OTS: Predseda KDH podporil požiadavky kubánskych aktivistov držiacich

TASR, 15. septembra 2012 17:25

Bratislava 15. septembra (TASR-OTS) - Predseda KDH podporil požiadavky kubánskych aktivistov držiacich už dva týždne hladovku

Predseda KDH a podpredseda NR SR Ján Figeľ poslal predsedovi kubánskeho parlamentu, pánovi Ricardovi Alarconovi list, v ktorom ho žiada o splnenie požiadaviek skupiny 26-tich občianskych aktivistov, ktorí začali 1. septembra hladovku. Deviati spomedzi nich sú aktuálne vo väzení ako politickí väzni. Hladovkou chce skupina upozorniť svetovú verejnosť na rastúce represie a brutalitu štátneho režimu na Kube. Ján Figeľ podporil konkrétne požiadavky hladujúcich aktivistov, menovite prepustenie Jorgeho Vásqueza Chaviano z väzenia a prešetrenie prípadu útoku na dom Misael Valdez Diaz a Vivian Peńa Hernandez.

Predseda KDH zdôraznil, že iba dodržiavanie ľudských práv môže priniesť pokoj a prosperitu na Kube a vo svete. Iba slobodní ľudia v demokratickej Kube sa môžu tešiť z perspektívy dôstojného života. Preto v závere vyzval Ricarda Alarcona a štátne orgány Kubánskej republiky, aby prepustili všetkých politických väzňov na Kube.

Predseda KDH sa dlhodobo angažuje za slobodu a dodržiavanie ľudských práv v neslobodných režimoch vo svete a medziiným aj na Kube. V minulosti si "adoptoval" kubánskeho politického väzňa Alfreda Batistu. Prispením Jána Figeľa bol tento väzeň po siedmich rokoch v septembri 2010 predčasne prepustený z väzenia, keď pre jeho zdravotný stav hrozilo, že vo väzení umrie. V septembri minulého roku bol Alfredo aj s rodinnými príslušníkmi na pozvanie pána Figeľa na návšteve na Slovensku. Minulý mesiac pán Figeľ v spolupráci s organizáciou Človek v ohrození zabezpečil dodávku liekov pre kubánskych disidentov.

TASR informoval hovorca KDH Matej Kováč

Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

er

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring