PSK vydal e-receptár zdravých receptov pre zariadenia sociálnych služieb
dnes 15:38
Prešov 24. decembra (TASR) - Prešovský samosprávny kraj (PSK) po dvoch rokoch príprav vydal tlačený a elektronický receptár zdravých receptov, ktorý je určený pre stravovacie prevádzky zariadení sociálnych služieb (ZSS) kraja a ktorý vytvorili ich samotní zamestnanci. Stravovacie prevádzky ZSS budú vďaka tomu variť po novom už podľa výživových a kalorických noriem, ktoré zodpovedajú aktuálnemu trendu zdravého stravovania. TASR o tom informovala hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.
„Trend zdravého stravovania rezonuje v spoločnosti už niekoľko rokov. Aj my veľmi intenzívne vnímame situáciu v zariadeniach sociálnych služieb, v ktorých sú prijímatelia so zdravotným postihnutím, nastavenou liečbou a pre svoj zdravotný stav s nedostatočným pohybom vystavovaní riziku nárastu telesnej hmotnosti. To má negatívny vplyv na ich už tak nepriaznivý zdravotný stav a na druhej strane i na fyzickú záťaž zamestnancov pracujúcich v ZSS. Obe tieto skutočnosti boli dôvodom, prečo sme sa pustili do zostavenia nového receptára zdravých jedál,“ priblížil predseda PSK Milan Majerský.
Odbor sociálnych vecí a rodiny už v roku 2022 začal intenzívnu spoluprácu s odborníkmi a vedúcimi stravovacích prevádzok a zaviedol takzvané metodické dni. V rámci tých kreovali vlastné recepty, každý jeden vyskúšali a následne spracovali ako podklad pre elektronický receptár. Ich základom sa pritom stali zdravé a udržateľné suroviny, ako aj náhrada pšeničnej múky za ryžovú alebo cícerovú, náhrada rastlinného oleja za olivový či zdravé zahusťovanie jedál bez múky s použitím napríklad kukuričného či zemiakového škrobu alebo ryžovej smotany.
„Vyvážená strava v domovoch sociálnych služieb ovplyvňuje energiu, imunitu a celkovú pohodu starších a chorých ľudí. A práve dobre zostavený jedálny lístok môže prispieť k zníženiu rizika chronických ochorení, podporiť zotavenie a zlepšiť kvalitu života každý deň,“ vyjadril sa vedúci odboru sociálnych vecí a rodiny PSK Viktor Guman.
Aktuálne má kuchárska publikácia 90 strán, ktoré však nie sú podľa vedúcej oddelenia riadenia zariadení odboru sociálnych vecí a rodiny PSK Moniky Fuchsovej konečné, pretože cieľom kraja a vedúcich stravovacích prevádzok 24 zariadení sociálnych služieb je ich ďalšie dopĺňanie podľa vyvíjajúceho sa trendu v zdravej výžive. „Pripravená je jednak ako elektronická kniha a tiež ako tlačená verzia v špirálovej väzbe práve preto, aby sme ju mohli ďalej rozširovať a dopĺňať,“ doplnila Fuchsová.
E-receptár a tlačený receptár zdravých jedál pre ZSS, ktoré môže do jedálnych lístkov zapracovať aj široká verejnosť, bol do života uvedený počas Vianočnej burzy pomoci PSK. Stalo sa tak symbolicky pohánkovou múkou.
UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.
man tur