OTS: Viac ako 10 000 Číňanov si v Čeng-čou uctieva legendárneho cisára

TASR, 31. marca 2017 11:00

Čeng-čou 31. marca (TASR/OTS/PRNewswire) - Podľa lokálneho portálu zynews sa vo štvrtok viac ako 10 000 Číňanov z viac ako 40 krajín a regiónov pripojilo k veľkému obradu vzdávania úcty, pri ktorom si pripomenuli legendárneho cisára Huangdi alebo žltého cisára.

Tento štvrtok je 3. marca podľa čínskeho lunárneho kalendára a tento deň je považovaný za deň narodenia žltého cisára.

Tento obrad sa uskutočnil v Xinzhengu, v meste Čeng-čou, provincii Henan v strednej Číne, kde sa nachádzalo hlavné mesto Huangdiho ríše Huaxia po tom, čo pred 5 000 rokmi zjednotil všetky ostatné kmene v Číne.

Obrady uctievania cisára Huangdi a modlitby za obnovenie čínskeho národa sa konali v Macao, Hong Kongu, Taiwane, San Franciscu a Sydney.

Téma tohto obradu bola „Číňania so spoločnými koreňmi sa modlia za mier a harmóniu".

Od roku 2006 už tento obrad prilákal desaťtisíce Číňanov z celého sveta, ktorí každý rok prichádzajú hľadať svoje korene. Za tento čas sa z obradu stalo významné podujatie aj pre Číňanov zo zahraničia. Xinzheng sa tak stal posvätným miestom a duchovným domovom Číňanov.

Podľa legiend sa Huangdi narodil, začal svoju kariéru a vytvoril hlavné mesto práve z mesta Xinzheng. Bol považovaný za spoločného predka celého čínskeho národa na celom svete. Uctievanie prostredníctvom obradov začalo už v starovekej Číne a rituálom sa stalo od čias dynastie Tang a odvtedy trvá už celé tisícročie.

Ako rodisko cisára Huangdi a dôležité miesto pôvodu čínskej civilizácie sa Zhengzhou v ostatných desaťročiach rýchlo vyvíja. Stalo sa jedným z dopravných uzlov Číny a bránou do vnútrozemia. Je tiež dôležitou križovatkou na moste medzi Európou a kontinentálnou Áziou a je tiež na ceste stať sa národným ústredným mestom.

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring