OTS: Prípad Gaulieder rezonuje v spoločnosti celých 20 rokov

TASR, 31. marca 2017 9:10

Bratislava 31. marca (TASR-OTS) - Záhadná smrť Františka Gauliedera, bývalého poslanca za HZDS, ktorého telo našla polícia v sobotu (25.3.2017) po polnoci na koľajniciach pri Trnovci nad Váhom, šokovala verejnosť a v spoločnosti vyvolala rôzne kontroverzné otázky. Muža, ktorý sa v roku 1996 postavil voči Vladimírovi Mečiarovi a ktorý sa nebál tvrdiť, že za únosom Michala Kováča ml. stojí Ivan Lexa, si pamätajú najmä tí skôr narodení. Odvtedy ubehlo už 20 rokov. Kauza Gaulieder ale prežívala celú tú dobu. Vracali sa k nej novinári, politici, aj samotná verejnosť.

František Gaulieder bol v spoločnosti dlhé roky vnímaný ako bojovník proti mečiarizmu. Funkciu poslanca parlamentu zastával od roku 1994. Keď však v polovici deväťdesiatych rokov začal odporovať vtedajšiemu premiérovi Vladimírovi Mečiarovi, stálo ho to kreslo. V decembri 1996 prijali členovia Mandátneho a imunitného výboru (s prevahou poslancov HZDS) uznesenie, v ktorom berú na vedomie vzdanie sa mandátu Františkom Gauliederom.

Kto v tej dobe sledoval politickú scénu, pozná aj vyjadrenia Gauliedera, že žiadny list, v ktorom sa vzdáva poslaneckého mandátu, nepodpísal a neposlal. Za svoje vylúčenie z parlamentu podal žalobu na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu. Spor vyhral mimosúdnym vyrovnaním, keď sa so Slovenskou republikou dohodol na odškodnení.

Prípad Gaulieder ostro sledovaný

Prípad Gaulieder bol ostro sledovaným nielen na prelome rokov 1996-1997. Politici i médiá sa k nezákonnému odvolaniu bývalého poslanca HZDS vracali každý rok. V archíve spoločnosti NEWTON Media sa pri mene Františka Gauliedera zobrazí číslo, ktoré sa približuje k počtu 2 000 mediálnych správ. Toto číslo, samozrejme, narastá s príchodom internetu a nárastom počtu spravodajských webových portálov. Najviac rezonujú roky 2009, 2013 a, žiaľ, aj marec 2017.

Prezidentské voľby a Jozef Čentéš

František Gaulieder sa po spomínanom incidente viac do vysokej politiky nevrátil. Jeho meno ale rezonovalo v politike až do posledných dní. Udalosti z roku 1996 sa veľmi intenzívne začali spomínať počas prezidentskej kampane v roku 2009. Na post hlavy štátu vtedy kandidoval Ivan Gašparovič, ktorý v dobe prípadu Gauliedera zastával pozíciu predsedu parlamentu. František Mikloško, ako ďalší nádejný kandidát, viackrát Gašparoviča obvinil, že hlasovaniu voči odvolaniu exposlanca nezabránil a budúci prezident tak musel obhajovať vtedajšie konanie. Známa je aj Gašparovičova veta „Gaulieder bolo niečo, čo bolo problematické.“

V roku 2013 sa téma opäť vo veľkom politicky vrátila. Lucia Žitňanská, vtedajšia predsedníčka poslaneckého klubu SDKÚ-DS, prirovnala kauzu Gauliedera k prípadu Jozefa Čentéša. A nebola jediná. Podobne reagovali aj ďalší opoziční poslanci a dokonca aj viacerí občania, ktorí tému spomínali na svojich blogoch či v diskusiách. Pripomíname, že spojitosť Gauliedera a Čentéša súvisela s nevymenovaním druhého menovaného za generálneho prokurátora. Ten bol zvolený ešte vládou Ivety Radičovej, následne dva roky čakal na svoje vymenovanie, k čomu však nikdy nedošlo. Koalícia na čele so SMERom-SD vyhlásila novú voľbu a generálnym prokurátorom sa nakoniec stal Jaromír Čižnár.

Vstup do regionálnej politiky

V roku 2014 sa stal František Gaulieder poslancom mestského zastupiteľstva v Galante. Odtiaľ pochádza aj jeho prezývka, ktorou sa mu dostalo označenie „galantský Matovič“. Pri pohľade na jeho profil na známej sociálnej sieti je zrejmé prečo. Chcel totiž robiť veci inak a veľmi ostro kritizoval viaceré aktivity mesta. Časté vyhrážanie sa jeho osobe nebolo preto ničím výnimočným. Bomba na dvore, náboje v schránke a nedávno prehodená mŕtva čierna mačka, aj toto boli metódy zastrašovania, ktorým musel už dnes zosnulý Gaulieder čeliť.

*Na stránke www.medan.sk je článok doplnený o grafické výstupy: http://www.medan.sk/pripad-gaulieder-rezonuje-v-spolocnosti-celych-20-rokov/

Mediálna prezentácia Františka Gauliedera

František Gaulieder patril k osobnostiam, ktoré sa v médiách objavovali často. Aj keď po odškodnení za vylúčenie z parlamentu sa jeho meno skloňovalo viac menej cez reakcie politikov, niekoľkokrát dostal priestor vyjadriť sa k politickej situácii aj on sám. V roku 2010 sa o ňom dokonca hovorilo ako nádejnom podpredsedovi predstavenstva s účasťou štátu Slovak Telekom. Po zvolení za mestského poslanca vystupoval najmä v regionálnych médiách. K udalostiam z deväťdesiatych rokov dostal možnosť vyjadriť sa vlani v decembri, pri príležitosti uplynutia 20 rokov od prijatia nezákonného uznesenia. Posledné rozhovory v médiách sa viazali k únosu Michala Kováča ml. Na sociálnej sieti YouTube nájdete rozhovor, ktorom Gaulieder popisuje redaktorovi Denníka N podrobnosti k prípadu aj udalostiam z toho obdobia. Žiaľ, najvyšší mediálny záujem vyvolal počas uplynulého týždňa jeho tragický koniec. František Gaulieder zahynul za nevyjasnených okolností 25. marca 2017.

Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring