OTS: Tokio sa posunulo medzi tri najlepšie hodnotené mestá v rámci GPCI

TASR, 19. októbra 2016 12:21

Tokio sa posunulo medzi 3 najlepšie hodnotené mestá v rámci Celosvetového indexu najsilnejších miest 2016 (GPCI); Londýn and New York si udržali dve prvé miesta a Paríž klesol na štvrté miesto

Správa nadácie Mori Memorial Foundation odhalila najatraktívnejšie mestá sveta

TOKIO 18. október 2016 -- (TASR/OTS/BUSINESS WIRE) - Výskumný Inštitút pre mestské stratégie nadácie Mori Memorial Foundation, založený spoločnosťou Mori Building, dnes odhalil Celosvetový index najsilnejších miest 2016 (GPCI). Táto správa bola prvýkrát vydaná v roku 2008 a hodnotí a určuje poradie 42 najväčších miest podľa ich „magnetizmu“ alebo ich vnímanej celkovej sily prilákať kreatívnych jednotlivcov a podniky z celého sveta.

Táto tlačová správa Smart News obsahuje multimédiá. Zobraziť plnú verziu: http://www.businesswire.com/news/home/20161018005656/en/

Správa odhalila, že Tokio dosiahlo po prvýkrát umiestnenie medzi tromi najlepšími mestami, pričom počas predchádzajúcich osem rokov bolo vždy na štvrtom mieste. Pozitívne hodnotenie v kategóriách Kultúrna interakcia, Vhodnosť bývania a Dostupnosť pomohli zlepšiť jeho skóre. Londýn si udržal najvyššie miesto v poradí po piaty rok napriek tomu, že jeho celkové skóre jemne pokleslo. V prípade New Yorku nedošlo k žiadnej výraznej zmene v poradí a udržal si 2. miesto, taktiež už po piaty rok. Paríž poklesol z tretieho na štvrté miesto prevažne v dôsledku vnímaného poklesu v kategórii Kultúrnej interakcie a Výskumu a vývoja; teroristické útoky z minulého novembra pravdepodobne toto poradie ovplyvnili.

Kľúčové správy

•Tokio predbehlo Paríž a posunulo sa na tretie miesto. Postup bol spôsobený množstvom faktorov vrátane zníženia miery podnikateľskej dane v Japonsku, nárastu počtu návštevníkov v meste zo zahraničia a nárastu počtu priamych letových spojení do zámorských destinácií. Oslabenie japonskej meny malo negatívny vplyv na HDP Tokia v amerických dolároch, avšak stále zostáva najvyššie zo všetkých 42 krajín v indexe. Skóre v kategórii Vhodnosť bývania vzrástlo, čo bolo spôsobené znížením nákladov na bývanie a nižšími všeobecnými nákladmi na bývanie (obe v amerických dolároch).

•Londýn si znížil svoje skóre kvôli HDP, rastu HDP a celkovému poklesu ekonomickej výkonnosti a celkové skóre mesta jemne pokleslo. Avšak, udržalo si svoju silu v oblasti Kultúrnej interakcie, kde došlo k nárastu počtu návštevníkov a študentov zo zahraničia a hlavné mesto Spojeného kráľovstva si preto udržalo svoj pôsobivý náskok. (Poznámka: tento výskum je založený na dátach zozbieraných pred hlasovaním o brexite v júni 2016).

•V Severnej Amerike New York nezažil žiadne výrazné zmeny skóre a zostal v celosvetovom meradle na druhom mieste. Mesto pokračuje v dosahovaní silného postavenia v kategóriách Ekonómia, Výskum a vývoj a Kultúrna interakcia. Los Angeles vzrástlo zo 14. na 13. miesto. Mesto si drží vysoké skóre v kategóriách Výskum a vývoj a Kultúrne interakcie. San Francisco, Chicago, Boston a Washington D. C. sa umiestnili na 24., 25., 27., a 29. mieste.

•V Európe sa skóre Paríža znížilo kvôli poklesu v Kultúrnej interakcii, kde poklesol počet návštevníkov zo zahraničia a počet medzinárodných študentov a zahraničných obyvateľov. Po teroristických útokoch v novembri sa rozšírili obavy o bezpečnosť a počet návštevníkov klesol, čo sa javí ako primárny faktor v poklese Paríža z tretieho na štvrté miesto. V celkovom hodnotení Berlín spadol z 8. na 9. miesto kvôli Amsterdamu, kým Viedeň a Frankfurt si udržali svoje 10. a 11. miesto.

•V rámci Ázie a Tichomoria si Singapur udržal celosvetové piate miesto i napriek poklesu celkového skóre; boli tu náznaky stagnujúcej ekonomiky v podobe spomaľujúceho sa rastu HDP a poklesu v celkovej zamestnanosti. Šanghaj sa v celkovom poradí vyšplhal zo 17. na 12. miesto a polepšil si skóre vo všetkých kategóriách. Sydney spadlo o dve miesta na 14. miesto. Soul a Hongkong si udržali svoje šieste a siedme miesto, kým Peking vzrástol o jedno miesto na 17. miesto. Kuala Lumpur, Taipei a Bangkok boli na 32., 32. a 34. mieste.

Pre viac detailov navštívte http://www.mori-m-foundation.or.jp/english/ius2/gpci2/index.shtml

"Pozitívny výsledok Tokia je spôsobený viacerými účinkami reforiem, ktoré boli prijaté ako súčasť Národnej strategickej politiky ekonomickej zóny, ako aj vplyvom rôznych mikroekonomických faktorov a Abenomiky," povedal Heizo Takenaka, predseda Inštitútu pre mestské stratégie nadácie Mori Memorial Foundation. "Je potrebná väčšia deregulácia, aby sa Tokio udržalo na 3. mieste ako aj pre jeho cieľ dosiahnuť ešte vyššie poradie do roku 2020, kedy sa v Tokiu uskutočnia Olympijské a Paralympijské hry."

Dr. Hiroo Ichikawa, výkonný riaditeľ nadácie Mori Memorial Foundation povedal, že "Londýn sa stále drží na vrchole poradia, avšak nie je jasné ako hlasovanie v prospech odchodu z EÚ ovplyvní pozíciu mesta v budúcnosti."

Pre ďalšie komentáre, pozrite: http://www.mori-m-foundation.or.jp/english/ius2/gpci2/index.shtml#comments2 (Obsahujú komentáre guvernéra Tokia Yurika Koika, starostu Londýna Sadiqa Khana, starostu Soulu Parka Won-Soona, a starostu Amsterdamu Eberharda van der Laana.)

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring