OTS: CGTN: Prečo môže Čína uskutočniť megaprojekt na odklon vody?

TASR, 5. júna 2023 9:14

Peking 5. júna (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - Približne tri štvrtiny dodávok vody do Pekingu pochádza z nádrže vzdialenej viac ako 1 000 kilometrov južne od hlavného mesta Číny.

Touto nádržou je Danjiangkou, východiskový bod strednej trasy čínskeho projektu odklonu vody z juhu na sever, najväčšieho svojho druhu na svete. Hladina vody v nádrži na rieke Chan-ťiang bola zvýšená o 14,6 metra na 176,6 metra, aby mohla v dôsledku prirodzenej gravitácie prúdiť na sever, ktorý je ohrozený suchom. Podľa čínskeho ministerstva vodných zdrojov priniesol tento rozsiahly projekt za posledných osem rokov úžitok viac ako 150 miliónom ľudí.

Projekt odklonu vody z juhu na sever má tri trasy. Spomedzi týchto troch trás je najvýznamnejšou stredná trasa, pretože privádza vodu do hlavného mesta krajiny. Začína sa vodnou nádržou Danjiangkou v stredočínskej provincii Chu-pej, vedie cez provincie Che-nan a Che-pej a pokračuje do miest Peking a Tchien-ťin. Vodu začala dodávať v decembri 2014.

Východná trasa bola uvedená do prevádzky v novembri 2013 a prepravuje vodu z východočínskej provincie Ťiang-su do zásobovaných oblastí vrátane mesta Tchien-ťin a provincie Šan-tung.

Západná cesta je vo fáze plánovania a je potrebné ju vybudovať. Výstavba takéhoto megaprojektu je pre každú krajinu obrovskou výzvou, ktorá prináša rôzne úskalia, od technických činností až po ochranu životného prostredia a masívne presídľovanie obyvateľov pozdĺž trasy. V okrese Si-čchuan v meste Nan-jang v provincii Che-nan bolo kvôli projektu presťahovaných 367 000 ľudí.

Obyvatelia dediny Cou-čuang tohto okresu, ktorí predtým pestovali kukuricu a pšenicu, sa teraz živia obhospodarovaním ovocného sadu s kivi. S pomocou miestnych orgánov zarobia viac peňazí ako predtým, povedal Cou Jü-chua, starosta obce.

Ako Čína prekonala tieto ťažkosti a zrealizovala tento megaprojekt? K tomuto úspechu prispieva mnoho faktorov, ale kľúčovým je vedenie Komunistickej strany Číny (KSČ).

„Pokiaľ sa budú dodržiavať princípy, všetka práca pôjde ako po masle," povedal čínsky prezident Si Ťin-pching, ktorý je zároveň generálnym tajomníkom Ústredného výboru KSČ, na úvodnom zasadnutí kampane zameranej na vzdelávanie a výchovu v oblasti histórie strany vo februári 2021, a zdôraznil, že je dôležité podporovať autoritu a centralizované a jednotné vedenie ústredného výboru KSČ.

Čaro Číny

„Pokiaľ sa budú dodržiavať základné princípy, všetka práca pôjde ako po masle."

Toto príslovie pochádza z diela „Liou Ši Čchun-čchiou" alebo "Jarné a jesenné letopisy majstra Lioua", rozsiahleho klasického čínskeho textu, ktorý bol zostavený okolo roku 239 pred n. l. pod patronátom Liou Pu-weja, najvyššieho ministra kráľovstva Čchin. Doslova to znamená, že keď rozviažete hlavné lano siete, všetko zapadne na svoje miesto, čo naznačuje, že musíte uchopiť kľúč celej situácie, aby všetko bolo pod kontrolou a dosiahli ste požadovaný výsledok.

Toto príslovie vystihuje logiku dnešného čínskeho politického systému a vysvetľuje, prečo krajina dokáže realizovať megaprojekty, ako je projekt odklonu vody z juhu na sever. V čínskom systéme zohrávajú stranícke bunky kľúčové úlohy všade v rámci ekonomiky aj spoločnosti, od najvyšších miest až po dediny. Preto pod vedením KSČ pracuje celá spoločnosť rovnakým smerom a slúži záujmom ľudí.

V tom spočíva čaro Číny, kde solidarita 1,4 miliardy ľudí umožňuje dosiahnuť náročné ciele.

„Musíme podporovať a posilňovať centralizované, jednotné vedenie ústredného výboru strany," povedal Si Ťin-pching pri prednesení správy na 20. národnom kongresu KSČ v októbri minulého roka.

„Zlepšíme systémy vedenia, ktorými strana vykonáva celkové vedenie a koordinuje úsilie všetkých strán," povedal. „Tým sa udrží solidarita a jednota strany."

Vedenie strany je kľúčom k hladkému presídleniu dedinčanov v okrese Si-čchuan. S cieľom pomôcť im vybudovať nový a lepší život miestne orgány poskytujú technické školenia pre výsadbu kivi a organizujú kolektívny predaj prostredníctvom družstva. Podľa Cou Jü-chua chce dedina Cou-čuang v budúcnosti rozšíriť ovocný sad zo súčasných 33 až 40 hektárov na 200 hektárov.

Dedinčania sú spokojní s tým, čo dnes majú. „Teraz už takmer každá rodina vlastní auto," povedal Cou a označil premiestnenie za dobrú príležitosť pre dedinčanov.

https://news.cgtn.com/news/2023-06-01/Why-can-China-accomplish-a-mega-water-diversion-project--1kh6jaRlydG/index.html https://youtu.be/U9Kl-HLDNKo

Video – https://www.youtube.com/watch?v=U9Kl-HLDNKo

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring