OTS: Potravinárska komora Slovenska sa obáva smrtiacich liehovín

TASR, 18. septembra 2012 9:26

Bratislava 18. septembra (TASR-OTS) - Potravinárska komora Slovenska (PKS) v súvislosti s výskytom českých liehovín so smrtiacim metanolom na slovenskom trhu vyjadruje vážnu obavu, že ak nebudú včas prijaté účinné opatrenia, bude ohrozenie zdravia a životov našich občanov narastať. Najväčší import liehovín zo zahraničia predstavujú práve produkty z Českej republiky.

PKS vyzýva vládu Slovenskej republiky, aby prijala účinné opatrenia na ochranu zdravia a životov ľudí Slovenskej republiky v súvislosti so smrtiacimi účinkami metanolu v Česku vyrobených liehovinách.

Organizovaný zločin nelegálnej výroby a predaja liehovín, ktorý do dnešného dňa v Česku pripravil o život 20 ľudí, primäl vládu Českej republiky v záujme ochrany zdravia a životov ľudí k vydaniu zákazu predaja liehovín na celom území Česka, a to nielen v zariadeniach reštauračného typu, ale aj v obchodoch. Rovnaké opatrenia vo vzťahu k zákazu predaja alkoholu z Českej republiky prijala už aj vláda Poľskej republiky.

Keďže Slovensko je pre Česko najvýznamnejším obchodným partnerom v dovoze alkoholických nápojov, PKS sa obáva, že nebezpečné produkty sa môžu dostať aj na pulty našich predajní. Ak česká vláda vyhodnotila situáciu za tak kritickú, že vyhlásila totálny zákaz predaja všetkých liehovín na celom území štátu, a to v akomkoľvek systéme predaja, tak túto vážnosť vzniknutej situácie nemožno na Slovensku ignorovať. PKS preto vyzýva vládu Slovenskej republiky, aby v záujme ochrany zdravia a životov našich občanov prijala okamžité opatrenia, aké prijala vláda Českej republiky, a aby zakázala predaj českých liehovín na území Slovenska až do vyriešenia kauzy.

„Keďže senzoricky dokázať prítomnosť metanolu je prakticky nemožné, občanom Slovenskej republiky odporúčame v žiadnom prípade nekupovať liehoviny vyrábané nelegálne alebo liehoviny, ktorých pôvod je nejasný,“ upozorňuje prezident PKS Daniel Poturnay a dodáva: „Takéto prípady je potrebné ohlásiť na Colnú správu alebo na Štátnu veterinárnu a potravinovú správu SR, ktoré vykonajú potrebnú kontrolu.“

V súvislosti s tragédiou v Českej republike je potrebné občanov informovať, že metanol sa vyznačuje vysokou toxicitou na ľudský organizmus. Požitie napríklad množstva 10 mililitrov 100 percentného metanolu (to platí aj pre nápoj s takýmto množstvom metanolu) môže spôsobiť úplnú slepotu a požitie 30 mililitrov 100 percentného metanolu môže mať fatálne účinky, teda môže spôsobiť smrť. Toxický efekt sa začína prejavovať asi 1 hodinu po požití.

Viac informácií Vám poskytne: Ing. Jarmila Halgašová riaditeľka Potravinárska komora Slovenska +421 2 444 500 45 +421 905 922 105 halgasova@pks.sk www.pks.sk

Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

ji jk

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring