OTS: CGTN: Žltá rieka: Čínsky príbeh o ekologickej ochrane...

TASR, 22. októbra 2021 17:19

CGTN: Žltá rieka: Čínsky príbeh o ekologickej ochrane, vysokokvalitnom rozvoji

PEKING, 22. októbra (TASR-OTS)-/PRNewswire/ - Povodie Žltej rieky, ktorá je považovaná za čínsku „materskú rieku" a „kolísku čínskej civilizácie", zaznamenalo v posledných rokoch pozoruhodné zlepšenia svojho ekologického prostredia, keďže čínska vláda pripisuje čoraz väčší význam zachovaniu druhého najdlhšieho vodného toku v Číne.

Čínsky prezident Si Ťin-pching vyzdvihol význam Žltej rieky ako ekologickej bariéry, ekonomickej zóny a kultúrneho dedičstva v Číne a pripomenul úsilie o podporu jej ekologickej ochrany a vysokokvalitného rozvoja.

Prezident Si Ťin-pching v stredu skontroloval ústie Žltej rieky v meste Tung-jing vo východnej Číne v provincii Šan-tung. Navštívil prístav v ústí rieky, ekologické monitorovacie centrum a národnú prírodnú rezerváciu delty Žltej rieky.

Národná stratégia

„Ochrana Žltej rieky je rozhodujúca pre veľkú obnovu a udržateľný rozvoj čínskeho národa," povedal prezident Si. To vysvetľuje, prečo Čína stanovila ako hlavnú národnú stratégiu ekologickú ochranu a vysokokvalitný rozvoj povodia Žltej rieky.

Žltá rieka, ktorá pramení v provincii Čching-chaj, preteká deviatimi provinciami a autonómnymi oblasťami a potom sa vlieva do Pochajského mora v Šan-tungu.

Ako „ekologický koridor" zohráva Žltá rieka, ktorá spája Tibetskú náhornú plošinu, Sprašovú plošinu a nížiny v severnej Číne vyznačujúce sa vážnym nedostatkom vody, dôležitú úlohu pri zlepšovaní ekologického prostredia, v boji proti rozširovaniu púští a pri zásobovaní vodou.

Vodná cesta dlhá 5 464 kilometrov zásobuje asi 12 % čínskej populácie, zavlažuje asi 15 % ornej pôdy, podporuje 14 % národného HDP a zásobuje vodou viac ako 60 miest.

Od 18. národného kongresu Komunistickej strany Číny (CPC) navštívil čínsky prezident všetky provincie a autonómne oblasti povodia a zdieľal svoje obavy o čínsku „materskú rieku". Len za necelý rok, od augusta 2019 do júna 2020, štyrikrát skontroloval povodie Žltej rieky.

Aké sú výzvy?

Počas svojich inšpekčných ciest prezident Si Ťin-pching poukázal na ťažkosti a problémy pri ochrane Žltej rieky, ako je krehké ekologické prostredie, vážny stav ochrany vodných zdrojov a potreba zlepšiť kvalitu rozvoja.

Podľa Si Ťin-pchinga je pokoj na Žltej rieke dôležitý pre stabilitu Číny. Hoci rieka dlhé roky nepredstavovala veľké nebezpečenstvo, Si Ťin-pching opakovane povedal národu, aby nepoľavoval vo svojej ostražitosti.

Prírodné a geologické podmienky rieky viedli k častým záplavám už od staroveku. Za posledných 2 500 rokov Žltá rieka prelomila hrádze viac ako 1 500-krát a v dolnej časti svojho toku spôsobila 26 zásadných zmien.

Kvôli stále pretrvávajúcej rušnej priemyselnej činnosti pozdĺž Žltej rieky však bola pred asi 10 rokmi označená na mape za jednu z najznečistenejších riek na svete, čo viedlo tiež k ekologickej degradácii.

Zmena plánu na realitu

S cieľom vysporiadať sa s veľkými výzvami, ktorým čelí povodie Žltej rieky, prijala centrálna vláda a miestne samosprávy pozdĺž rieky série opatrení, ktoré sú príkladom toho, ako sa národná stratégia mení z plánu na konkrétnu realitu a zároveň ukazuje odhodlanie Číny v snahe o vysokokvalitný rozvoj.

Za posledných 70 rokov Čína vykonala štyri rozsiahle projekty budovania hrádzí, zrealizovala projekty na ochranu vody, uskutočnila dve fázy projektov protipovodňovej ochrany na dolnom toku vodnej cesty a dokončila výstavbu štandardnej ochrannej hrádze. Do roku 2019 sa množstvo nahromadeného bahna a piesku v Žltej rieke znížilo o takmer 30 miliárd ton a sedimenty na dolnom toku rieky sa znížili o 11,2 miliardy ton.

Vysokokvalitný rozvoj povodia Žltej rieky sa začal úpravou a transformáciou starých priemyselných miest na hornom toku, rozvojom moderného poľnohospodárstva v hlavných regiónoch produkujúcich obilie, ako aj hľadaním spôsobov, ako pomôcť chudobným obyvateľom pozdĺž brehov rieky.

Krajina tiež vybudovala v povodí viac ako 400 mokraďových prírodných rezervácií a národných parkov. Jedným z príkladov je národná prírodná rezervácia Delta žltej rieky, ktorú prezident Si navštívil v stredu.

Rezervácia s rozlohou asi 153 000 hektárov, kde mokrade tvoria viac ako 70 % jej celkovej plochy, je dôležitým zimoviskom a zastávkou sťahovavých vtákov vrátane bocianov orientálnych, ohrozeného druhu vtákov.

Začiatkom októbra Čína predstavila návrh ochrany a rozvoja povodia Žltej rieky do roku 2030, ktorý slúži ako sprievodca pre tvorbu politiky a plánovanie inžinierskych projektov v povodí s cieľom riešiť výzvy. Krajina tiež urýchľuje svoju legislatívu na podporu ekologickej ochrany a vysokokvalitného rozvoja v povodí Žltej rieky.

https://news.cgtn.com/news/2021-10-21/Xi-Jinping-inspects-Yellow-River-estuary-14xxlj4xQre/index.html

Video - https://www.youtube.com/watch?v=Nzj3FiccvmA

Kontakt pre médiá: Jiang Simin, +86-188-2655-3286, cgtn@cgtn.com

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring