OTS: Vyhlásenie k 44. výročiu okupácie Československa

TASR, 21. augusta 2012 11:27

Bratislava 21. augusta (TASR-OTS) - V auguste 1968 prežívali ľudia vo vtedajšom Československu obrovskú eufóriu a radosť. Radosť z toho, že sa znova vracia sloboda a že majú nádej na návrat demokracie. Ukázali celému svetu, na akých hodnotách stoja národy vtedajšieho štátu. Zásah vojsk Varšavskej zmluvy však tieto nádeje zničil. A trvalo nám potom viac ako 20 rokov, kým sme na námestiach našich miest opätovne a už konečne slobodne prejavili našu túžbu žiť v slobodnej a demokratickej krajine, ktorá bude súčasťou západného sveta.

Dnes sa skláňam pred pamiatkou obetí, ktorí položili svoje životy v tragickom auguste 1968. Meno každého z nich stojí za pamiatku a svojou obeťou sa navždy zapísali do národných dejín Slovenska. Ich obete neboli zbytočné. Ukázali celému svetu, že občania bývalého Československa túžia po normálnom živote, že chcú žiť v slobode a demokracii, a nie uväznení v totalitnom jarme ostatného drôtu. Treba to mať na pamäti aj dnes. Dejiny nás učia, že nikdy nič nie je úplne isté a za skutočné hodnoty je treba neustále bojovať. Preto treba mať aj stále na pamäti tých ľudí, ktorí obetovali vlastný život v boji za presadzovanie pravdy, slobody a vlastenectva alebo sa stali úplne nevinnými a náhodnými obeťami barbarského vpádu vojsk do našej krajiny.

21. august je jedným z najpamätnejších dátumov novodobých slovenských dejín. Preto si ho ja osobne aj SDKÚ-DS každoročne pripomíname.

Pavol Frešo, predseda SDKÚ-DS

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

lus gl

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring