OTS: Zachráň sa pred drogami, zachrániš iných

TASR, 25. marca 2014 12:46

Turček 25. marca (TASR-OTS) - Najrizikovejšou skupinou z hľadiska prepadnutia drogovej závislosti je mládež vo veku 12 až 18 rokov. Práve na nich je prioritne zameraný nový portál Nedroguj.sk, ktorý pristupuje k tomuto závažnému problému netradičným spôsobom.

Mladiství v čase dospievania už majú určité znalosti o drogách, ale zväčša s nimi ešte neprišli do bezprostredného kontaktu. Práve v tomto veku sa však u nich formujú postoje k tomuto spoločenskému neduhu. Vzhľadom na ich malé skúsenosti a súčasný životný štýl sú najviac náchylní podľahnúť nástrahám drogovej závislosti. Najväčšou ťažkosťou pri objasňovaní rizík spojených s užívaním návykových látok je nájsť optimálny spôsob, ako mladému človeku zabrániť, aby sa stal drogovo závislým.

„Naším cieľom je čo možno najvernejším a najefektívnejším spôsobom zodpovedať otázky, ktoré si dnes kladie každý mladý človek konfrontovaný s informačným pretlakom a faktickou existenciou rôznych typov drog, a to bez zbytočného moralizovania a odcudzovania,“ hovorí starostka obce Turček Oľga Wagnerová, ktorá má aj vo svojej obci priamu skúsenosť s devastujúcimi dôsledkami drogovania mladých ľudí.

Autori projektu v snahe osloviť čo najväčšiu skupinu zvolili tú najpopulárnejšiu formu audiovizuálnej komunikácie, ktorou sú informačno-edukatívne videá. Výsledkom je prehľadná videoknižnica odpovedí na základné otázky súvisiace s drogovou tematikou. Nachádza sa na portáli www.nedroguj.sk, no je aj súčasťou DVD, ktoré bude slúžiť školám ako edukačný materiál. „Nechceme suplovať už zavedené weby s množstvom informácií, linkami pomoci či on-line poradňami. Našou ambíciou je vyplniť nepokrytú oblasť, prezentovať reálne skúsenosti a poskytnúť praktické rady, čím chceme predchádzať fatálnym dôsledkom drogovej závislosti mládeže,“ dodáva starostka p. Wagnerová.

Videá obsahujú výpovede lekára prvého kontaktu a záchrannej služby, detského psychiatra a špecialistu na oblasť drogovej prevencie, vyliečeného narkomana aj v súčasnosti drogovo závislého mladého človeka, ktorý sa snaží vyliečiť. Priestor dostali aj rodičia, ktorí majú skúsenosť s drogou a jej účinkami u svojich detí.

Realizované s finančnou podporou Ministerstva zdravotníctva SR v rámci účelovej dotácie na podporu protidrogových aktivít pre rok 2013.

Starostka obce Turček: Oľga Wagnerová (0905 655 210, obecnyuradturcek@stonline.sk) www.obecturcek.sk

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

lt gl

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring