OTS: Zaujímavé fakty o okuliaroch, ktoré vám otvoria oči

OTS, 16. októbra 2019 14:34

Bratislava 16. októbra (TASR/OTS) - Okuliare chránia náš zrak a dotvárajú celkový image. Ale nie vždy bol tento účel prvoradý. Vedeli ste, že okuliare sa považujú za jeden z najstarších vynálezov ľudstva. Už v 12. storočí nosili sudcovia špeciálne okuliare z dymového skla, aby skryli výraz svojich očí pred ostatnými účastníkmi procesu. A podobne zaujímavých faktov máme pre vás samozrejme viac.

Za prvého človek s okuliarmi, ktorého obraz bol zvečnený v maľbe, sa považuje obraz biskupa Huga zo Saint Cher, ktorého portrét bol verejnosti predstavený v polovici 14. storočia.

Prvé slnečné okuliare nosil už Bonaparte
Dámske dioptrické okuliare Fendi zlepšia vaše videnie. Slnečné zasa chránia zrak pred UV žiarením. A práve prvé slnečné okuliare z rovnakého dôvodu údajne zaviedol a nariadil nosiť aj Napoleon Bonaparte. Vybavil nimi svoju armádu počas egyptskej expedície v rokoch 1798-1801, aby chránil oči vojakov pred jasným slnkom. Nariadil urobiť viac ako 200 tisíc kusov prvých modelov akýchsi slnečných okuliarov.

Pozoruhodné na tom ale je, že tí vojaci, ktorí neuposlúchli nariadenie a nenosili okuliare, následne trpeli zápalmi a inými ochoreniami očí. A nakoľko sila slnka neustále stúpa aj dnes, je dobré mať vo svojej výbave módnych doplnkov aspoň jeden model slnečných okuliarov. Ak ste si ich ešte nekúpili, môžete tak urobiť na Duos. V zime býva slnko často oveľa silnejšie.

Stali sa predmetom protestu
Na jar v roku 2013 sa na internete objavil obraz okuliarov Johna Lennona, ktorý zverejnila na webe vdova Yoko Ono. Boli to okuliare s krvavými škvrnami, ktoré boli v deň jeho vraždy na slávnom umelcovi. Podľa Yoko to urobila na protest proti odmietnutiu amerických úradov zakázať voľný predaj zbraní medzi obyvateľmi.

Môžu zvýšiť vašu hodnotu
Nie je žiadnym tajomstvom, že ľudia s okuliarmi pôsobia múdrejšie, než v skutočnosti sú. Podľa psychológov, dobré okuliare umelo zväčšujú IQ majiteľa o 15 bodov. Okuliare Cazal vám síce IQ nezvýšia, no postarajú sa o dokonalé zlepšenie zraku a jeho ochranu. Tak smelo do ich výberu.

Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.
Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring