OTS: Skupina Aptorum Group oznámila ďalšie pozitívne údaje o svojom...

TASR, 10. februára 2020 14:00

Skupina Aptorum Group oznámila ďalšie pozitívne údaje o svojom antivírusovom (nebaktericídnom) lieku ALS-4 s nízkou molekulovou hmotnosťou na liečbu infekcií spôsobených baktériou Staphylococcus Aureus a to, že pracuje na podaní pre IND v H2 2020

NEW YORK 10. februára -- (OTS/TASR/BUSINESS WIRE) -- Aptorum Group Limited (NASDAQ: APM) („Aptorum Group“), biofarmaceutická spoločnosť zameraná na vývoj nových liečiv na riešenie globálnych neuspokojených lekárskych potrieb, oznámila, že má ďalšie pozitívne dáta zo svojich súčasných výskumných štúdií umožňujúcich nové lieky (IND) pre ALS-4, kandidáta na malú molekulu lieku určeného na liečbu infekcií spôsobených baktériou Staphylococcus aureus (alebo „S. aureus“), a to vrátane baktérie Staphylococcus aureus (MRSA, ktorá je jednou z tzv. „super-baktérií“). Liek je založený na novom antivírusovom nebaktericídnom prístupe. Po dokončení súčasných štúdií sa skupina Aptorum Group pokúsi predložiť IND na ALS-4 v druhej polovici roku 2020 a začať 1. skúšobnú fázu v Severnej Amerike.

ALS-4 je malá molekula, ktorá inhibuje dehydrosqualén desaturázu S. aureus (vrátane MRSA), teda enzým, ktorý sa kriticky podieľa na biosyntéze stafyloxantínu, čo je bežne viditeľný „zlatý pigment“ pokrývajúci baktérie. Predpokladá sa, že stafyloxantín je primárne zodpovedný za obranný mechanizmus baktérií proti útoku reaktívnych kyslíkových druhov (ROS) rozmiestnených fagocytárnymi bunkami a neutrofilmi. 1

Inhibíciou produkcie stafyloxantínu sa domnievame, že ALS-4 spôsobuje, že S. aureus je vysoko citlivý na imunitnú obranu hostiteľa (údaje in vivo a experimentálny prehľad sú uvedené nižšie).

Tento nový mechanizmus sa výrazne líši od baktericídneho prístupu, ktorý sa vyskytuje v súčasnosti na trhu pri dostupných antibiotikách používaných na liečbu S. aureus, u ktorých sa vyskytujú stále väčšie problémy s rezistenciou voči liekom2. Konkrétne infekcie MRSA u ľudí typicky vykazujú vysokú mieru morbidity a mortality a môžu spôsobiť metastatické alebo komplikované infekcie, ako je infekčná endokarditída alebo sepsa, s relapsom a readmisiou do nemocnice po bakteriálnej chorobe S. aureus, ktorá je bežná a nákladná 3.

V rámci nášho testovania na modeloch, potkanoch napadnutých baktériou, sa do chvostovej žily zaviedla smrteľná (109 CFU) dávka MRSA (USA300-LAC). ALS-4 sa podávalo perorálne v množstve 10 mg/kg každému zvieraťu 30 minút po infekcii dvakrát denne (N = 9). Kontrolnej neliečenej skupine bol podávaný sterilný roztok (N = 9). Prežitie sa sledovalo 7 dní. 0 z 9 zvierat (0 %) v kontrolnej neliečenej skupine prežilo deň 4, naopak 5 z 9 zvierat (56 %) liečených ALS-4 prežilo po deň 7, čo je štatisticky významné v porovnaní s kontrolnou skupinou (p = 0,013).

Ďalej sme uskutočnili štúdiu na modeloch potkanov s nesmrteľnou dávkou bakteriálnej infekcie. Zvieratá boli vystavené nesmrteľnej dávke (107 CFU) MRSA (USA300-LAC) podanej cez chvostovú žilu. Aby sa simuloval realistickejší klinický scenár, liečba sa zaviedla 14 dní po indukcii modelu, kde sa ALS-4 podávalo perorálne dvakrát denne v množstve 10 mg/kg na zviera (N = 8). Kontrolnej neliečenej skupine bol podávaný sterilný roztok (N = 8). Po 7 dňoch liečby ALS-4 sa odobrali obličky a zmerali sa bakteriálne titre. Je pozoruhodné, že ALS-4 znížilo bakteriálnu záťaž v orgánoch o 99,5 %, zo 63 096±18 CFU / g v kontrolnej skupine na 316±49 CFU / g v skupine ošetrenej ALS-4, ktorá sa považuje za štatisticky významnú (p = 0,01).

V neposlednom rade ALS-4 úspešne inhibovala produkciu stafyloxantínu v 11 kmeňoch S. aureus. Patrí sem 5 kmeňov S. aureus citlivých na meticilín (MSSA): SH1000, HG003, USA300-JE2, Newman, a ATCC29213 s IC50 v hodnote 70.5±6nM, 54.4±4nM, 37.7±4nM, 23.7±1nM, a 30.02±5nM; 5 kmeňov S. aureus rezistentných na meticilín (MRSA): USA300, USA300-3, USA300-LAC, ST239III, a COL, s IC50 v hodnote 30.8±5nM, 42.8±6nM, 43.6±5nM, 16.3±8nM, a 0.9±1nM a 1 kmeň vankomycínového medziproduktu S. aureus (VISA), Mu3 s IC50 2,6 ± 1 nM.

Na základe našich testov sa domnievame, že ALS-4 zvyšuje citlivosť S. aureus vrátane MRSA na oxidačné poškodenie inhibíciou produkcie stafyloxantínu. V teste usmrcovania peroxidom vodíka po pridaní 1,5 % H2O2 preukázala ALS-4 ďalšie zníženie bakteriálnej CFU o 93,5 %, zo 61 600 ± 6437 CFU/ml v neošetrenej skupine na 4 000 ± 230 CFU / ml v skupine liečenej ALS-4, čo je štatisticky významné (p = 0,003).

Pokiaľ ide o štúdiu uskutočnenú na preskúmanie schopnosti ALS-4 indukovať rezistenciu na antibiotiká u S. aureus po dlhodobej expozícii, USA300-LAC sa kultivovalo 10 dní v 3 rôznych podmienkach. U liečenej skpuiny bol pol pridaný 1 uM ALS-4; pre pozitívnu kontrolnú skupinu sa pridalo 0,12 ug/ml klindamycínu a 16 ug/ml erytromycínu od 1. do 4. dňa, po čom bol klindamycín odstránený. Pre negatívnu kontrolnú skupinu sa pridal dimetylsulfoxid (DMSO). V deň 11 sa baktérie zozbierali a potom kultivovali 16 hodín na stanovenie MIC klindamycínu. Dlhodobá expozícia ALS-4 alebo DMSO neovplyvňuje MIC hodnotu klindamycínu (0,12 µg/ml); zatiaľ čo predĺžená expozícia klindamycínu + erytromycínu rýchlo vyvoláva rezistenciu na antibiotiká s MIC zvýšenou z 0,12 µg/ml na viac ako 5 µg/ml. Na základe našej štúdie sme presvedčení, že ALS-4 pravdepodobne nebude náchylný na rezistenciu na lieky, pretože nie je baktericídny. Štúdie inhibície rastu sa uskutočňovali na rôznych kmeňoch S. aureus a ďalších baktériách vrátane 3 kmeňov kmeňa S. Aureus MSSA (ATCC29212, SH1000 a HG003), 1 kmeňa MRSA (USA300), 1 kmeňa VISA (ATCC700698 Mu3), ako aj 6 rôznych baktérií (E. coli, A. baumannii, S. cerevisiae, B. subtilis, E. faecalis, and K. pneumoniae). U všetkých testovaných kmeňov baktérií nebol pozorovaný žiadny účinok inhibície rastu pri najvyššej testovanej koncentrácii ALS-4 (250 uM). Preto sa nezdá, že ALS-4 nemá žiadnu priamu bakteriostatickú alebo baktericídnu aktivitu proti mnohým druhom baktérií, čím sa výrazne znižuje výberový tlak na vznik rezistencie na liečivo.

Posúdili sme tiež potenciálny vplyv na účinnosť vankomycínu, ktorý je základom liečby infekcií spôsobených MRSA, keď sa používa v spojení s ALS-4. V štúdii bolo použitých 8 rôznych kmeňov S. aureus (USA300 FPR3757, USA300-3, USA300-LAC, USA300-JE2, Mu3, HG003, ATCC29213 a klinický izolát ST239III). Naše údaje ukázali, že nebol pozorovaný žiadny účinok na MIC vankomycínu, keď bola koncentrácia ALS-4 pod 25 ěM. Preto sme presvedčení, že ALS-4 neinterferuje s pôsobením vankomycínu.

Okrem toho v porovnaní so súčasným základom liečby infekcií S. aureus, ako je vankomycín alebo daptomycín, ktorý sa typicky podáva vo forme určenej na injekčné podanie (s výnimkou orálnej formy vankomycínu špecificky určenej iba na liečenie hnačky Clostridium difficile a stafylokokovej enterokolitídy), perorálna aktívna látka umožňuje širšie prenikanie na trh tak na ambulantné, ako aj potenciálne profylaktické trhy.

Údaje o toxicite GLP

ALS-4 v súčasnosti prechádza štúdiami umožňujúcimi IND a doteraz vykazuje pozitívne bezpečnostné profily. Ako bolo objasnené v našej predchádzajúcej tlačovej správe z 9. septembra 2019, ALS-4 nevykazoval žiadnu mutagénnosť v testoch Ames in vitro. Naše v súčasnosti generované výsledky testov na mikrojadrách in vitro tiež ukázali, že ALS-4 nie je genotoxický, čo naznačuje nemutagénnu povahu lieku. Okrem toho výsledky štúdie in vitro testu hERG predpovedajú nízke riziko predĺženia QT srdca spôsobeného ALS-4.

Ďalšie všeobecné prezentácie nájdete na stránke:

http://ir.aptorumgroup.com/static-files/bcf77574-7bd6-4b9d-8110-d53837238f16

Ďalšiu technickú prezentáciu nájdete na stránke:

http://ir.aptorumgroup.com/static-files/66346f79-7a03-474a-89be-0eaafaa00d9d

O skupine Aptorum Group Limited

Aptorum Group Limited (Nasdaq: APM) je farmaceutická spoločnosť zaoberajúca sa vývojom a komercializáciou nových terapeutík na riešenie neuspokojených lekárskych potrieb. Skupina Aptorum realizuje terapeutické projekty v oblasti chorôb ojedinelých ochorení, infekčných chorôb, metabolických chorôb a ďalších oblastí chorôb.

Viac informácií o skupine Aptorum nájdete na stránke

www.aptorumgroup.com.

Zrieknutie sa zodpovednosti a vyhlásenia do budúcnosti

Táto tlačová správa obsahuje vyhlásenia týkajúce sa spoločnosti Aptorum Group Limited a jej budúcich očakávaní, plánov a vyhliadok, ktoré predstavujú „výhľadové vyhlásenia“ v zmysle zákona o reforme súdnych sporov v oblasti cenných papierov z roku 1995. Na tento účel sa akékoľvek vyhlásenia obsiahnuté v tomto dokumente, ktoré nie sú vyhláseniami o historickej skutočnosti, môžu považovať za vyhlásenia s výhľadom do budúcnosti. V niektorých prípadoch môžete výhľadové vyhlásenia identifikovať podľa výrazov ako „môže“, „malo by“, „očakáva“, „plánuje“, „predvída“, „mohol“, „má v úmysle“, „zacieľovať“, „projekty“, “„ uvažuje “,„ verí“, „odhaduje“, „predpovedá“, „potenciálne“ alebo „pokračuje“ alebo negatívne formy týchto výrazov alebo iných podobných výrazov. Skupina Aptorum Group založila tieto výhľadové vyhlásenia, ktoré zahŕňajú vyhlásenia týkajúce sa plánovaných časových plánov predkladania a skúšok aplikácií, do značnej miery na jej súčasných očakávaniach a prognózach o budúcich udalostiach a trendoch, o ktorých sa domnieva, že môžu ovplyvniť jej podnikanie, finančný stav a prevádzkové výsledky. Tieto výhľadové vyhlásenia hovoria iba ku dňu uverejnenia tejto tlačovej správy a podliehajú množstvu rizík, neistôt a predpokladov vrátane, a okrem iného, rizík súvisiacich s ohlásenými správami a organizačnými zmenami, nepretržitou službou a dostupnosťou kľúčových zamestnancov, schopnosti rozširovať sortiment produktov ponúkaním ďalších produktov pre ďalšie spotrebiteľské segmenty, výsledkov vývoja, očakávaných stratégií rastu spoločnosti, očakávaných trendov a výziev v jej podnikaní a očakávaní týkajúcich sa a stability jeho dodávateľského reťazca. Riziká sú podrobnejšie opísané vo formulári 20-F skupiny Aptorum a ďalších podaniach, ktoré skupina Aptorum môže v budúcnosti podať SEC. V dôsledku toho sa projekcie zahrnuté do takýchto výhľadových vyhlásení môžu zmeniť. Skupina Aptorum nepreberá žiadnu povinnosť aktualizovať výhľadové vyhlásenia obsiahnuté v tejto tlačovej správe v dôsledku nových informácií, budúcich udalostí alebo iných skutočností.

1 mBio 2017 8(5): e01224-17

2 Microbiol Spectr. 2019 Mar;7(2)

3 Clin Infect Dis. 2019 Nov 27;69(12):2112-2118

Contacts

Investors:

Tel: +852 2117 6611

Email: investor.relations@aptorumgroup.com

Media:

Tel: + 852 2117 6611

Email: info@aptorumgroup.com

Zdroj: Aptorum Group Limited

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring