OTS: Výkonná riaditeľka Nadácie Billa a Melindy Gatesových Sue...

TASR, 6. decembra 2019 10:43

OTS: Výkonná riaditeľka Nadácie Billa a Melindy Gatesových Sue Desmond-Hellmannová odstupuje z funkcie a na jej namiesto nastupuje dlhoročný člen exekutívy nadácie Mark Suzman

Seattle, 6. decembra (TASR-OTS)(PRNewswire) - Výkonná riaditeľka Nadácie Billa a Melindy Gatesových Sue Desmond-Hellmannová končí vo svojej funkcii po viac ako piatich rokoch. Bill a Melinda Gatesoví vymenovali za nového generálneho riaditeľa Marka Suzmana, prezidenta nadácie pre globálnu politiku a advokáciu a vedúceho stratégie. Suzman, ktorý sa pripojil k nadácii v roku 2007, nastúpi do novej pozície 1. februára 2020.

Desmond-Hellmannová sa rozhodla ukončiť prácu na plný úväzok, keď dospela k záveru, že nedokáže primerane plniť požiadavky tejto pozície a zároveň sa starať o svoje zdravie a potreby svojej rodiny. „Toto bolo bezpochyby najťažšie rozhodnutie mojej kariéry," povedal Desmond-Hellmannová. „Ale cítila som, že už nedokážem byť generálnou riaditeľkou, akú nadácia potrebuje, a zaslúži si v tomto dôležitom čase."

Bill a Melinda Gatesoví ocenili vedenie Desmonda-Hellmannovej a vyjadrili vďaku za prácu, ktorú vykonala, keď doviedla nadáciu až k jej 20. výročiu.

„Sue znamenala pre nadáciu obrovský vklad: priniesla svoje vedecké odborné znalosti, overené vodcovské zručnosti, vášeň pre budovanie silnej vnútornej kultúry a predovšetkým odhodlanie pomôcť svetu stať zdravším a rovnocennejším," povedala Melinda Gatesová. „Či už sme sedeli v konferenčnej miestnosti v Seattli alebo trávili čas s farmármi v južnej Afrike, vždy som bola vďačná za jej perspektívu a partnerstvo. Naša nadácia sa zlepšia vďaka tomu, že do nej pred piatimi rokmi prišla Sue a prajem jej aj jej rodine len to najlepšie.

„Keď sa Sue rozhodla odstúpiť, mali sme šťastie, že sme mali takého osvedčeného a dôveryhodného partnera ako je Mark, ktorý bol pripravený prevziať túto úlohu. Markove vedomosti o zahraničnej politike a prostredí advokácie, jeho vhľad do našich programových priorít a osobné odhodlanie riešiť nerovnosť sú práve tie dôvody, prečo sme boli nadšení, že sa stane budúcim generálnym riaditeľom nadácie. Po úzkej spolupráci s Markom viac ako desať rokov vieme, čo je pre nadáciu prínosom, a už teraz sa tešíme, čo dosiahne v nasledujúcich rokoch.

Sue Desmond-Hellmannová vstúpila do nadácie v roku 2014 po tom, čo pôsobila ako rektorka Kalifornskej univerzity v San Franciscu (UCSF). Ako onkologička sa Sue zameriavala na liečbu a výskum rakoviny súvisiacej s AIDS v San Franciscu a Ugande v 80. a začiatkom 90-tych rokov a ako prezidentka spoločnosti Genentech viedla vývoj prvého lieku na rakovinu prsníka zameraného na gény - Herceptinu. Počas svojho pôsobenia v nadácii Desmond-Hellmannová dohliadala na založenie Inštitútu medicínskeho výskumu Gatesových, prvej neziskovej biotechnologickej organizácie na svete, ako aj na realizáciu investičnej stratégie pre ekonomickú mobilitu a príležitosti v Spojených štátoch. Spolupredsedá tiež postsekundárnej hodnotiacej komisii o výpočte návratnosti investícií univerzity, najmä pre študentov s nízkymi príjmami. Charakteristickým znakom jej pôsobenia bolo zameranie na dôležitosť riadenia a plánovania nástupníctva. Posilnila autoritu, zodpovednosť a rozhodovacie postupy vedúcich tímov nadácie a zamerala sa na zlepšenie kultúry, rozmanitosti, rovnosti a začlenenia.

„Odhodlanie Sue v oblasti inovácií a neustáleho zlepšovania bude navždy súčasťou jej dedičstva," uviedol Bill Gates. „Počas jej skvelého vedenia v posledných piatich a pol rokoch zaznamenala nadácia okrem iných úspechov aj založenie Inštitútu medicínskeho výskumu Gatesových a rozšírenie našej práce v oblasti skúmania chudoby a hospodárskej mobility v Spojených štátoch. V momente, keď odchádza, aby sa venovala rodine a vlastnému zdraviu jej chcem osobne poďakovať za jej odhodlanie a prajem jej veľa šťastia.

„Je síce ťažké rozlúčiť sa so Sue, ale sme veľmi radi, že môžeme privítať Marka Suzmana vo funkcii generálneho riaditeľa. Už viac ako 12 rokov je dôveryhodným poradcom našich partnerov a programov. Blížime sa ku koncu druhého desaťročia práce v globálnom zdravotníctve a vzdelávaní a ja som nebol nikdy optimistickejší v súvislosti s možnosťou zlepšenia života najchudobnejších ľudí na svete. Teším sa na spoluprácu s Markom."

Suzman, rodák z Južnej Afriky, začal pracovať v nadácii v roku 2007 ako riaditeľ globálnej rozvojovej politiky a advokácie, v roku 2012 sa stal prezidentom globálnej politiky a advokácie a v roku 2016 prevzal ďalšie úlohy hlavného strategického riaditeľa nadácie. V tejto roli pomohol vybudovať a riadiť rastúce globálne pobočky nadácie v Európe, Afrike, Indii a Číne a zabezpečovať dohľad nad vzťahmi s vládou, filantropickými partnerstvami a strategickou komunikáciou v Spojených štátoch a na celom svete. Ako hlavný strategický úradník viedol revíziu prístupu nadácie k rozvoju a meraniu strategických priorít.

Pred vstupom do nadácie zastával Suzman niekoľko pozícií v OSN, vrátane hlavného poradcu pre politiku a strategickú komunikáciu v úrade generálneho tajomníka Kofiho Annana a politického riaditeľa v rámci Rozvojového programu OSN. Predtým pôsobil ako korešpondent pre Financial Times pôsobiaci v Johannesburgu, Londýne a Washingtone D.C. Ukončil doktorát z medzinárodných vzťahov na Oxfordskej univerzite, kde bol Rhodes Scholar.

„Viesť nadáciu Gatesových je pre mňa neuveriteľnou cťou," povedal Suzman. „Som veľmi vďačný Billovi a Melinde za ich dôveru a Sue za jej odhodlané vedenie a mentorstvo v ostatných piatich rokoch. Pri pohľade do budúcnosti cítim pokoru a zároveň nadšenie z možnosti pokračovať v našom dôležitom poslaní pomôcť zabezpečiť, aby každý v USA a na celom svete mal šancu viesť zdravý a produktívny život." Desmond-Hellmannová bola treťou generálnou riaditeľkou nadácie po Jeffovi Raikesovi a Patty Stonesiferovej.

O Nadácii Billa a Melindy Gatesových

Nadácia Billa a Melindy Gatesových, založená na presvedčení, že každý život má rovnakú hodnotu, sa snaží pomáhať všetkým ľuďom viesť zdravý a produktívny život. V rozvojových krajinách sa sústreďuje na zlepšenie zdravia ľudí, ukončenie hladovania a extrémnej chudoby. V Spojených štátoch sa snaží zabezpečiť, aby všetci ľudia, najmä tí s najmenším množstvom zdrojov, získali prístup k príležitostiam, ktoré potrebujú, aby uspeli v škole a živote. Nadáciu so sídlom v Seattli, štáte Washington vedie generálna riaditeľka Sue Desmond-Hellmannová a prezident William H. Gates Sr. pod vedením Billa a Melindy Gatesovej a Warrena Buffetta.

Kontakt:

Bill & Melinda Gates Foundation

206-709-3400

media@gatesfoundation.org

Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring