OTS: Prieskum CGTN: Hospodárske oživenie v Číne získava silnú globálnu dôveru

TASR, 2. februára 2023 14:43

PEKING, 2. februára (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - Podľa nedávnych prieskumov think tanku CGTN respondenti vo svete pevne veria v oživenie čínskeho hospodárstva.

Z jedného prieskumu vyplýva, že 86,8 % respondentov z celého sveta oceňuje úsilie Číny koordinovať prevenciu a kontrolu ochorenia COVID-19 s hospodárskym a sociálnym rozvojom, zatiaľ čo len 9,03 % z nich sa domnieva, že rozvinuté ekonomiky si pri riešení pandémie počínali lepšie.

Na základe údajov o spotrebe počas Sviatkov jari čínska ekonomika vykazuje silné známky oživenia. Príjmy z domáceho cestovného ruchu dosiahli 375,84 miliardy čínskych jüanov (približne 55,96 miliardy USD), čo predstavuje medziročný nárast o 30 %. V pokladniciach sa počas sviatkov vyzbieralo 6,76 miliardy čínskych jüanov.

Medzinárodný menový fond (MMF) vo svojej najnovšej správe World Economic Outlook zvýšil odhad rastu Číny na 5,2 %. Predpokladá však, že rast vyspelých ekonomík vrátane Spojených štátov amerických, eurozóny a Spojeného kráľovstva klesne v roku 2023 na 1,2 %.

Čína bola jedinou veľkou ekonomikou na svete, ktorá v roku 2020 dosiahla pozitívny rast, a jej HDP v minulom roku prekročil 120 biliónov čínskych jüanov, čím významne prispela k oživeniu svetového hospodárstva.

Podľa Národného štatistického úradu zostali ceny v Číne za posledné tri roky stabilné, pričom index spotrebiteľských cien rástol v priemere o 1,8 %, čo je oveľa menej ako v USA, eurozóne a iných rozvinutých ekonomikách.

Na základe údajov, ktoré zverejnila Svetová banka, bola miera hospodárskeho rastu ekonomiky USA v roku 2020 na úrovni -2,8 % a eurozóny -6,1 %. V posledných dvoch rokoch boli v týchto ekonomikách zavedené agresívne stimulačné opatrenia.

V roku 2022 dosiahol index spotrebiteľských cien v USA 40-ročné maximum, čo zvýšilo životné náklady ľudí.

V prieskume takmer polovica respondentov vo veľkých rozvinutých ekonomikách zaznamenala výrazný nárast cien, pričom 48,7 % z nich priznalo, že ich každodenné výdavky sa za posledné tri roky zvýšili. Len 23,24 % z nich však v rovnakom období zaznamenalo nárast príjmov.

Z nich 46,77 % predpovedá v tomto roku recesiu v hlavných rozvinutých ekonomikách.

S cieľom chrániť životy a zdravie svojich obyvateľov sa Čína za posledné tri roky účinne vyrovnala s dopadom piatich globálnych vĺn a niekoľkých domácich klastrov ochorenia COVID-19.

Z prieskumu think tanku CGTN vyplýva, že 88,1 % respondentov uznalo úspechy Číny v oblasti prevencie a kontroly ochorenia COVID-19 za posledné tri roky. Vedeckú a dynamickú úpravu politík v oblasti prevencie epidémií v krajine plne uznalo 71,6 % respondentov z celého sveta.

Predpokladá sa, že vďaka protiepidemickým politikám, ktoré sú v súlade s národnými podmienkami, Čína v období po skončení boja proti ochoreniu COVID-19 dodá oživeniu globálneho hospodárstva väčší impulz.

Odkaz: https://news.cgtn.com/news/2023-02-02/CGTN-poll-China-s-economic-rebound-wins-strong-global-confidence-1h5HNHrXbYk/index.html

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring