Liptovské droby sú po vyše päťročnom úsilí chráneným zemepisným označením

20. februára 2021 15:00
Liptovský Mikuláš 20. februára (TASR) - Liptovské droby získali po vyše piatich rokoch úsilia liptovskomikulášskej samosprávy chránené zemepisné označenie Európskej komisie (EK). S myšlienkou získať ochrannú známku prišiel v roku 2015 na tradičnom zemiakovom podujatí Švábkafest primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč. "Popravde sme trošku závideli Skalici ich Skalický trdelník. Na Švábkafeste sme sa začali zamýšľať nad tým, či by sme našli špecifický regionálny produkt, ktorý je vyrábaný len na Liptove. Parenice a syry sú síce známe, ale vyrábajú sa hocikde na Slovensku. Preto sme sa rozhodli, že náš región bude prezentovať tradičná špecialita, ktorá je typická len preň a navyše výborne chutí," povedal Blcháč. Doplnil, že v roku 2016 najskôr vzniklo občianske združenie (OZ) Liptovské droby, a potom nasledovali práce v teréne. "Zbierali sme recepty a pristúpili sme k zjednoteniu receptúry, keďže droby sa vyrábajú vo viacerých obciach od Stankovian až po Važec. A aj v rámci jednotlivých obcí existujú odtienky v použitých ingredienciách," vysvetlil liptovskomikulášsky primátor. "Na príprave dokumentov pre zabezpečenie ochrannej známky spolupracoval aktívne aj Úrad priemyselného vlastníctva v Banskej Bystrici. Žiadosti sme odoslali EK, ktorá ju zverejnila v úradnom vestníku Európskej únie (EÚ), na základe čoho ju mohli pripomienkovať členské krajiny. Nasledoval zdĺhavý proces vyčkávania na pripomienky v zmysle platnej európskej legislatívy," priblížil predseda OZ Liptovské droby Štefan Packa. Liptovské droby sú dodnes obľúbené v domácnostiach, sú však aj neoddeliteľnou súčasťou ponuky na jarmokoch či na Švábkafeste. "Veľmi podobným jedlom ako liptovské droby sú šialence. Plnka je rovnaká, ale plnia sa do baraních čriev. Sú teda tenšie a špirálovo zatočené," vysvetlil Packa. Po kontrole potravinárskou inšpekciou budú môcť výrobcovia ochrannú známku používať od 1. marca 2021. "Máme dvoch výrobcov liptovských drobov, v Ružomberku a v Beňadikovej. Tradičnú špecialitu budú vyrábať podľa jednotného receptu s pridelenou ochrannou známkou. Liptovské droby sú vhodné na samostatnú konzumáciu, ale sú aj vhodnou prílohou k mäsu. Konzumujú sa tiež s kapustou, výborne chutia s čalamádou či nakladanými uhorkami," dodala hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková. UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam. mj liv
Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring