OTS: Stanovisko VšZP k odmenám pre členov Predstavenstva za rok 2016...

TASR, 27. októbra 2017 17:37

OTS: Stanovisko VšZP k odmenám pre členov Predstavenstva za rok 2016 vyplatených v októbri 2017

Bratislava 27. októbra (TASR-OTS) - VšZP nebude komentovať subjektívne útoky zo strany politikov a politických strán, ktoré sa nezakladajú na faktoch a zákonoch, ale len na populizme a dezinterpretáciách.

VšZP je apolitická odborná inštitúcia, ktorá svoju činnosť vykonáva striktne v zmysle zákona. VšZP dôrazne odmieta obvinenia týkajúce sa nezákonného či svojvoľného vyplatenia odmien pre členov Predstavenstva za rok 2016.

Členovia Predstavenstva vykonávajú svoju prácu na základe Zmluvy o výkone funkcie. V tejto zmluve majú jasne zadefinované svoje pracovné povinnosti, zodpovednosť a tiež odmeňovanie za vykonávanie funkcie. Odmena každého člena Predstavenstva pozostáva z troch presne definovaných zložiek:

- pevná zložka odmeny (vyplácaná mesačne)

- zložka ekonomického významu (vyplácaná mesačne)

- variabilná zložka (vyplácaná 1x ročne)

Variabilná zložka odmeňovania pre členov Predstavenstva VšZP je presne zakotvená v uznesení Vlády SR č. 159 z 2.3.2011, v Stanovách spoločnosti a tiež v Zásadách odmeňovania členov predstavenstva a členov dozornej rady VšZP. Súčasťou týchto noriem sú presné pravidlá, kritériá, postupy a vzorce na výpočet odmien, pričom do výpočtu každej z odmien vstupuje viacero parametrov.

Variabilná zložka závisí od pevnej zložky, zložky ekonomického významu a taktiež od plnenia kritérií, ktoré na príslušný rok stanovuje akcionár, ktorým je MZ SR, vždy na začiatku roka vopred. Pre rok 2016 týmito kritériami boli:

- nárast príjmov v porovnaní s predchádzajúcim rokom (čiže rokom 2015)

- nárast príjmov na 1 zamestnanca oproti predchádzajúcemu roku (teda roku 2015)

Na rok 2017 sú kritériá opäť upravené, je v nich zohľadnené plnenie Ozdravného plánu. Kritériá pre rok 2017 sú stanovené takto:

- plnenie opatrení Ozdravného plánu

- nárast príjmov v porovnaní s predchádzajúcim obdobím (čiže rokom 2016)

Variabilnú zložku na schválenie akcionárovi predkladá predstavenstvo VšZP, jej konečná výška je však výsledkom presného výpočtu vychádzajúceho z vyššie spomínaných platných noriem. Závisí od miery splnenia kritérií definovaných akcionárom (ktoré stanovuje vždy rok vopred) a výšky vyplatenej pevnej zložky a zložky ekonomického významu. Predstavenstvo si nemôže svojvoľne a ľubovoľne navrhovať či vyplácať odmeny (variabilnú zložku), riadi sa výlučne zákonnými a platnými normami.

Tieto tri zložky odmeňovania, teda vrátane variabilnej, sú vyplácané pravidelne a sú plne nárokovateľné v zmysle Zmluvy o výkone funkcie. Nevyplatenie jednotlivých zložiek odmien by bolo porušením zmluvných podmienok s právnymi dôsledkami pre VšZP. Čiže pokiaľ sú splnené stanovené podmienky, členom predstavenstva musia byť ročné odmeny vyplatené.

Kritériá odmeňovania na rok 2016 boli stanovené na začiatku roka 2016, čiže v čase, keď poisťovňa vykazovala kladné hospodárenie, v čase pred auditom, ktorý až následne odhalil jej záporné hospodárenie (finálny ekonomický audit bol uzavretý začiatkom apríla 2017).

V roku 2016 nebola VšZP v ozdravnom pláne. Odmeny pred zdanením za rok 2016 boli vyplatené (v októbri 2017) takto:

Mgr. Miroslav Kočan, predseda 9 113,11 eur brutto

Ing. Miroslav Horváth, podpredseda 7 974,25 eur brutto

doc. JUDr. Mgr. Michal Ďuriš, PhD., člen 6 834,27 eur brutto

PaedDr. Tibor Papp, člen 559,70 eur brutto

V prípade bývalých členov Predstavenstva VšZP (obdobie 1.1.2016 - 16.5.2016):

Ing. Miroslav Vaďura, MPH, predseda 4 777,40 eur brutto

Ing. Antónia Borovková, členka 3 583,05 eur brutto

JUDr. Vieroslava Králičková, členka 3 583,05 eur brutto

Jediný akcionár (MZ SR) po zmenách v účtovnej závierke za rok 2015 prehodnotil pôvodne priznanú výšku variabilnej zložky odmeny členom Predstavenstva VšZP za rok 2015. Na základe prepočtov, ktoré zohľadnili záporný výsledok hospodárenia, rozhodol, že bývalí členovia Predstavenstva VšZP musia časť vyplatenej odmeny vrátiť. V zmysle tohto rozhodnutia im boli priznané odmeny len vo výške 50 % pôvodne priznanej a vyplatenej výšky variabilnej zložky odmeny, a to nasledovne:

Ing. Miroslav Vaďura, MPH, predseda 9 526,19 eur brutto

Ing. Antónia Borovková, členka 8 786,65 eur brutto

JUDr. Vieroslava Králičková, členka 2 218,64 eur brutto

VšZP vykoná v najbližšej dobe zápočet variabilnej zložky priznanej členom bývalého Predstavenstva VšZP za rok 2016 a neoprávnene vyplatenej časti variabilnej zložky za rok 2015 a rozdiel si bude nárokovať vrátiť späť.

Kritériá zohľadňujú viacero parametrov, zníženie odmeny bolo spôsobené nesplnením jedného z nich - viazaného na hospodársky výsledok. Tak, ako bolo zdôvodnené vyššie, kritériá sa nastavovali rok vopred, v čase, kedy ešte nebolo jasné, ako dopadne ročné hospodárenie.

Podobné modely odmeňovania majú aj iné štátne inštitúcie. VšZP nie je založená na to, aby vytvárala zisk a cez dividendy plnila štátnu pokladnicu, podmieňovať preto vyplácanie odmien len a výlučne cez kritérium ziskovosti, by bolo neobjektívne. Takouto neobjektívnou optikou by potom predsa nemohli byť vyplácané odmeny zrejme v žiadnych štátnych inštitúciach, nemocniciach, školách či úradoch, zrejme ani žiadnym štátnym zamestnancom, pretože štát každý rok od svojho vzniku hospodári s deficitom, tak ako mnohé jeho inštitúcie, ktoré napĺňajú ciele štátnej a európskej politiky.

Keďže verejnoprávnym záujmom je, ako je aj jasne uvedené v spomínanom uznesení Vlády SR, aby zástupcovia štátu boli odborníci a vykonávali svoju prácu s maximálnym nasadením, je potrebné navrhnúť výšku ich odmien dostatočne motivujúco tak, aby o tieto funkcie prejavili záujem ľudia na požadovanej kvalitatívnej a odbornej úrovni.

Príjem predsedu, podpredsedu a členov predstavenstva zohľadňuje mieru zodpovednosti za riadenie spoločnosti, ktorá ročne hospodári s 3 miliardami eur, má vyše 3,2 mil. klientov a zmluvný vzťah s takmer 9-tisíc zdravotníckymi zariadeniami a viac ako 29-tisíc lekármi na Slovensku.

VšZP sa nebráni odbornej a transparentnej diskusii o nastavení pravidiel odmeňovania, je pripravená poskytnúť plnú súčinnosť príslušným orgánom. VšZP ale striktne odmieta, ako už bolo spomenuté na začiatku, obvinenia z nezákonného či ľubovoľného vyplácania odmien.

Informovala: Viktória Vasilenková, hovorkyňa

Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

her

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring