OTS: Yidanovu cenu za rok 2022 – najvyššie svetové ocenenie v oblasti ...

TASR, 29. septembra 2022 7:30

OTS: Yidanovu cenu za rok 2022 – najvyššie svetové ocenenie v oblasti vzdelávania – získali Dr. Linda Darling-Hammond a profesor Yongxin Zhu

Hongkong 29. septembra (TASR-OTS) - /PRNewswire/ - Nadácia Yidan Prize Foundation udelila Dr. Linde Darling-Hammond a profesorovi Yongxin Zhuovi Yidanovu za rok 2022, najvyššie svetové ocenenie v oblasti vzdelávania. Ocenenie je uznaním ich inovatívnej práce pri posilňovaní postavenia pedagógov a podpore inkluzívneho a spravodlivého prístupu k vzdelávaniu, čím sa zabezpečí, aby každý žiak mohol naplno rozvinúť svoj potenciál.

Nadácia Yidan Prize Foundation bola založená v roku 2016 a jej poslaním je vytvoriť lepší svet prostredníctvom vzdelávania. Na základe prísneho nezávislého hodnotenia získali Dr. Linda Darling-Hammond a profesor Yongxin Zhu Yidanovu cenu za výskum v oblasti vzdelávania za rok 2022 a cenu Yidan za rozvoj vzdelávania za rok 2022.

„Srdečne blahoželáme našim laureátom Yidanovej ceny za rok 2022, Dr. Linda Darling-Hammond a profesorovi Yongxin Zhuovi. Obaja zohrávajú dôležitú úlohu pri poskytovaní zručností našim učiteľom a mládeži, ktoré sú potrebné na to, aby sa im darilo v 21. storočí. Ich práca jasne ukazuje, aký transformačný vplyv môžu mať učitelia na žiakov. Keď majú študenti skvelých učiteľov, majú aj skvelé príležitosti," povedal Edward Ma, generálny tajomník nadácie Yidan Prize Foundation.

Ocenenie výnimočnosti s cieľom podnietiť skutočnú a rozšíriteľnú zmenu vo vzdelávaní

Dr. Linda Darling-Hammond, emeritná profesorka vzdelávania s titulom Charles E. Ducommun na Stanfordskej univerzite a prezidentka a výkonná riaditeľka Inštitútu pre politiku vzdelávania, získala v roku 2022 Yidanovu cenu za výskum v oblasti vzdelávania za svoju prácu pri formovaní vzdelávacej politiky a praxe v oblasti najspravodlivejších a najefektívnejších spôsobov vyučovania a učenia sa. Jej výskum odhaľuje rôzne spôsoby, akými sa deti učia a ako ich najlepšie učiť – a tieto poznatky využíva pri tvorbe masívnych programov rozvoja pedagógov a transformovaných škôl, ktoré komplexne podporujú učiteľov, aby zmenili životy detí.

„Linda sa neochvejne usiluje o to, aby každý žiak dosiahol svoj plný potenciál bez ohľadu na sociálne zázemie, pohlavie a geografickú polohu, a preto celý život vytvára výskumné nástroje, ktoré podporujú politiku a prax s cieľom vytvoriť lepšie a spravodlivejšie príležitosti na vzdelanie. Jej vplyv na verejnú politiku pomohol architektom politiky formovať pozitívne zmeny pre deti vo veľkom meradle," povedal Andreas Schleicher, predseda poroty pre udeľovanie Yidanových cien za výskum v oblasti vzdelávania a riaditeľ Riaditeľstva OECD pre vzdelávanie a zručnosti.

Vďaka prostriedkom z Yidanovej ceny Linda rozšíri svoju rozhodujúcu prácu v Educator Preparation Laboratory (EdPrepLab): sieti zameranej na podporu programov prípravy učiteľov zameraných na študentov, ktoré sú založené na vedeckých poznatkoch o učení a rozvoji a pripravujú učiteľov na to, aby pomáhali všetkým študentom slobodne sa vzdelávať. Bude rozširovať pôsobnosť EdPrepLab, pridávať nové programy, investovať do nových výskumov o účinných programoch a vytvárať priestor, kde si pedagógovia, výskumníci a tvorcovia politík môžu ľahko vymieňať informácie a učiť sa jeden od druhého.

Profesor Yongxin Zhu, zakladateľ Iniciatívy pre nové vzdelávanie (NEI) a profesor vzdelávania na Soochow University, získal v roku 2022 Yidanovu cenu za rozvoj vzdelávania za svoju prácu v oblasti zlepšovania kvality výučby a transformácie výsledkov vzdelávania v Číne. Jeho programy v rámci NEI podporujú blahobyt a rozvoj učiteľov, pričom ich realizuje viac ako 8 300 škôl, viac ako 500 000 učiteľov a 8 miliónov študentov v celej Číne – viac ako polovica z nich sa nachádza vo vidieckych a odľahlých oblastiach. Tým, že NEI spája celú komunitu žiakov, premieňa domáce prostredie na pozitívny vzdelávací priestor a podporuje spoločný prístup k učeniu. Učitelia, žiaci a rodiny spolupracujú na dosiahnutí jasných cieľov vzdelávania, čím prehlbujú výsledky vzdelávania nad rámec zamerania na výučbu formou testov a skúšok.

„Profesor Zhu úspešne rieši niektoré z najťažších výziev v oblasti vzdelávania: zlepšenie rovnosti a inklúzie. Jeho práca podporuje uznanie hodnoty učenia sa pre osobný rast prostredníctvom zlepšenia čítania, písania a komunikácie. Postupne sa mu podarilo zmeniť prístup učiteľov k profesijnému rozvoju a spôsob, akým sa žiaci učia v triedach a doma. Azda najdôležitejšie je, že nám pripomína dôležitosť radosti a pohody pre každého žiaka," povedala Dorothy K. Gordon, predsedníčka poroty pre udeľovanie Yidanových cien za rozvoj vzdelávania a členka správnej rady Inštitútu UNESCO pre informačné technológie vo vzdelávaní.

Profesor Yongxin Zhu plánuje využiť prostriedky z Yidanovej ceny na rozšírenie pôsobnosti NEI v odľahlých vidieckych oblastiach v Číne a na vytvorenie cloudového vzdelávacieho centra, ktoré zlepší kvalitu vzdelávania a zabezpečí inkluzívny a spravodlivý prístup k vzdelávaniu pre všetkých študentov.

„Yidanova cena podporuje najinovatívnejšie nápady v oblasti vzdelávania a pomáha ich rozširovať, aby ich mohlo využívať čo najviac ľudí. Naši laureáti sú preto kľúčoví pre náš cieľ transformovať vzdelávanie na celom svete – a tým umožniť lepšiu budúcnosť pre všetkých študentov," povedal Dr. Koichiro Matsuura, predseda hodnotiaceho výboru pre udeľovanie Yidanových cien a bývalý generálny riaditeľ UNESCO.

Nadácia Yidan Prize Foundation podporuje tvorcov zmien vo vzdelávaní

Yidanova cena sa udeľuje jednotlivcom alebo tímom, ktorí významne prispeli k teórii a praxi vzdelávania. Každý laureát získa 30 miliónov hongkonských dolárov (približne 3,9 milióna USD), ktoré budú rozdelené tímom, z ktorých polovica bude slúžiť ako projektový fond na rozšírenie vzdelávacích projektov a podporu pre viac študentov na celom svete.

Laureát Yidanovej ceny za výskum v oblasti vzdelávania za rok 2021, profesor Eric A. Hanushek, využíva finančné prostriedky z ceny na vytvorenie programu Yidan African Fellows, siete miestnych výskumných pracovníkov, ktorí sa špecializujú na politiku vzdelávania s cieľom zlepšiť rozhodovanie v oblasti vzdelávania v subsaharskej Afrike. V Indii laureátka Yidanovej ceny za rozvoj vzdelávania za rok 2021 Dr. Rukmini Banerji spolupracuje so spoločnosťou Pratham na vývoji, testovaní a zdokonaľovaní programov pre deti v ranom veku a na rozširovaní spolupráce s miestnymi samosprávami. Očakáva sa, že tieto programy využije 35 000 detí v 650 komunitách.

Nominácie na Yidanovu cenu za rok 2023 sa otvárajú v októbri

Yidanova cena naďalej prijíma nominácie na ocenenie tvorcov zmien vo vzdelávaní, ktorí pozitívne ovplyvňujú študentov na celom svete pomocou transformačných, rozšíriteľných a udržateľných riešení vzdelávania.

O NADÁCII YIDAN PRIZE FOUNDATION

Nadácia Yidan Prize Foundation je globálna filantropická nadácia, ktorej poslaním je vytvárať cez vzdelávanie lepší svet. Nadácia Yidan Prize Foundation prostredníctvom svojej ceny a siete inovátorov podporuje myšlienky a postupy v oblasti vzdelávania – najmä tie, ktoré majú silu pozitívne zmeniť životy a spoločnosť.

Yidanova cena je ocenenie za inkluzívne vzdelávanie, ktoré sa udeľuje jednotlivcom alebo tímom, ktorí významne prispeli k teórii a praxi vzdelávania.

https://yidanprize.org

Photo - https://mma.prnewswire.com/media/1908395/111.jpg

Photo - https://mma.prnewswire.com/media/1908396/222.jpg

Logo – https://mma.prnewswire.com/media/1636915/Yidan_Prize_Logo.jpg

KONTAKT: Sonia Leung, sonia.leung@edelman.com

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring