OTS: Vyjadrenie bývalej generálnej riaditeľky Slovenskej pošty, a. s., M. Hrdej

TASR, 8. októbra 2012 14:39

Bratislava 8. októbra (TASR-OTS) - Touto formou si dovolím reagovať na informácie uverejnené v médiách v posledných mesiacoch v súvislosti s mojím odvolaním z funkcie predsedníčky predstavenstva a generálnej riaditeľky Slovenskej pošty, a. s.

Do funkcie predsedníčky predstavenstva a generálnej riaditeľky Slovenskej pošty, a. s., som bola zvolená rozhodnutím jediného akcionára – Slovenskej republiky, ktorej práva ako akcionára vykonáva Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR.

Podmienky výkonu funkcie predsedníčky predstavenstva a generálnej riaditeľky Slovenskej pošty, a. s., boli schválené Ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR.

Nie je pravdou, že som dostala odstupné vo výške 178 tis. EUR. V zmysle pracovnej zmluvy mi pri odchode z funkcie generálnej riaditeľky vznikol nárok na odstupné vo výške 3 mesačných miezd spolu v sume 6,9 tis. EUR, ktoré mi bolo aj vyplatené.

Ďalej mám nárok na mimoriadnu odmenu v závislosti od čiastky prekročenia plánového ročného hospodárskeho výsledku za r. 2011. Táto odmena sa nijako neviaže na môj odchod zo Slovenskej pošty, bola to súčasť môjho ročného platu.

Odmeňovanie zástupcov štátu v obchodných spoločnostiach vlastnených štátom v závislosti od výkonnosti danej spoločnosti odporúčala aj vláda SR.

Táto odmena vo výške 61,2 tis. EUR mi doteraz nebola vyplatená. Nárok na mimoriadnu odmenu vznikol z dôvodu, že plánovaný hospodársky výsledok bol prekročený o 4 080 tis. €. Tento výsledok bol ovplyvnený reálne lepším hospodárením Slovenskej pošty, a. s., pod mojím vedením, a to vyššou tvorbou výnosov o 2 616 tis. € a nižším čerpaním nákladov o 1 464 tis. €.

Na hospodársky výsledok malo ďalej vplyv rozpustenie dlhodobej rezervy na súdny spor v objeme 4 104 tis. € a vytvorenie opravnej položky k dlhodobému majetku v objeme 10 168 tis. € (ktorou sa naprávali chyby z minulosti). Ak by nebolo došlo k uvedeným dvom účtovným operáciám, hospodársky výsledok Slovenskej pošty by bol ešte lepší, t.j. prekročený o viac ako o 4 080 tis. €. Takže tvrdenie, že lepší hospodársky výsledok za r. 2011 sa dosiahol len v dôsledku rozpustenia rezervy na súdny spor, je nepravdivé.

Odmietam akékoľvek podozrenia z účelového manipulovania s hospodárskym výsledkom za rok 2011. Nikdy som nikomu nedala žiadny pokyn, aby akýmkoľvek nezákonným spôsobom zasahoval do účtovnej závierky za r. 2011. Účtovná závierka bola spracovaná finančným úsekom Slovenskej pošty, a. s., schválená predstavenstvom a dozornou radou Slovenskej pošty, a. s., a bola overená audítorom, ktorý potvrdil, že účtovná závierka poskytuje pravdivý a verný obraz finančnej situácie a výsledku hospodárenia.

Podľa pracovnej zmluvy som povinná sa 12 mesiacov po skončení výkonu funkcie zdržať zárobkovej činnosti v oblasti poštových služieb, za čo mi vzniká nárok na peňažné vysporiadanie. V prípade, ak tento záväzok poruším, som povinná uhradiť zmluvnú pokutu vo výške peňažného vyrovnania. Peňažné vyrovnanie predstavuje spolu za 12 mesiacov sumu 89 tis. EUR.

V prípade, ak mi súčasné vedenie Slovenskej pošty, a. s., predloží návrh dodatku k pracovnej zmluve, ktorým sa zruší konkurenčná doložka, som pripravená ho podpísať a vzdať sa nároku na finančné vyrovnanie za obdobie od zrušenia konkurenčnej doložky.

Slovenská pošta, a. s., mi nikdy nehradila náklady na upratovačku, náklady na zdravotnú starostlivosť, zákroky na súkromnej klinike ani žiadne zahraničné dovolenky alebo zahraničné študijné pobyty, ako o tom nepravdivo informujú niektoré médiá.

Nie je takisto pravdou, že som mala k dispozícii zlatú kreditnú kartu s limitom do 3 tis. EUR denne. Mala som k dispozícii debetnú kartu na štandardné výdavky spojené s výkonom funkcie generálnej riaditeľky. Obdobnú kartu mali v Slovenskej pošte, a. s., k dispozícii desiatky iných zamestnancov.

Vzhľadom na to, že mám trvalý pobyt v ČR, boli mi hradené náklady na ubytovanie v Bratislave. Byt bol prenajatý za trhové nájomné a bol vybraný z troch ďalších bytov. Kto je majiteľom tohto bytu, som nikdy neskúmala a odmietam akékoľvek prepojenie na KDH. Z rovnakého dôvodu mi Slovenská pošta, a. s., hradila náklady na cestu do miesta môjho trvalého bydliska. Cestu som vykonávala svojím súkromným autom.

Pokiaľ ide o moje zverejnené príjmy za minulý rok, suma vo výške 605 tis. EUR žiadnym spôsobom nesúvisí s mojím pôsobením vo funkciách v Slovenskej pošte, a. s., ani v iných spoločnostiach v SR. Nie je preto žiadny legitímny dôvod dávať tieto príjmy do súvisu s mojím pôsobením v Slovenskej pošte, a. s.

Podmienky, ktoré boli so mnou dohodnuté, sú štandardnými podmienkami výkonu funkcie manažéra na pozícii predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa v spoločnosti s obdobným obratom, počtom zamestnancov a postavením na trhu.

Nikoho som nenútila, aby mi ponúkol funkciu predsedníčky predstavenstva a generálnej riaditeľky Slovenskej pošty, a. s., ani aby mi ponúkol finančné podmienky, ktoré so mnou boli dohodnuté.

Za týchto okolností považujem škandalizovanie mojej osoby, spochybňovanie mojich odborných a morálnych kvalít a podozrievanie ma z nekalých praktík len z dôvodu, že dohodnuté podmienky sa niekomu zdajú vysoké, za neopodstatnené.

Pri výkone funkcie predsedníčky predstavenstva a generálnej riaditeľky Slovenskej pošty, a. s., som neporušila žiadny zákon a vždy som konala v záujme Slovenskej pošty, a. s., a jej akcionára – Slovenskej republiky.

Plne rešpektujem právo a povinnosť médií informovať verejnosť o skutočnostiach verejného záujmu a plniť si tak jednu zo základných úloh médií v demokratickej spoločnosti, a to úlohu „strážneho psa„ (watchdog).

Som však presvedčená, že tejto úlohe nezodpovedá uverejňovanie nepravdivých a pravdu skresľujúcich informácií o mojej osobe s cieľom škandalizovať moju osobu tak, ako sa to dialo v posledných mesiacoch.

Skutočný záujem plniť základnú úlohu médií v demokratickej spoločnosti a viesť verejnú diskusiu o odmeňovaní zástupcov štátu v spoločnostiach s majetkovou účasťou štátu spochybňuje aj to, že napriek tomu, že som nebola jediným zástupcom štátu v spoločnosti s majetkovou účasťou štátu, ktorého príjmy prevyšujú priemerné zárobky, tercom médií sa stala len moja osoba a moja rodina.

Ing. Marcela Hrdá

UPOZORNENIE:

Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

ji gl

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring