OTS: Na školský výlet vlakom do múzeí a galérií za pár centov

TASR, 26. marca 2014 13:58

Bratislava 26. marca (TASR-OTS) - Už siedmy rok môžu školy využiť výraznú zľavu a ísť na školský výlet do múzeí a galérií vlakom za pár centov. Jednodňový výlet z ktoréhokoľvek miesta na Slovensku, bez ohľadu na precestovanú vzdialenosť, môžu absolvovať žiaci a študenti do 15 rokov. Cena za cestu vlakom je len 30 centov za každých začatých 50 km pre každého žiaka. Sprievod detí cestuje zadarmo. Ponuku je možné využiť každý utorok, v stredu, vo štvrtok a v sobotu, do soboty 12. apríla 2014. Do projektu je zapojených 17 galérií a 57 múzeí v pôsobnosti Ministerstva kultúry a VÚC.

- Minimálny počet detí v skupine je 10 + 1 dospelý vedúci. Na každú ďalšiu skupinu 10 detí (aj neúplnú) má nárok na bezplatnú prepravu 1 dospelý sprievodca. - Preprava musí byť vopred ohlásená a schválená na objednávkovom formulári, ktorý je zverejnený na www.slovakrail.sk Pri ceste späť je nutné mať formulár potvrdený navštíveným múzeom/galériou. - Spoločný spiatočný cestovný lístok platí len v deň návštevy múzea/galérie. - Ponuka platí vo všetkých vlakoch Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK), okrem vlakov EuroCity (EC) a InterCity (IC). Túto ponuku nie je možné využiť vo vlakoch súkromného dopravcu od stanice Bratislava Nové Mesto po Komárno. - Vstupné do múzeí a galérií je individuálne a je potrebné ho prekonzultovať v konkrétnom múzeu alebo galérii.

Vlakom do múzeí a galérií ZSSK s partnermi pripravuje dvakrát do roka – na jar a na jeseň. V apríli 2013 ZSSK realizovala 315 prepráv a prepravila vyše 17.000 cestujúcich. V septembri 2013 bolo uskutočnených 365 prepráv a prepravených bolo vyše 20.000 cestujúcich.

Najväčší záujem je o hlavné mesto Bratislavu, krajské mestá, prípadne známe múzeá dobre dostupné pri železničnej trati. Medzi najnavštevovanejšie múzeá patrilo Slovenské národné múzeum po celom Slovensku, Slovenská národná galéria, Slovenské technické múzeum Košice, Múzeum SNP Banská Bystrica, Literárne múzeum Martin. V roku 2013 priemerná precestovaná vzdialenosť na jedno dieťa (cesta tam a späť) dosahovala 150 km.

Ako postupovať pred prepravou 1. Škola kontaktuje múzeum/galériu zo zverejneného zoznamu a dohodne si termín návštevy. 2. Po potvrdení termínu návštevy múzea/galérie škola vyplní objednávkový formulár. 3. Kompletne vyplnený formulár (vo formáte.doc) zašle na e-mailovú adresu muzeum@remove-this.slovakrail.sk. 4. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) schváli, potvrdí prepravu a zašle škole potvrdený formulár o schválení prepravy (vo formáte .pdf). V prípade prekročenia kapacity plánovaného vlaku ZSSK zabezpečí inú prepravu po dohode s kontaktnou osobou školy, prípadne prepravu odriekne. 5. Potvrdeným formulárom o schválení prepravy sa škola preukáže pri nákupe cestovných dokladov a následne pri kontrole cestovných dokladov vo vlaku. 6. Pri návšteve múzea/galérie je škola povinná nechať si formulár potvrdiť pečiatkou, podpisom a dátumom navštíveného múzea/galérie.

Ako sa preukážete vo vlaku Pri ceste tam cestovnými lístkami a formulárom potvrdeným ZSSK a školou. Pri ceste späť cestovnými lístkami a formulárom potvrdeným ZSSK, školou a navštíveným múzeom/galériou.

Dôležité informácie Z kapacitných dôvodov je nevyhnutné objednať si každú prepravu najneskôr tri pracovné dni pred plánovanou cestou na e-mailovej adrese: muzeum@remove-this.slovakrail.sk (denne od 8.00 h do 15.00 h) Schválenie prepravy dopravcom nie je súhlasom s prepravou osôb nespĺňajúcich podmienky akcie. Škola zodpovedá za to, že skupina ako celok, ako aj jednotliví účastníci skupiny spĺňajú podmienky akcie. Vedúci skupiny vo vlaku je povinný predložiť potvrdzujúci formulár so súhlasom ZSSK s počtom žiakov/sprievodcov (s pečiatkou školy) a menom zodpovedného vedúceho. Ten na požiadanie oprávneného zamestnanca ZSSK musí predložiť preukaz totožnosti.

Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. (ZSSK), zabezpečuje osobnú železničnú dopravu na Slovensku. Stopercentným akcionárom ZSSK je Slovenská republika prostredníctvom Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, ktorá si zmluvne objednáva a platí služby vo verejnom záujme v osobnej železničnej doprave. Prioritnú časť majetku tvoria železničné koľajové vozidlá (rušne, vozne, vlakové súpravy). Spoločnosť vznikla v roku 2005 a je jedným z troch nástupníckych podnikov jednotných železníc (popri Železniciach SR a Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia). Zamestnáva takmer 5800 ľudí, a odvezie vyše 42 miliónov ľudí za rok. ZSSK denne vypravuje v priemere 1417 vlakov, v roku 2014 zrealizuje 29,6 milióna vlakových kilometrov (vlkm) na základe zmluvy so štátom a 1,2 milióna vlkm komerčných IC vlakov. Ročné náklady rádovo dosahujú 380 miliónov eur. Dotácia štátneho rozpočtu pre rok 2014 je zálohovo určená na 197,5 milióna eur, celkové zúčtovanie vrátane doplatku sa zrealizuje až po účtovnej uzávierke daného roka.

Informácie o osobnej železničnej doprave: Kontaktné centrum 18 188, alebo +421 2448 58 18 (pri volaniach zo zahraničia) zákaznícke centrá v 12 mestách alebo osobné pokladnice v staniciach www.slovakrail.sk alebo www.facebook.com/slovakrail, info@slovakrail.sk 

Kontakt: Mgr. Jana Morháčová riaditeľka Odbor komunikácie Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. (ZSSK) Rožňavská 1 832 72 Bratislava 3 Morhacova.Jana@slovakrail.sk www.slovakrail.sk tel.: +421 2 2029 7015 mobil: 0911 066 960

Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

lt vs

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring