OTS: Správne zvolené lyže skvalitnia lyžovanie

OTS, 22. januára 2020 10:08

Bratislava 22. januára (TASR/OTS) - Lyžiarska sezóna sa ešte neskončila. Vy tak máte aj naďalej možnosť vyjsť na svah a poriadne si zalyžovať. Viete však, aká lyžiarska výbava je vhodná pri konkrétnom druhu lyžovania?

Lyžovanie sa stretáva s čoraz väčšou obľubou. Vo výraznej miere na to vplývajú aj súčasné lyžiarske disciplíny, v rámci ktorých športovci dosahujú neskutočné výkony. Či už vás tieto zimné športy inšpirovali, alebo ste sa konečne odhodlali postaviť sa na lyže, na týchto pár podmienok treba myslieť pred ich zaobstaraním.

Ak zvažujete kúpu nových lyží, je potrebné premyslieť si ten najvhodnejší typ. Po iných siahnete pri úplných začiatkoch, no rozdielne typy zvolíte aj pri slalome či klasickom zjazde. Výber vhodných lyží výrazne ovplyvňuje aj celkovú výbavu a pri voľbe nezabúdajte ani na vhodné palice a lyžiarky.

Lyže podľa disciplín
Medzi najpreferovanejšie patria najmä zjazdové lyže. Každý lyžiar na nich už aspoň raz stál. Sú vhodným typom pre začiatočníkov a lyžovať so zjazdovými lyžami môžete prakticky všade. Nielenže sú prispôsobené na nerovnosti povrchu, ale sú aj špeciálne pripravené na zlepšenie celkovej jazdy. Kým ku koncu zvyknú byť užšie, predok lyží býva široký.

Na zjazdových lyžiach nemusíte zotrvať, pokiaľ patríte k pokročilejším lyžiarom a viete, akému typu lyžovania by ste sa chceli prioritne venovať. Ak máte záujem o prekážkový svah, ideálnou voľbou budú slalomové lyže. Inšpiráciou vám môžu byť napríklad lyže Blizzard. Pre akrobatických expertov, ktorí chcú prekonávať svoje možnosti, sú ideálnou voľbou trikové lyže správnej veľkosti či vykrojenia. A ak vás láka bežkovanie, zaobstarajte si klasické bežky.

Delenie podľa lyžiarskej techniky
Pokiaľ ste na lyžiach ešte nikdy nestáli, alebo sa tak stalo pred desiatimi rokmi, radíte sa do kategórie začiatočníkov. Vaša jazda bude určite opatrná a prvé oblúky zase pomalé. Vybrať by ste si mali lyže cenovo dostupnejšie.
Pre stredne pokročilých sa hodia lyže, s ktorými sa budete môcť posunúť vpred. Zlepšíte vašu techniku a zrýchlite celkovú jazdu, no zároveň poskytnú aj potrebný komfort.
Pokročilý lyžiar, ktorý je na svahu naozaj pravidelne a bez akýchkoľvek problémov zdoláva každú zjazdovku by mal vsadiť na výkonnejšie lyže. Expertom sa zase odporúča siahnuť po extrémne výkonných lyžiach s možnosťou jazdy aj mimo zjazdoviek.

Nezanedbajte ani výber palíc a lyžiarok
Pri kúpe celkovej lyžiarskej výbavy okrem lyží a kvalitnej lyžiarskej bundy či nohavíc si vyberáte aj palice a lyžiarky. Ideálne lyžiarske palice by nemali byť príliš krátke ani dlhé. Pri krátkych sa budete zbytočne hrbiť a pri dlhých zase bude vaše ťažisko priveľmi vzadu. Pri lyžiarkach sú kľúčové najmä ich veľkosť a šírka, no dôležitý je aj celkový flex index. Ten sa odvíja od úrovne vášho lyžovania.
Správne zvolené lyže sú absolútnou zárukou komfortu, bezpečnosti a celkového pôžitku z danej jazdy. Pred výberom však treba premyslieť, aký typ lyží búde ideálny práve pre vás. Zabudnúť by ste však nemali ani na kúpu lyžiarskych okuliarov a prilby.


Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.
Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring