OTS: Moravčík: Návrh rozpočtu vyvoláva obavy z poklesu životnej úrovne

TASR, 16. augusta 2012 16:50

Bratislava 16. augusta (TASR-OTS) - Ministerstvo financií včera zverejnilo návrh rozpočtu verejnej správy na roky 2013 až 2015. Ministerstvo financií zároveň vyhlásilo, že by malo dôjsť v budúcom roku k zlepšeniu životnej úrovne obyvateľov.

Pravdepodobne tomu však bude naopak. Ministerstvom financií predložený návrh rozpočtu nepočíta s viacerými významnými rizikami na strane príjmov aj na strane výdavkov. Tými najväčšími sú riziká spojené so spomalením produkcie a rastom nezamestnanosti na Slovensku. Do návrhu rozpočtu zapracované konsolidačné opatrenia budú totiž skôr dusiť slovenskú ekonomiku, a nie podporovať hospodársky rast.

Návrh rozpočtu neráta najmä so znížením investícií a zamestnanosti u malých podnikov. To vyvolá zhoršenie dostupnosti úverov spôsobené zvýšením bankového odvodu. Nižšie investície znamenajú menej zamestnanosti. Pokles ekonomickej aktivity na Slovensku vyvolá aj výrazné zvýšenie odvodov. S príjmami z nich už ráta aj súčasná verzia návrhu rozpočtu. Mnoho živnostníkov skončí svoje podnikanie a prihlási sa na úrady práce. Negatívny efekt na životnú úroveň znásobí aj to, že popri nedostatku pracovných miest bude ťažšie privyrobiť si cez dohodu alebo brigádu.

Najväčšou istotou, ktorú prináša návrh rozpočtu verejnej správy, je istota rastu nezamestnanosti a poklesu životnej úrovne na Slovensku.

Miloš Moravčík, podpredseda KDH pre verejné financie

UPOZORNENIE:

Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

mš gl

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring