OTS: Slnko ako alternatívny zdroj elektriny na každý deň

TASR-OTS, 7. novembra 2017 10:33

Bratislava 7. novembra (TASR/OTS) - Slnko vychádza každé ráno. Niekedy je za oblakmi, niekedy slnečné lúče žiaria od svitania. Dôležité pre nás je, že slnko v sebe ukrýva obrovské množstvo energie, ktoré dokážeme premeniť aj pre nás dôležitú elektrinu. Elektrickú energiu spotrebúvame každý deň, no v súčasnosti práve pri získavaní elektriny ničíme životné prostredie. Aj keď už sa snažíme o využívanie obnoviteľných zdrojov energie, atómové elektrárne, vodné elektrárne neustále menia krajinu a ovplyvňujú okolitý život. Slnko nám však poskytuje nevyčerpateľný zdroj energie. Musíme sa len naučiť lepšie tento zdroj využívať.

Hračky poháňané slnkom
Učiť sa využívať obnoviteľné zdroje energie nám umožňujú rôzne vzdelávacie hračky. Dnes majú deti k dispozícii rôzne hračky, ktoré sú poháňané elektrinou, a zdrojom elektriny je solárny panel. Stavebnica sa skladá z malých častí, z ktorých je možné poskladať rôzne hračky, ako napríklad autíčko. Vďaka solárnemu panelu získava elektrinu, ktorá toto autíčko poháňa. Z jednej stavebnice je často možné postaviť aj niekoľko rozdielnych hračiek, takže dieťa rozvíja zároveň aj svoju fantáziu, šikovnosť, a pritom sa učí o využívaní obnoviteľných zdrojov. Je to cesta, ako môže dieťa myslieť v budúcnosti.

Solárne nabíjanie mobilov
Vo využívaní solárnej energie môžeme pokračovať všetci. Napríklad pri nabíjaní mobilných zariadení. Ako často pripájame mobil na nabíjačku? A koľko energie tým spotrebujeme? Keď si to spočítame, zistíme, že každá nabíjačka v zásuvke sa odzrkadlí na účte za energie. Solárna nabíjačka na mobil využíva fotovoltaické články na premenu slnečných lúčov na elektrinu. Využitie takejto nabíjačky je naozaj široké, a nemusí sa jednať len o výpravy do prírody. Stačí, aby sme cez deň solárnu nabíjačku položili ku oknu, do ktorého svieti slnko, pripojili mobil, a baterka sa dobíja. Žiadna elektrická zásuvka nie je potrebná. Potom sa rozhodneme, že ideme na turistiku. Solárnu nabíjačku pripneme na batoh, v ktorom tak nebude zaberať žiadne miesto, kábel pripojíme k mobilu, a počas chôdze nabíjame mobil. Ak máme power bank, pripojíme ho k solárnej nabíjačke, a nabijeme si powerbank do zásoby.

Nočné osvetlenie
Slnkom môžeme aj svietiť. Solárne svietidlá pracujú na rovnakom princípe, ako nabíjačky. S tým, že elektrinu potom využívajú na svietenie. Veľmi často sa takýto systém využíva na solárne záhradné osvetlenie. Nie je potrebné kopať v záhrade, alebo zasekávať do fasády elektrické rozvody. Solárne svietidlo sa jednoducho umiestni na vybrané miesto, a nechá sa svietiť. Cez deň sa dobíjajú batérie, v noci svietidlá dokážu svietiť celé hodiny. A prevádzka týchto svietidiel nás nič nestojí. Bližia sa vianočné sviatky, a jedným zo symbolov je vianočný stromček a vianočné osvetlenie. Pomocou solárnej svetelnej reťaze môžeme mať stromček osvetlený celé noci len pomocou slnka. A keď bude po sviatkoch, solárnu svetelnú reťaz môžeme použiť na ozdobenie záhrady.


Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.
Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring