OTS: Odkiaľ sú výrobky nesúce označenie „vyrobené na Slovensku“?

TASR, 26. februára 2020 12:56

Bratislava 26. februára (TASR/OTS) - Viete, z ktorej krajiny pochádzajú potraviny vo vašej chladničke? Sú výrobky označené ako slovenské skutočne zo Slovenska? Od 1. apríla vstupuje do platnosti nové nariadenie Európskej komisie, na základe ktorého budú výrobcovia musieť na obale informovať, odkiaľ pochádza základná zložka potraviny. Čo to bude znamenať v praxi?

Nariadenie Európskej komisie, ktoré čoskoro vstúpi do platnosti, prináša spotrebiteľovi nové informácie. Tie mu majú pomôcť dozvedieť sa viac o výrobku, ktorý si kupuje. V súčasnosti je na obale potravín uvádzaná krajina pôvodu výrobku. Toto označenie však neberie do úvahy, odkiaľ pochádzajú jednotlivé suroviny. Podľa nových pravidiel budú výrobcovia od apríla povinní uvádzať aj pôvod hlavnej zložky výrobku, ak sa odlišuje od pôvodu samotnej potraviny.

Príklad:
Chcete si kúpiť maslo. Rozhodujete sa medzi dvoma produktmi, každý je od iného výrobcu. Kým na prvom bude uvedené, že pochádza zo Slovenska, na druhom okrem tejto informácie nájdete aj to, že mlieko pochádza z Nemecka. Rozdiel medzi výrobkami tak bude zrejmý – kým na výrobu prvého masla sa použilo mlieko od kráv chovaných na Slovensku, pri výrobe druhého výrobku sa použilo mlieko z Nemecka. Oba produkty pritom prešli výrobou na Slovensku. Následne je už len na vašom zvážení, pre ktorý výrobok sa rozhodnete.


Cieľom tohto nariadenia je neuvádzať spotrebiteľa do omylu. Výrobcovia však budú môcť výrobky označovať viacerými spôsobmi. Ak je základná zložka potraviny iného pôvodu než celý výrobok, budú môcť uviesť, že pochádza z „EÚ“, „mimo EÚ“ alebo „EÚ a mimo EÚ“. Ďalšou možnosťou je uvedenie konkrétneho regiónu členského štátu alebo zemepisnej oblasti, z ktorej základná zložka pochádza, členského štátu alebo tretej krajiny. Taktiež budú môcť jednoducho oznámiť, že základná zložka má inú krajinu pôvodu než celý výrobok.

Keď si od 1. apríla budete vyberať z ponuky slovenských výrobkov, overte si, či tovar skutočne pochádza zo Slovenska. Veľakrát nájdete túto informáciu už v letáku potravinových reťazcov. Napríklad v LIDL letáku vyhradzujú na slovenské produkty niekoľko strán. Vďaka novinke v európskej legislatíve tak označenie „krajina pôvodu: Slovensko“ dostane nový význam.

Letakomat.sk

Zdroje:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SK/TXT/PDF/?uri=CELEX:52020XC0131(01)&from=EN
https://hnonline.sk/pr-clanky/2047522-europske-pravidla-oznacovania-potravin
http://euromyty.sk/mytus-hrozi-ze-sa-kvoli-eu-nedozvieme-odkial-pochadzaju-nase-potraviny/
https://www.letakomat.sk/lidl/


Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.
Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring