OTS: Vieš čo robiť, ak sa stretneš s narkomanom v ohrození života?

TASR, 24. marca 2014 16:07

Bratislava 24. marca (TASR-OTS) - Vedeli by ste zistiť, či je niekto pod vplyvom drog? A ak áno, čo robiť v prípade, ak ohrozuje seba alebo iných? Práve tento cieľ si vytýčilo občianske združenie Emergency Assistance Service, ktoré vyškolilo skupinu dobrovoľníkov na šírenie osvety proti drogám a nácvik prvej pomoci pri život ohrozujúcich stavoch v súvislosti s užitím drog.

Podľa najnovšej správy Národného monitorovacieho centra pre drogy badať v posledných rokoch mierny pokles v užívaní klasických nelegálnych látok. Prípadný optimizmus však limituje objavenie sa nových syntetických látok, ktoré sú najmä pre mladých ľudí lákavé ako legálne dostupná možnosť experimentovať s psychoaktívnymi látkami. Mierne klesajúci trend v užívaní klasických nelegálnych látok môže byť aj krátkodobou reakciou vyskúšať túto novú „sortimentnú ponuku“. Z prieskumu národného centra vyplýva, že skúsenosť s novými látkami majú približne tri percentá mládeže vo veku 15 až 24 rokov, ktorá predstavuje najrizikovejšiu skupinu populácie.

Občianske združenie Emergency Assistance Service práve z tohto dôvodu vytvorilo skupinu dobrovoľníkov pre prácu s mladými ľuďmi, ktorí sú vyškolení na rozpoznávanie typu drogy a predávkovania, ako aj na poskytnutie prvej pomoci v život ohrozujúcich stavoch a úrazoch spôsobených užitím drogy. Zameriavajú sa na deti od 12 do 15 rokov, keďže v tomto veku už mladí ľudia majú určité znalosti o drogách, ale väčšinou ešte s nimi neprišli do bezprostredného kontaktu. Náplňou ich činnosti bude nielen oboznamovať deti s rizikami vyplývajúcimi z užívania drog, ale mali by byť schopní aj rozpoznať jednotlivé drogy podľa vzhľadu, účinkov a príznakov a identifikovať abstinenčné príznaky.

"V priebehu štyroch mesiacov sa nám podarilo vybrať a pripraviť dvadsať mentorov z celého Slovenska," hovorí odborný garant projektu doc. MUDr. Viliam Dobiáš, PhD. Tí sa počas dvoch víkendových vzdelávacích akcií (1. 3. 2014 v Bratislave a 2. 3. 2014 v Košiciach) stretli so zdravotníkmi, pedagógmi a psychológmi. Na záver absolvovali pod dohľadom expertov praktické cvičenie s pilotnou cieľovou skupinou. Úlohou mentorov bude zapojiť do spolupráce aj ďalších dobrovoľníkov. K tomuto účelu im bola zapožičaná projektová súprava s pomôckami na výučbu, ktorá obsahuje model na nácvik oživovania, model na nácvik uvoľnenia dýchacích ciest, záchranársky batoh, vzdelávacie brožúrky a letáky. V nasledujúcom období budú prebiehať informačno-edukačné stretnutia mentorov s deťmi formou interaktívnych prezentácií.

Realizované s finančnou podporou Ministerstva zdravotníctva SR v rámci účelovej dotácie na podporu protidrogových aktivít pre rok 2013.

Ján Dobiáš (+421 918 102 768, dobias@emergency-assistance.sk), www.emergency-assistance.sk

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

mš zll

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring