OTS: Nová globálna stratégia Global Water Partnership. Global Water...

TASR, 21. marca 2014 9:15

OTS: Nová globálna stratégia Global Water Partnership. Global Water Partnership dnes oznámilo svoju novú stratégiu na roky 2014-2019.

Bratislava 21. marca (TASR/OTS) - Stratégia má názov Smerom k roku 2020 (Towards 2020) a naznačuje nové snahy Global Water Partnership (GWP) - organizácie zodpovednej za zdieľanie vedomostí a posilňovania partnerstiev vo svete bezpečných vodných zdrojov - ako sprostredkovateľa zmien. Stratégia na obdobie rokov 2014-2019 je postavená na predošlých úspechoch a práci GWP. Stratégia sa spracovala počas minulého roka a jej základom boli dialógy a konzultácie so stále sa rozrastajúcou sieťou 3000 partnerských organizácii v 163 krajinách.

Podľa Dr. Ursuly Schaefer-Preuss, predsedníčky GWP, sa stratégia Smerom k roku 2020 zameriava na potrebu nových  multi- sektorových prístupov, ktoré môžu adekvátne poukázať na nielen na viaceré príležitosti ale aj riziká spojené s udržateľným hospodárením s vodnými zdrojmi v kontexte klimatických zmien, dynamického rozvoja urbanizácie a narastúcej nerovnosti v spoločnosti.

Nové vedomosti a ich odovzdávanie patrí aj naďalej k najdôležitejším úlohám GWP aj v rámci tejto stratégie. Ako zdôraznil Dr. Mohamed Ait-Kadi, predseda technického výboru GWP, práve vedomosti a nové nástroje sú potrebnou podporou politiky rozvoja a rozhodovania, umožňujúcou efektívne a udržateľné hospodárenie s vodnými zdrojmi. A sú to práve vedomosti, ktoré môžu stimulovať zmenu v správaní spoločnosti, vedúcu k novej "kultúre vody".

Novinkou v tejto stratégii je tematický prístup k šiestim kľúčovým oblastiam: klimatické zmeny, cezhraničná spolupráca, produkcia potravín, urbanizácia, energetické zdroje a ekosystémy. Aj podľa výkonnej tajomníčky GWP Anie Grobicki, základom všetkých uvedených oblastí globálnej rozvojovej agendy je integrované vodné hospodárstvo. Nový prístup k definovaným témam vytvorí medzi nimi a bezpečnosťou vodných zdrojov rozhodujúce spojenie, ktoré prispeje k dosiahnutiu stanovených cieľov.

Novú stratégiu GWP predstavia v celosvetovej premiére v rámci oslavy Svetového dňa vody OSN v japonskom Tokiu 21. marca 2014. Už dnes sa s ňou môžeme oboznámiť na internetovej stránke stránke Global Water Partnership.

Na Slovensku bude nová stratégie predstavená v rámci prednášky "Sucho a povodne – problém verejnej správy", ktorá sa bude konať 26. marca 2014 o 14:50 v priestoroch Vysokej školy ekonómie a manažmentu verejnej správy v Bratislave.

Global Water Partnership Sieť Global Water Partnership sa zameriava na vytvorenie sveta s bezpečnými vodnými zdrojmi. GWP je medzivládna organizácia s 13 regionálnymi partnerstvami, partnerstvami 85 krajín a viac ako 3000 partnerskými organizáciami v 167 krajinách. Od svojho vzniku v roku 1996, partneri GWP spolupracujú po celom svete, aby dosiahli pokrok v udržateľnom využívaní a hospodárení s vodnými zdrojmi.

Global Water Partnership Central and Eastern Europe Do siete Global Water Partnership našom regióne patrí 12 krajín – Bulharsko, Česká Republika, Estónsko, Maďarsko, Litva, Lotyšsko, Moldavsko, Poľsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko a Ukrajina. V každej z krajín má svoje zastúpenie prostredníctvom Country Water Partnerships a partnerských organizácií. V účastnosti je v strednej a východnej Európe zaregistrovaných viac ako 150 partnerských organizácií. Regionálny sekretariát je od roku 2003 v Bratislave v priestoroch Slovenského hydrometeorologické ústavu.

Linky GWP Launches New Strategy: Towards 2020 http://www.gwp.org/en/gwp-in-action/News-and-Activities/GWP-Launches- New-Strategy-Towards-2020/

Prezentácia novej stratégie GWP na Slovenku http://www.vsemvs.sk/en-us/aktuality.aspx

World Water Day 2014 http://www.unwater.org/worldwaterday/home/en/

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

lk

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring
Zóna verejného záujmu