OTS: VšZP k 1.4.2017 upravuje ceny ŠZM

TASR, 31. marca 2017 14:10

Bratislava 31. marca (TASR-OTS) - Všeobecná zdravotná poisťovňa, a.s. s účinnosťou od 1.4.2017 upravuje ceny niektorých špeciálnych zdravotníckych materiálov (ŠZM), ktoré nemocniciam uhrádza prostredníctvom tzv. pripočítateľnej položky k ukončenej hospitalizácii.

V zozname kategorizovaných ŠZM je celkovo 3 511 položiek, z nich nemocnice nakupujú 1 567 produktov a z tohto počtu VšZP v 63 prípadoch zvýšila cenu ŠZM.

Napriek tomu, že jedným z opatrení Ozdravného plánu VšZP je práve naopak - zníženie cien ŠZM s predpokladanou úsporou v roku 2017 v sume 10 mil. eur, VšZP pristupuje k úpravám cien koncepčne. Ide o rozsiahly zoznam položiek a v odôvodnených prípadoch je potrebné flexibilne reagovať na podnety nemocníc i dodávateľov ŠZM.

„Tak ako sme avizovali pri predchádzajúcich úpravách cien ŠZM, nechceme šetriť ani na nemocniciach, ani na pacientoch. Chceme pomôcť nemocniciam dohodnúť si s dodávateľmi lepšie ceny. Ak jedna nemocnica nakúpi ten istý produkt u toho istého dodávateľa lacnejšie a iná drahšie, asi sa zhodneme, že je tu priestor na efektívnejšie hospodárenie. A my tento priestor spolu s nemocnicami chceme využiť“- hovorí generálny riaditeľ VšZP Miroslav Kočan.

Úprava cien ŠZM k 1.4.2017 je súčasťou pravidelného štvrťročného prehodnocovania cien ŠZM. V rámci nej VšZP po dohode s odborníkmi z jednotlivých oblastí a revíznymi lekármi zvýši cenu napríklad za umelé srdce, neurostimulátory a pod. Najviac produktov, u ktorých sa od apríla zvyšuje cena ŠZM je z oblasti kardiológie.

Naposledy VšZP upravovala ceny ŠZM k 1.1.2017. V spolupráci s Inštitútom zdravotnej politiky MZ SR nastavila cenové hladiny porovnateľných produktov tak, aby boli medzi nimi čo najmenšie rozdiely. V najnovšej úprave, ktorá vstúpi do platnosti 1.4.2017 dochádza z pohľadu zníženia cien niektorých ŠZM k minimálnym zmenám.

Aktualizovaný zoznam kategorizovaných a nekategorizovaných ŠZM s maximálne stanovenou pripočítateľnou položkou VšZP zverejňuje kvartálne na svojej webovej stránke (http://www.vszp.sk/poskytovatelia/zdravotna-starostlivost/zoznam-szm/).

Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring