OTS: Vyhlásenie k zavádzajúcim tvrdeniam o diskusiách RTVS

TASR, 25. februára 2020 17:16

Bratislava 25. februára (TASR-OTS) - RTVS sa ohradzuje voči zavádzajúcim tvrdeniam o nevyváženosti diskusnej relácie O 5 minút 12 z 23. februára, ktorá dosiahla rekordnú sledovanosť. Považujeme to za snahu vtiahnuť verejnoprávne médium do politickej kampane a zároveň to vnímame ako zámerné nepochopenie rozdielu medzi pravidelnou cyklickou reláciou a predvolebnou diskusiou. Nedeľná relácia (23.2.) O 5 minút 12 ako posledná pred konaním parlamentných volieb bola koncipovaná ako bilančná, ktorá mala hodnotiť činnosť a politickú kultúru v Národnej rade SR v končiacom sa volebnom období a zároveň priniesť názory na aktuálne politické dianie. Je preto logické, že RTVS pozvala lídrov tých politických subjektov, ktoré sa v roku 2016 dostali na základe výsledkov volieb do Národnej rady SR. Všetci jej aktéri boli o tomto dramaturgickom zámere informovaní v dostatočnom predstihu. Keďže v žiadnej z doterajších relácií O 5 minút 12 nebol vyčlenený presný časový priestor pre odpovede hostí, nebol ani v poslednej relácii dôvod používať časomieru.

Na prezentáciu volebných programov a vízii kandidujúcich subjektov RTVS pripravila tri predvolebné diskusie, do ktorých pozvala lídrov všetkých kandidujúcich subjektov. Keďže pôjde o predvolebné debaty, hostia budú mať na odpovede 14 minút, ktoré sa budú merať prostredníctvom časomiery. Zloženie diskutérov finálovej diskusie, ktorú RTVS odvysiela v stredu 26. februára, vyplynulo z priemeru posledných prieskumov agentúr AKO, FOCUS a ACTLY. Do štúdia preto prídu lídri deviatich politických subjektov, ktoré sa majú šancu prebojovať do parlamentu. K nim na základe drvivej väčšiny posledných prieskumov verejnej mienky patrí šesť súčasných parlamentných strán a tri momentálne mimoparlamentné strany.

Kontakt:

Erika Rusnáková

Hovorkyňa RTVS

poverená vedením odboru komunikácie

e-mail: erika.rusnakova@rtvs.sk

telefón: +421 2 6061 1107

mobil: +421 919 245 583

Rozhlas a televízia Slovenska

Mlynská dolina, 845 45 Bratislava

www.rtvs.sk

http://twitter.com/rtvs

www.facebook.com/rtvs.sk

Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring