OTS: Správa GPCI 2015 odhaluje najsilnejšie mestá sveta

TASR, 15. októbra 2015 16:53

OTS: Správa GPCI 2015 odhaľuje najsilnejšie mestá sveta Hodnotenie tzv. magnetizmu, ktorý stojí za úspechom 40 najlepších miest

Tokio 15. októbra (TASR-OTS)(BUSINESS WIRE) - Inštitút pre mestské stratégie (The Mori Memorial Foundation’s Institute for Urban Strategies), ktorý založil Mori Building, zverejnil výsledky správy s tohtoročným celosvetovým indexom najsilnejších miest (Global Power City Index - GPCI), ktorý predstavuje rebríček 40 svetových metropol podľa ich tzv. magnetizmu, t. j. sily pritiahnuť tvorivých jedincov a podniky z celého sveta a mobilizovať ich aktíva pre hospodársky a sociálny rozvoj. Ako aj v minulom roku sa na prvých štyroch miestach umiestnili Londýn, New York, Paríž a Tokio v tomto poradí a výrazne si polepšili mestá Los Angeles, San Francisco a Hongkong.

Multimediálna tlačová správa. Celú tlačovú správu si môžete prečítať tu: http://www.businesswire.com/news/home/20151013005025/en/

Kľúčové body

Londýn, ktorý sa drží na prvom mieste od roku 2012, kedy hostil olympijské a paralympijské hry, sa tento rok umiestnil medzi troma najlepšími vo všetkých kategóriách okrem kategórie komfort bývania a životné prostredie. S dlhodobým zameraním sa na revitalizáciu mesto neprestáva realizovať rozvojové projekty vrátane poolympijských iniciatív, akou bolo napríklad zriadenie Olympijského parku kráľovnej Alžbety a výstavba novej železničnej trate Crossrail.

New York, domov mnohých celosvetovo najlepších univerzít a najväčšieho počtu divadiel a koncertných sál, je inšpirujúcim prostredím pre talentovaných jedincov, ktorí sa tu schádzajú. New York sa umiestnil na druhom mieste už po štvrtýkrát a zaostal len za Londýnom.

Paríž bol prvým v kategórii komfort bývania a prístupnosť, do veľkej miery pre koncentráciu kultúrnych, historických a tradičných miest v rámci kompaktného centra mesta, čím sú jeho mestské aktíva ľahko dostupné pre návštevníkov aj obyvateľov. Paríž sa drží na treťom mieste od roku 2008.

Tokio posilnilo svoje kultúrne vzťahy, o čom svedčí rýchly nárast zahraničných návštevníkov mesta a študentov na výmenných pobytoch. Tokio sa drží na štvrtom mieste od roku 2008.

Los Angeles, San Francisco a Boston si výrazne polepšili svoje umiestnenie, poväčšine vďaka pretrvávajúcej hospodárskej obnove po finančnej kríze v roku 2008 a sprievodnými zlepšeniami v kategórii obývateľnosť.

Rastúci počet medzinárodných letov pre cestujúcich a náklad zvýšil prístupnosť Singapuru, čím sa vyrovnal Tokiu. Peking a Šanghaj v uplynulých niekoľkých rokoch v hodnotení klesli, kým Hongkong výrazne zlepšil svoje skóre v kategórii komfort bývania a v celkovom hodnotení skočil dopredu.

Ženeva, Frankfurt, Štokholm, Zürich a Viedeň obsadili prvých päť miest v kategórii životného prostredia vďaka najvyspelejšej environmentálnej politike. Vancouver si veľmi polepšil v kategórii životného prostredia a skočil z 23. na 7. miesto.

Viac podrobností nájdete na www.mori-m-foundation.or.jp/english/ius2/gpci2

"Dnes žije v mestách vyše 50 percent svetovej populácie. Vďaka prílevu ľudí, tovarov, peňazí a informácií sa mestá stali centrami pre svetové inovácie a určovanie trendov a vytvorili novú energiu, ktorá urýchľuje ďalší prílev," povedal Dr. Hiroo Ichikawa, výkonný riaditeľ nadácie Mori Memorial Foundation. "GPCI je jednou z mála správ, ktorá hodnotí najlepšie mestá z komplexného hľadiska a poskytuje politickým predstaviteľom a stavebným investorom kľúčový pohľad na silné a slabé stránky a nevyčerpaný potenciál svetových metropol."

"Správa GPCI 2015 poskytuje cenný pohľad nielen na konkurenčné postavenie svetových miest, ale aj na faktory, ktoré ovplyvňujú významné zmeny, ktoré sme videli v tohtoročnom hodnotení," povedal vedúci skupiny ShoP Architects Vishaan Chakrabarti, profesor Kolumbijskej univerzity. "Odkaz je celkom jasný: aby sa svetové metropoly mohli uchádzať o čoraz mobilnejší ľudský kapitál, musia zlepšiť kvalitu života, ktorú ponúkajú obyvateľom a firmám z hľadiska skvelého dizajnu, efektívnej infraštruktúry, čistejšieho životného prostredia a rozmanitosti kultúrneho bohatstva."

Inštitút zverejňuje správu GPCI každoročne od roku 2008. GPCI využíva 70 indikátorov rozvrhnutých do šiestich funkcií - hospodárstvo, výskum a vývoj, kultúrne vzťahy, komfort bývania, životné prostredie a prístupnosť - ktoré analyzujú silné a slabé stránky života v svetových metropolách uprostred konkurenčného tlaku. Rebríček tiež odzrkadľuje názory globálnych manažérov, výskumníkov, umelcov, návštevníkov a obyvateľov. Správu GPCI, ktorú vysoko hodnotia organizácie po celom svete, využívajú v oblasti mestského rozvoja a budovania značky tvorcovia politík na celom svete. Pre komentáre tretích strán: www.mori-m-foundation.or.jp/english/ius2/gpci2/index.shtml#comments

O Inštitúte pre mestské stratégie, nadácii Mori Memorial Foundation

Inštitút vykonáva viacrozmerný porovnávací výskum, aby pomohol vládam a firmám pri identifikácii kľúčových stratégií, ktoré posilňujú konkurencieschopnosť ich miest ako atraktívnych, podporných mestských prostredí. Iniciatívy inštitútu zasa prispievajú k medzinárodným politickým dialógom. Jednou z nich je tvorba celosvetového indexu najsilnejších miest (GPCI), ktorý je vysoko cenený ako hlavný index pre svetové metropoly. Nadácia The Mori Memorial Foundation bola založená v roku 1981 na základe daru od významného mestského architekta Moriho Buldinga, ktorý vytvára prevratné koncepty pre mestský život v Japonsku a vo zvyšku Ázie.

Navštívte aj: www.mori-m-foundation.or.jp/english/aboutus2/index.shtml#about_strategies or www.mori.co.jp/en

Pôvodnú verziu článku si môžete prečítať na businesswire.com: http://www.businesswire.com/news/home/20151013005025/en/

Kontakt: Weber ShandwickRutsuko Nakajima, +81-90-9006-2769 Masashi Nonaka, +81-80-1037-7879 moribldg@webershandwick.com

Zdroj: Mori Memorial Foundation

UPOZORNENIE:

Originál tohto textu je oficiálna záväzná verzia. Preklad uvádzame len ako pomocný text, odvolávajúci sa na originál, ktorý je jediným právne záväzným dokumentom.

Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

lk gl

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring