OTS: Riešenie dermatologických problémov, ktoré spôsobuje časté používanie...

TASR, 13. mája 2021 8:00

OTS: Riešenie dermatologických problémov, ktoré spôsobuje časté používanie dezinfekcie

Bratislava 13. mája (TASR-OTS) - Jednou z hlavných zbraní proti šíreniu COVID-19, ktorú komunikuje aj WHO, je používanie dezinfekčných prostriedkov na báze alkoholu a časté umývanie rúk. Za posledný rok si ľudia zvykli na používanie dezinfekcie pri všetkých vstupoch do verejných priestorov. Až 86 % Slovákov si dezinfikuje ruky minimálne 3 x denne, tretina z nich dokonca viac ako 10 x za deň. Vyplýva to zo štúdie Nielsen Omnibus, ktorá bola realizovaná na reprezentatívnej vzorke 507 respondentov v januári 2021. Opakovaná a častá dezinfekcia síce prispieva k prevencii proti šíreniu vírusu, prináša však aj nežiaduce dermatologické problémy či ochorenia rúk.

Problém sú dostupné dezinfekcie:

MUDr. Michaela Duchoňová PhD., skúsený dermatológ: “Každá minca má dve strany, na jednej strane nás alkoholová dezinfekcia účinne chráni pred šírením infekcií, na druhej strane oslabuje prirodzenú kožnú bariéru a môže spôsobovať suchosť kože a ekzémy. Alkohol obsiahnutý v dezinfekciách rozpúšťa nielen lipidové zložky obalu vírusov a baktérii a tým ich ničí, ale pri nadmernom používaní má tendenciu rozpúšťať aj lipidové častice, ktoré sú súčasťou kožnej bariéry, a tým ju vysúša. Produkt od značky Bioderma je prvý, ktorý dostatočne kompenzuje zníženie obsahu lipidov v koži, spôsobené alkoholom. A to tak, že vďaka biomimetickým lipidom ošetruje povrch kože a súčasne v jednom kroku vďaka dostatočnej koncentrácii alkoholu odstraňuje z povrchu kože mikroorganizmy. Ide tak o úplne novú kategóriu lekárskej dermatokozmetiky s biocídnym účinkom.“

Spoločnosť NAOS, prostredníctvom svojej značky BIODERMA, riešila práve obavy z narušenia kožnej bariéry, ku ktorej často dochádza v dôsledku používania dezinfekcie na báze alkoholu. Výskum NAOS obavy potvrdil a rovnako tieto zistenia podporujú aj iné prieskumy. Napríklad vo Francúzsku 97 % zdravotníkov uvádza vznik ochorení kože a 76% zdravotníkov potvrdilo, že sa u nich objavila dermatitída. V prieskumoch sa často objavujú aj problémy ako svrbenie či praskanie kože.

Fakty v číslach zo štúdie Nielsen Omnibus, ktorá bola realizovaná na Slovensku na reprezentatívnej vzorke 507 respondentov v januári 2021.

Ako často si Slováci v súčasnosti, teda v období od začiatku pandémie COVID-19 v priemere počas dňa umývajú/dezinfikujú ruky:

• Viac ako 3 x denne - 86 %

• viac ako 10 x denne - 27,6 %

• 58 % mužov a žien si umýva ruky viac ako 6 x denne

Až 63 % Slovákov uvádza, že pociťuje zhoršenie kvality pokožky rúk v súvislosti s nadmerným používaním mydla či dezinfekcie teraz počas epidémie. Medzi najčastejšie problémy Slováci uvádzajú:

• Suchosť rúk : 38,5 %

• Svrbenie: 12,3 %

• Praskliny: 17,6 %

• Šúpanie pokožky: 9,9 %

• Dermatitída kože: 5,4 %

NAOS chcel nájsť bezpečnejšiu a šetrnejšiu alternatívu k dezinfekcii pokožky, čím je Biphase Lipo alcoolique od lídra dermokozmetiky na slovenskom trhu, značky BIODERMA. Mgr. Jana Kundratová, Ph.D., Medical & Scientific manažér NAOS: „Ide o vôbec prvú ochranu pokožky rúk s dvojitým účinkom - elimináciu vírusov, baktérií, kvasiniek a zároveň relipidačný účinok v jednom kroku. Jednoduchá myšlienka sa stala skutočnou inováciou na globálnej úrovni. Patent bol zaregistrovaný pre celosvetové použitie“. NAOS dokonca 100% zisku z predaja produktu Biphase Lipo alcoolique venuje nadáciám, združeniam a mimovládnym organizáciám, ktoré sa podieľajú na boji s epidémiami.

Biphase Lipo alcoolique je kombinácia dvoch zložiek: alkoholovej zložky (90 %), ktorá dokonale eliminuje nežiaduce vírusy, či iné mikróby a lipidickej zložky (10 %), ktorá dopĺňa epidermálne lipidy prirodzene sa vyskytujúce v hydrolipidickom filme. To znamená, že funguje ako spoľahlivá dezinfekcia a zároveň ako vhodná výživa a ošetrenie pokožky rúk.

Biphase Lipo alcoolique od Biodermy v priebehu 30 sekúnd ničí viac ako 99,9 % vírusov, baktérií a kvasiniek. Ihneď po nanesení sa prejavia výživné účinky v podobe filmu na pokožke, ktorý významne znižuje straty transepidermálnej vody (TEWL) už po 14 dňoch používania, čo má za následný efekt zlepšenie funkcie bariéry pred dehydratáciou pokožky rúk.

Viac informácií na www.bioderma-sk.com

Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring