OTS: Slovenskí záhradníci vytvorili iniciatívu, chcú podporiť záujem Slovákov...

TASR, 2. marca 2021 12:26

OTS: Slovenskí záhradníci vytvorili iniciatívu, chcú podporiť záujem Slovákov o záhradkárčenie a domáce firmy

Bratislava 2. marca (TASR-OTS) - Ľudia po roku strávenom prevažne vo svojich domovoch čoraz viac objavujú krásy záhradkárčenia a skrášľovania svojich záhrad, terás aj balkónov. Záujem Slovákov o pestovanie vlastnej zeleniny, ovocia či byliniek vlani extrémne vzrástol. Na podporu vzťahu Slovákov k pôde, záhradkárčeniu a k domácim firmám vytvorili lokálne záhradné centrá unikátnu iniciatívu #slovenskizahradnici.

"Na Slovensku vlani vzrástol počet ľudí, ktorí objavili čaro záhradkárčenia, nielen na vidieku, ale aj vo väčších mestách. Zisťujú, že v záhrade nemusí byť iba trávnik a tuje, ale že záhradkárčenie ponúka možnosť tvoriť a zmysluplne oddychovať. Hitom sú napríklad vyvýšené záhony na pestovanie vlastnej zeleninky či ovocné stromy a kríky," hovorí Miroslav Horváth zo Záhradníctva Horváth v Ivanke pri Dunaji a dodáva: "V lokálnych záhradných centrách je osobný prístup k zákazníkovi veľmi dôležitý. Často poznáme zákazníkov po mene, poznáme prírodné podmienky kraja, kde pracujeme. Poradíme nielen skúseným záhradkárom, ale aj začiatočníkom. Odporučíme najvhodnejšie odrody rastlín, ako aj správne hnojivo a spôsob starostlivosti. Práve poradenstvom a osobným prístupom chceme podporiť vzťah ľudí k pôde, záhrade, pestovaniu vlastného ovocia a zeleniny."

V slovenských záhradných centrách myslia aj na ľudí, ktorí nemajú na záhradu dostatok času. V ponuke sú čoraz častejšie zastúpené rezistentné odrody ovocia a druhy, ktoré vyžadujú minimálnu, prípadne žiadnu opateru, a tiež druhy, ktoré nemajú vyhradené nároky na stanovište.

Unikátna iniciatíva spája slovenských záhradníkov Podporiť vzťah Slovákov k pôde, záhradkárčeniu a slovenským rodinným firmám je cieľom aj iniciatívy #slovenskizahradnici. Do novej platformy sa zapájajú desiatky lokálnych záhradných centier, domácich pestovateľov okrasných a úžitkových rastlín, i predajcov okrasných kameňov či substrátov.

"V lokálnych záhradných centrách pracujú rodiny, celé generácie pestovateľov a skúsených záhradníkov, ktorí poznajú pôdne a klimatické podmienky svojho kraja. Aj preto vieme zákazníkom, často našim susedom, poradiť na mieru – akej odrode ovocného stromu sa bude v ich záhrade dariť, aké rastliny sú ideálne na skalničku či balkón. Osobné poradenstvo a vzťah k zákazníkom je služba, ktorú vo veľkých hobby marketoch nenájdete," hovorí majiteľ záhradného centra BEGA v Trnave Andrej Gajarský z iniciatívy #slovenskizahradnici.

Slovenské produkty tvoria dve tretiny Ľudia návštevou slovenských záhradných centier podporujú aj domácich podnikateľov a ekonomiku. "U nás sa zákazník môže spoľahnúť, že viac ako dve tretiny ponuky sú od slovenských dodávateľov – rastliny, sadenice, mulčovacia kôra či okrasné kamene. Nákupom u nás podporujú sekundárne ďalších slovenských dodávateľov," dodáva spolumajiteľ záhradného centra Plantago vo Veľkom Bieli Milan Beutelhauser z iniciatívy #slovenskizahradnici. V lokálnych záhradných centrách pochádza od slovenských dodávateľov napríklad väčšina substrátov, mulčovacej kôry či okrasných kameňov, 80 % hnojív, 90 % ovocných drevín či 70 % okrasných drevín.

Malé záhradné centrá dbajú aj na ekologickejšiu prevádzku: "Keďže osobne poznáme potreby našich zákazníkov, vieme efektívnejšie objednávať tovar. Eliminujeme tak vyhadzovanie nesezónnych rastlín. Prispievame tak viac k trvalej udržateľnosti našich regiónov. Do nášho sortimentu sa snažíme v čo najväčšej miere presadzovať tovar, ktorý je na prírodnej báze," dopĺňa majiteľ záhradného centra Prorain z Nitry Martin Halmo z iniciatívy #slovenskizahradnici.

Unikátna online mapa záhradníkov Slovenskí záhradníci v rámci iniciatívy predstavujú pre zákazníkov aj novú online platformu: www.slovenskizahradnici.sk. „Na webstránke nájdu zákazníci prehľadný zoznam a mapu zapojených a overených slovenských záhradných centier. Svoje najbližšie záhradníctvo nájdu rýchlo a jednoducho," uzatvára Martin Halmo. Iniciatíva bude zoznam zapojených záhradníctiev pravidelne aktualizovať.

Prečo nakupovať v lokálnych záhradníctvach? - Osobný prístup k zákazníkom - Komplexná ponuka pre úspešné pestovanie – od výberu rastlinky, substrátu, hnojiva až po starostlivosť - Odborné poradenstvo začínajúcim aj skúseným záhradkárom - Odbornosť a skúsenosť personálu – v záhradných centrách často pracujú generácie pestovateľov či celé rodiny - Lokálna dostupnosť – blízkosť ku každému záhradkárovi - Spolupráca so skúsenými záhradnými architektmi a možnosť konzultácie priamo v záhradnom centre - Nadštandardné služby ako dovoz a výsadba objemnejších rastlín či možnosť úpravy celej záhrady - Viac ako dve tretiny produktov v ponuke lokálnych záhradníctiev pochádza od slovenských dodávateľov

Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

lt

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring
Zóna verejného záujmu