OTS: Projekt spolupráce s Ukrajinou vrcholí

TASR, 20. apríla 2017 9:08

Bratislava 20. apríla (TASR-OTS) - Projekt Informácie pre občanov a spoluprácu, podporený z Nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu SR v rámci cezhraničnej spolupráce Slovenska a Ukrajiny, sa v týchto dňoch blíži k vyvrcholeniu. V Košiciach sa odohrajú dve záverečné konferencie a niekoľko workshopov, seminárov a ďalších akcií.

Ešte v novembri minulého roku prebehli v Prešove dve otváracie konferencie. Prvá z nich s názvom Samosprávy a občianska spoločnosť ako základ demokratického rozvoja spojila predstaviteľov slovenských a ukrajinských miest (medzi nimi viaceré, ktoré majú nadviazané partnerstvá) a občianske organizácie z oboch krajín. Hlavnými témami bola vzájomná výmena skúseností, ako samosprávy pracujú s občanmi a súčasne ako sa občianske organizácie zúčastňujú na živote spoločnosti na všetkých úrovniach, od miestnej až po celoštátnu i medzinárodnú a podporujú tak participáciu občanov na správe vecí verejných.

Ďalšia konferencia pod názvom Význam spolupráce Slovenska a Ukrajiny bola zameraná na oblasť hospodárstva. Konkrétne napríklad na kooperáciu obchodných komôr a ich prínosu pre ekonomické vzťahy, energetiku, dopravu a logistiku, cestovný ruchu. K všetkým uvedeným oblastiam sa uskutočnili odborné diskusné workshopy.

Nedávno, koncom marca, ukrajinský partner projekt Press Klub Užhorod pripravil v zakarpatskej metropole konferenciu, orientovanú predovšetkým na samosprávy, občianske organizácie a médiá (na obr.). Tá priniesla významné prehĺbenie už existujúcich a nadviazanie nových kontaktov, otvárajúcich ďalšie možnosti spolupráce.

Na tom môže stavať vyvrcholenie projektu na záver apríla v Košiciach. Program oboch záverečných konferencií, obsahovo nadväzujúcich na tie v Prešove, sa môže na vytvorených základoch posunúť na vyššiu úroveň. Podujatie s témou samospráv a občianskej spoločnosti dokumentuje ešte tesnejšiu vzájomnú kooperáciu a výmenu skúseností. Popri médiách významnejší priestor dostáva spolupráca v oblasti kultúry, ktorá je naozaj bohatá. A ekonomická konferencia má okrem iného ambíciu ukázať, že Ukrajina môže ponúknuť tiež veľmi zaujímavé progresívne produkty a služby. V Košiciach je príležitosť urobiť krok dopredu vo využívaní spoločného potenciálu.

Jedným z cieľov projektu je nadväzovanie partnerstiev – a všetky podujatia v úhrne s niekoľkými stovkami účastníkov zo Slovenska aj Ukrajiny k tomu výrazne prispievajú. Hlavným zámerom je posilniť cezhraničný tok informácií, čo sa viacerými článkami a prílohami v lokálnej, regionálnej aj celoštátnej tlači dialo aj v úvodných mesiacoch projektu, konferencie a ďalšie stretnutia sú však výrazným impulzom pre intenzívnejší informačný tok. Viac o projekte a jeho aktivitách možno nájsť na internetovej stránke www.slovensko.ukrajina.sk. Nielen táto stránka, ale aj mnohé ďalšie prínosy projektu budú mať naďalej svoje pozitívne pokračovanie.

Miloš Nemeček, manažér publicity projektu

Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring
Zóna verejného záujmu