Nová Bystrica: Na podujatí Kuchyňa starých materí ponúknu tradičné jedlá
včera 8:32
Nová Bystrica 19. mája (TASR) - Tradičné kysucké jedlá môžu ochutnať návštevníci Múzea kysuckej dediny v Novej Bystrici-Vychylovke na podujatí Kuchyňa starých materí v nedeľu 25. mája. Informovala o tom vedúca správy múzea Miroslava Jančulová.
Doplnila, že počas podujatia budú mať návštevníci príležitosť na vlastné oči sledovať zručnosť lektoriek múzea pri práci s autentickými kuchynskými nástrojmi pri pečení a varení na funkčných peciach priamo v historických objektoch skanzenu.
„Podujatie sa zameriava na prezentáciu tradičných kysuckých receptov s dôrazom na dobové postupy a predovšetkým na využívanie lokálnych, sezónnych surovín, ktoré naša kysucká zem ponúkala,“ uviedla Jančulová.
Počas nedele sa budú pripravovať tradičné kysucké špeciality ako šalátová polievka, pečené zemiaky s kapustou a slaninou, starosvetské buchty či kapustniaky. „Priblížime prípravu vláčneho kysnutého cesta a tradičnej kapustovej plnky, ktorá je pre kysuckú kuchyňu typická,“ dodala Jančulová.
rav ima