OTS: Tesco opäť zabojuje o prestížnu cenu Via Bona 2019

TASR, 19. februára 2020 14:41

Bratislava 19. februára (TASR-OTS) - Do finále ocenenia Via Bona Slovakia 2019 pre najzodpovednejšie firmy na Slovensku sa s dvoma nomináciami dostala opäť spoločnosť Tesco. Prestížne ocenenie Via Bona udeľuje už 20 rokov Nadácia Pontis ako uznanie najzodpovednejším firmám na slovenskom trhu.

Tesco zabojuje o prestížne ocenenie v dvoch kategóriách Zodpovedná veľká firma a Dobrý partner komunity. Víťazi ceny Via Bona budú vybratí spomedzi 14 zodpovedných firiem. O finalistoch v šiestich kategóriách rozhodli odborné nezávislé komisie, pričom vyberali spomedzi 38 slovenských firiem, ktoré sa o ocenenie uchádzali s 52 projektmi. Mená víťazov budú zverejnené na slávnostnom galavečere 28. apríla 2020.

"Postup do finále v dvoch kategóriách tejto prestížnej ceny nás nesmierne teší. Je to ocenenie našej dlhodobej práce s cieľom priniesť pozitívnu zmenu v komunitách, v ktorých pôsobíme. Zároveň je úžasné vidieť, že na Slovensku je toľko zodpovedných firiem, ktorým záleží na lepšom živote v našej krajine, pretože len spoločne dokážeme meniť veci k lepšiemu. My v Tescu budeme naďalej tvrdo pracovať na riešení najvážnejších sociálnych a environmentálnych výziev a veríme, že firiem, ktoré podnikajú zodpovedne, bude na Slovensku stále pribúdať,“ hovorí Veronika Bush, riaditeľka komunikácie Tesca na Slovensku.

Potravinovú zbierku spoluorganizuje Tesco s Potravinovou bankou Slovenska, Slovenskou katolíckou charitou, Depaul Slovensko, Evanjelickou Diakoniou ECAV Slovensko a OZ Vagus.

V kategórii Veľká zodpovedná firma sa reťazec uchádza o cenu za stratégiu zodpovedného podnikania zameranú najmä na riešenie sociálnych a environmentálnych výziev - dlhodobá pomoc komunitám, boj proti plytvaniu potravinami, znižovanie negatívneho vplyvu obalov potravín na životné prostredie a znižovanie vplyvu biznisu na klimatické zmeny. "V roku 2019 sme v našom boji proti plytvaniu potravinami dosiahli vynikajúce výsledky. Vďaka spolupráci s Potravinovou bankou Slovenska, práci našich kolegov a transparentnému zverejňovaniu dát sa spoločnosti podarilo znížiť potravinový odpad v našich prevádzkach na Slovensku o 52 % v priebehu dvoch rokov. Zároveň sa nám podarilo s predstihom naplniť ďalší z našich záväzkov - od jesene 2019 darujeme potraviny ľuďom v núdzi zo všetkých našich 150 obchodov," vysvetľuje Katarína Pšenáková, CSR manažérka Tesca na Slovensku. Spoločnosť tiež dlhodobo podporuje slovenských dodávateľov, vrátane programu na podporu lokálnych farmárov či sériami vzdelávacích programov v rámci Farmárskeho grantu. Ponuka tovarov vlastnej značky kladie dôraz na ochranu zdravia a je prispôsobená aj ľuďom s rôznymi potrebami (bezlepkové a bezlaktózové rady). Spoločnosť nezabúda ani na svojich zamestnancov - prostredníctvom finančnej zbierky Tesco Anjel podporuje kolegov, ktorí sa ocitli v ťažkej životnej situácii. Časť zamestnancov prispieva do zbierky mesačnými zrážkami zo mzdy, firma vyzbierané financie vždy zdvojnásobí.

V kategórii Dobrý partner komunity sa reťazec o cenu uchádza s projektom Potravinová zbierka, ktorá sa za sedem rokov fungovania stala najväčšou v krajine. Cieľom projektu je pomoc ľuďom v núdzi naprieč celým Slovenskom. Zákazníci môžu popri bežnom nákupe kúpiť potraviny a drogériu navyše a odovzdať ich dobrovoľníkom z partnerských charitatívnych organizácií. "Vlani zákazníci Tesca darovali na pomoc ľuďom v núdzi vyše 171 ton trvanlivých potravín a drogérie v hodnote 260-tisíc eur," dopĺňa Katarína Pšenáková. Tesco navyše venuje financie vo výške 20 % z vyzbieranej hodnoty potravín a drogérie partnerským organizáciám - v uplynulom ročníku spoločnosť venovala viac ako 52 000 eur. Potravinová zbierka je vyústením celoročnej práce darovania potravín ľuďom v núdzi. Od roku 2019 darujú pravidelne nepredané potraviny lokálnej charitatívnej organizácii všetky obchody Tesco na Slovensku. Takto pomáha denne viac ako 5000 ľuďom v núdzi.

Nezávislá komisia už ocenila aktivity Tesca cenou Via Bona pred dvoma rokmi. Za prínos v oblasti zodpovednej spotreby a výroby bolo Tescu udelené ocenenie Via Bona - Cena za príspevok k napĺňaniu cieľov udržateľného rozvoja 2017.

Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring