OTS: Nové klastrové politiky nielen pre strednú Európu

TASR, 24. marca 2014 16:04

Bratislava/Brusel 24. marca (TASR-OTS) - Nevyhnutnou súčasťou inovačných politík v európskom priestore sa v poslednom čase stávajú takzvané klastre. Tie môžu výrazne napomáhať aj v procese zvyšovania konkurencieschopnosti malých a stredných podnikov (MSP).

Podstatou klastra je spolupráca rôznych subjektov v rámci určitého odvetvia, často i prierezového charakteru. Práve táto spolupráca dokáže priniesť pridanú hodnotu nielen pre spolupracujúce subjekty, ale aj pre konkrétne odvetvie či región, kde sa aktivity odohrávajú.

Moderná Európa v súčasnosti čelí novým výzvam v oblasti trhového hospodárstva, ktoré si zákonite vyžaduje inovatívne prístupy v oblasti tovarov i služieb. Identifikovať nové klastrové koncepty na podporu inovačného potenciálu MSP bolo cieľom nedávneho stretnutia zástupcov nadnárodného konzorcia strategického projektu CluStrat s významnými osobnosťami z oblasti klastrových politík, ktoré sa konalo 17. februára 2014 v Bruseli.

"Firmy potrebujú poznať trhové príležitosti, ktoré sa naskytajú v súvislosti s novovznikajúcimi priemyselnými odvetviami a zároveň musia vedieť ako ich využiť. Kľúčovými v tomto ohľade sú inovácie," hovorí komisár Ministerstva financií a ekonomiky Baden-Württemberg a riaditeľ Steinbeis-Europa-Zentrum Norbert Höptner. Zdôraznil, že klastrové iniciatívy môžu zohrávať v tomto procese významnú úlohu, avšak štát musí na to vytvoriť vhodné podmienky.

Európa musí v súvislosti s podporou konkurencieschopnosti prijať opatrenia na zvýšenie inovačnej výkonnosti svojich regionálnych ekonomík. Touto témou sa už viac ako dva roky zaoberá aj projekt CluStrat. Ten spojil 18 partnerov z ôsmich stredoeurópskych krajín a kladie si za cieľ vytvoriť podmienky podporujúce inovácie naprieč rôznymi odvetviami.

"Je ohromujúce vidieť, ako projekt CluStrat dokázal vyvolať zmenu v klastrovej politike a v regionálnom klastrovom prostredí v zúčastnených regiónoch," hovorí generálna riaditeľka Steinbeis-Europa-Zentrum a koordinátorka projektu Petra Püchner. Pripomenula, že dosiahnuté výsledky pilotných aktivít potvrdzujú úlohu klastrov v rámci inteligentnej špecializácie s ohľadom na spoločenské výzvy v rámci stratégie Európa 2020.

Počas nadchádzajúcich mesiacov bude CluStrat venovať pozornosť odporúčaniam k vytvoreniu rámcových podmienok na odkrytie potenciálu klastrov, napríklad aj prostredníctvom budúcich programov Európskeho regionálneho a rozvojového fondu. Z bruselského stretnutia vyplynulo, že klastrová politika zohráva dôležitú úlohu pri aktivácii potenciálu klastrov vo svetle príležitostí, ktoré so sebou prináša program Horizont 2020.

Podľa prezidenta Únie Klastrov Slovenska Daniela Ácsa v súčasnosti klastre reprezentujú kritické množstvo subjektov z oblasti výskumu a vývoja, priemyslu a ďalších inštitucionálnych hráčov. Tí sú zvyčajne regionálne etablovaní pozdĺž hodnotového reťazca v určitom odvetví alebo v určitej oblasti technológie. Vzájomným spájaním sa stávajú akceptovanou súčasťou dnešnej inovačnej politiky a majú pozitívny dopad na regionálnu konkurencieschopnosť v mnohých európskych regiónoch.

Závery zo stretnutia v Bruseli potvrdili, že klastrové iniciatívy môžu zohrávať dôležitú úlohu nielen pri vytváraní povedomia o nových trhových príležitostiach v oblasti rozvíjajúcich sa priemyselných odvetví medzi svojimi členskými spoločnosťami. Rovnako môžu byť stimulom pri vzájomnom prepájaní sa s inými odvetviami a technológiami, najmä vďaka medziklastrovej spolupráci.

Niekoľko pilotných aktivít je v súčasnosti implementovaných partnermi projektu s cieľom otestovať nové klastrové koncepty. Ide napríklad o zakladanie nových klastrov, o multidisciplinárnu spoluprácu naprieč rôznymi klastrami a platformami, o európske inovačné partnerstvá založené na klastroch, prípadne o testovanie schém na podporu manažmentu klastra.

CluStrat je strategický inovačný projekt implementovaný prostredníctvom programu Stredná Európa, spolufinancovaný z Európskeho regionálneho rozvojového fondu. V rámci Slovenska sú partnermi: Únia Klastrov Slovenska, Slovak Business Agency a Klaster AT+R.

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

mš zll

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring