OTS: Súdne rozhodnutie potvrdzuje stanovisko Seana Hepburna Ferrera...

TASR, 3. decembra 2019 14:55

OTS: Súdne rozhodnutie potvrdzuje stanovisko Seana Hepburna Ferrera, syna Audrey Hepburnovej

Los Angeles 3. decembra (TASR/OTS/PRNewswire) - Najstarší syn Audrey Hepburnovej, Sean Hepburn Ferrer, vyhral vo veci žaloby podanej voči nemu charitatívnou organizáciou, ktorú sám založil v roku 1993, aby pokračoval vo filantropii svojej matky. Po štvortýždňovom súdnom procese na najvyššom súde v Los Angeles rozhodol sudca David Sotelo, že nároky charitatívnej organizácie samostatne používať meno a podobu Audrey Hepburnovej alebo podpisovať zmluvy s tretími stranami bez súhlasu Ferrera, neboli odôvodnené.

Vo februári 2017 podala kalifornská nadácia Hollywood for Children (HFC), ktorej trojčlenná správna rada pozostáva z Ferrerovho nevlastného brata Luca Dottiho, Ferrerovho bývalého advokáta Paula Alberghettiho a bývalého asistenta, žalobu na Ferrera a snažila sa preukázať, že má samostatné trvalé práva na používanie mena a podoby Audrey Hepburnovej bez súhlasu Ferrera, aj keď je Ferrer (spolu so svojim bratom) výlučným vlastníkom jej práv duševného vlastníctva. HFC žiadalo od Ferrera okrem toho aj odškodnenie vo výške 6 miliónov USD za jeho údajné zasahovanie do záležitostí nadácie HFC týkajúcich sa tretích strán, a údajné povolenie, aby tieto tretie strany používali meno a podobu Audrey Hepburnovej bez Ferrerovho súhlasu. Súd zistil, že HFC nikdy nemalo samostatné právo používať meno a podobu Audrey Hepburnovej inak, ako v rámci svojho obchodného mena: „The Audrey Hepburn Children's Fund." (Detský fond Audrey Hepburnovej) Súd preto potvrdil, že kroky, ktoré organizácia HFC podnikla, podpisovanie zmlúv s tretími stranami bez súhlasu Ferrera, prekročili jej práva a boli nezákonné.

V súvislosti so svojím rozhodnutím v prospech Ferrera súd tiež uznal, že neexistujú žiadne právne dôvody na tvrdenia nadácie HFC o zasahovaní do zmluvného procesu, a preto rozhodol v prospech Ferrera aj v otázke právneho nároku na odškodnenie HFC, a odmietol povoliť postúpenie tejto požiadavky na súd.

Hlavný súdny poradca Ferrera, Lawrence Segal, uviedol: „Bolo mi jasné, že HFC si nárokovalo neadekvátne práva siahajúce ďaleko za rámec akýchkoľvek obmedzených povolení na využívanie práv duševného vlastníctva, ktoré Sean možno v minulosti udelil. Začali si sami delegovať moc a konať, ako keby boli vlastníkmi práv namiesto Seana a jeho brata. HFC sa pokúsilo uzurpovať Seanovu moc nad menom a podobou jeho mamy. Vyžaduje to značnú mieru drzosti, keď Sean povolil HFC v minulosti použiť práva duševného vlastníctva Audrey Hepburnovej na obmedzené fundraisingové aktivity a len pre konkrétne účely a potom zistiť, že HFC si už prestalo pýtať povolenie a začalo finančne využívať práva, ktoré nevlastní ani nemá pod kontrolou. Súd zistil, že HFC nikdy nemalo licenciu ani samostatné práva na meno a podobu Audrey Hepburnovej a všetko, čo HFC tvrdilo a presadzovalo na súdnom konaní proti Seanovi, bolo odmietnuté. Sean vyhral na celej čiare."

Po oznámení rozhodnutia súdu Sean Hepburn Ferrer uviedol: Po tom, čo som čelil hanobeniu pred verejným súdom a v tlačových správach sa konečne dozvedáme pravdu. Keď som v roku 1993 zakladal nadáciu Hollywood for Children, bolo to len s tým najlepším úmyslom pokračovať v maminých humanitárnych projektoch, ktoré prenikli do kultúry našej rodiny. Po tom, čo som na svoju pozíciu v nadácii Hollywood for Children v roku 2012 rezignoval, požiadal som svojho brata, aby prebral kormidlo. Stal som sa čestným predsedom Spoločnosti Audrey Hepburnovej pri Fonde USA pre UNICEF, ktorá, podľa slov prezidentky Caryl Sternovej, dokázala pre deti na celom svete akumulovať viac než 150 miliónov USD. Napriek tomu, keď môj brat

Luca odmietol poskytovať Spoločnosti licenciu, museli sme ju zavrieť. Keď si pozriete daňové priznanie 990 nadácie Hollywood For Children, ktoré sú k dispozícii na internete, vyzerá to, ako keby sa táto nadácia nikdy nevenovala charite.

Skutočnosť, že sa mi obrátil chrbtom vlastný brat a bývalý advokát, každý z vlastných oportunistických dôvodov, premenila túto skúsenosť na jeden z najtemnejších momentov v mojom živote. V titulkoch sa písalo: „(Charita) Audrey Hepburnovej podala obžalobu na jej syna." Celý život som sa správal čestne a morálne a fakt, že to niekto spochybnil, je pre mňa životným testom. Je to víťazstvo? Vzhľadom na to, čo je v hre, a na ľudí, ktorých sa to týka, je to skôr úľava ako víťazstvo. Dúfajme, že sa teraz môžem vrátiť k tomu, čo má skutočne zmysel: šíreniu odkazu milosti a ľudskosti našej matky."

Obžaloba bola pôvodne podaná vo februári 2017 a sudca Sotelo si vypočul posledné výpovede v júli. Deväťstranové rozhodnutie sudcu Davida Sotela z tohto porotného súdu nájdete tu. 

KONTAKT: Howard Bragman,  310.508.3700, Howard@LaBrea.Media

Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring
Zóna verejného záujmu