OTS: Na základe prieskumu ropných ložísk sa odhaduje, že zisky z fosílnej...

TASR, 24. januára 2014 12:50

OTS: Na základe prieskumu ropných ložísk sa odhaduje, že zisky z fosílnej energie budú aspoň 50-krát vyššie ako výnosy z uhlia

Zisky prevýšia predpokladané výnosy z 50:1 na 500:1

Washington 22. januára /PRNewswire/ (TASR-OTS) - Zisky spoločnosti z fosílneho paliva prevýšia cenu za uhlie (SCC) z 50-násobku na 500-násobok, uviedla podľa krajinného prieskumu ropných ložísk Americká koalícia pre energiu z čistého uhlia (ACCCE).

"Je zrejmé, že spoločnosti a národy na celom svete využívali fosílne zdroje energie, ktorých ťažba bude pokračovať ešte aj po nasledujúce generácie," povedal Mike Duncan, prezident a riaditeľ spoločnosti ACCCE. "Energia z fosílnych palív podporila tri priemyselné revolúcie vrátane dnešnej technologickej revolúcie. Prispela k predĺženiu dĺžky života, zlepšila životnú úroveň, zvýšila životný štandard ľudskej spoločnosti. Dúfam, že politici všade na svete na to nezabudnú a budú podporovať a viesť takú politiku, ktorá zabezpečí zodpovedné využívanie fosílnych palív – predovšetkým čistého využitia uhlia."

Podľa štúdie Spoločenská cena za uhlie? Nie, prospech z uhlia, priemerná dĺžka života sa za posledných viac ako 250 rokov zdvojnásobila a prímy sa zvýšili 11-násobne predovšetkým zásluhou zvýšenia produkcie a dodávania energie, ktoré väčšinou pochádzajú z fosílnych zdrojov. Federálna medziagentúrna pracovná skupina (IWG), ktorá je súčasťou vlády USA, odhaduje, že cena spoločnosti za uhlík – ako vedľajší produkt výroby energie – je 50 až 500-krát vyššia ako skutočné náklady.

"Aj tí najväčší konzervatívni aktivisti odhadujú hornú hranicu ziskov za palivo vyrobené z uhlíka 50-krát vyššiu ako predpokladané náklady ,"povedal zodpovedný redaktor štúdie Dr. Roger Bezdek. "A výnosy to dokazujú; a tie sú založené na skúsenostiach starých viac ako 200 rokov, a nie teoretických záveroch, sporných predpokladoch, pochybných predpovediach a chybných modeloch." Správa medzi iným uvádza, že uhlie je najrýchlejšie rozvíjaným zdrojom energie na svete a jeho využitie sa zvýšilo tak, ako aj ďalšie zdroje kombinovaných zdrojov energie. Za zvýšený rast sú zodpovedné nové ekonomiky, ktoré sú len začiatkom sociálnych a ekonomických výnosov, ktoré spoľahlivá a cenovo prístupná elektrina poskytuje. Očakáva sa, že uhlie bude aj naďalej hlavnou východiskovou surovinou pre elektrickú generáciu na celej zemeguli aspoň po nasledujúce tri desaťročia. Dodatočne, podľa štatistických výskumov energetického oddelenia americkej vlády, Informačného úradu pre energiu (EIA), budú fosílne palivá v predvídateľnej budúcnosti predstavovať zdroj svetovej energie v rozhraní 75 až 80 %.

Zaujímavé je, že Bill Gates sa vo svojej pravidelnej výročnej správe zmieňoval o rastúcej mobilite, ktorá sa deje vo väčšine krajín sveta. "Ohľadom tohto som optimista a rád by som vyslovil predpoveď. Do roku 2035 nebude na svete ani jedna chudobná krajina. (Mám na mysli chudobnou v bežnom slova zmysle)."

"Fosílne energetické zdroje pomôžu zvýšiť výnos z poľnohospodárstva, podporiť priemysel a obchod, priviesť pitnú vodu do obytných lokalít, posilniť databázové servery a dokonca aj telepočítačový systém Cloud," konštatoval Duncan. "Dúfame, že údaje o výnose z fosílnych zdrojov energie, vrátane čistého uhlia, pomôžu vniesť rozumné rozhodnutia do tohto regulačného procesu tu v USA, ako aj v zahraničí."

Okrem toho bude využitie čistého uhlia zárukou, že získaná energia bude tak čistá, ako je len možné. Do vývoja čistých technológií sa investovalo 130 biliónov dolárov a emisie sa za posledných štyridsať rokov znížili už o takmer 90 %.

CONTACT: Laura Sheehan, +1-202-459-4867, lsheehan@cleancoalusa.org

Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

lt

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring