OTS: Vyjadrenie k medializovaným informáciám: Peter Chrašč nie je advokát

TASR, 22. septembra 2020 12:29

Bratislava 22. septembra (TASR-OTS) - Slovenská advokátska komora upozorňuje, že poskytovanie právnych služieb za odmenu bez riadnej (predovšetkým advokátskej) licencie, je nelegálne konanie, ktoré môže byť trestným činom. Ak niekto dlhodobo vystupuje v televízii a rozdáva právne rady, mal by to byť naozaj odborník a médiá by si mali overovať s kým spolupracujú. Ak sa niekto vydáva za advokáta a poskytuje právne rady bez zákonného oprávnenia, také osoby nazývame pokútnikmi - podvodníkmi, prípadne právnymi šmejdami.

Aktuálne je ako advokát v médiách uvádzaná osoba Peter Chrašč, ktorý je podozrivý z podplácania. Upozorňujeme, že nejde o advokáta, Peter Chrašč nebol nikdy zapísaný v zozname advokátov ani koncipientov. Práve naopak, Slovenská advokátska komora na túto osobu podala v roku 2018 trestné oznámenia za trestné činy neoprávnené podnikanie, poškodzovanie spotrebiteľa, zneužívanie účasti na hospodárskej činnosti a krátenie dane. Dlhodobá prax orgánov činných v trestnom konaní je však takéto konanie zľahčovať a nezaoberať sa ním. Tak skončilo aj toto trestné oznámenie - Okresné riaditeľstvo policajného zboru BA. I. ho v roku 2018 odmietlo. Takéto konanie (rsp. nekonanie) napomáha práve tomu, že si niektoré osoby podvodným spôsobom budujú kariéru a povesť a prípadne otvárajú dvere aj páchaniu ďalších trestných činov.

Na to, aby sa niekto stal advokátom, musí splniť prísne podmienky, ako je vysokoškolské vzdelanie II. stupňa v odbore právo, 3 roky prípravy na budúce povolanie u iného advokáta (koncipientúra) a zložiť náročnú advokátsku skúšku. Každý advokát nesie disciplinárnu aj hmotnú(sú povinne poistení) zodpovednosť za svoju činnosť. Podvodníci, na rozdiel od advokátov, nenesú za svoje rady žiadnu zodpovednosť a ak niekomu zle poradia, môže takáto osoba prísť o svoje právo alebo majetok bez toho, aby bolo možné niekoho za zlú radu brať na zodpovednosť.

Rôzni podvodníci totiž svojou činnosťou škodia predovšetkým bežným ľuďom. Nejde pritom len o podvodníkov, ktorí poskytujú právne služby neoprávnene, ale aj iné profesie bojujú s podobnými podvodníkmi (lekári - prípad falošného plastického chirurga v Bratislave, veterinári - prípad falošného veterinára v Nových zámkoch a ďalšie..)

Všetky tieto profesie sú prísne regulované zákonmi a na ľudí, ktorí ich chcú vykonávať, sú kladené prísne požiadavky. Ide predovšetkým o ochranu bežných ľudí, aby sa mohli v čo najväčšej miere spoľahnúť na to, že ak oslovia odborníka, dostanú kvalitnú službu, dobrú radu, riadny výkon.

Slovenská advokátska komora podáva ročne desiatky trestných oznámení na jednotlivcov aj podnikateľské subjekty a občianske združenia pre podozrenie zo spáchania trestného činu neoprávneného podnikania z dôvodu neoprávneného poskytovania právnych služieb.

Ak si chcete overiť, či osoba, ktorá Vám ponúka právne rady je advokátom, môžete tak urobiť na www.sak.sk, kde je zverejnený zoznam všetkých advokátov.

O Slovenskej advokátskej komore:

Slovenská advokátska komora je nezávislá samosprávna stavovská organizácia, ktorá pomáha uskutočňovať ústavné právo občanov na obhajobu a chrániť ostatné práva a záujmy občanov a právnických osôb v súlade s Ústavou SR a zákonmi. SAK združuje 6100 advokátov a 2000 koncipientov.

Kontakt: Mgr. Alexandra Donevová, 0911161991, e-mail: donevova@sak.sk

Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring
Zóna verejného záujmu