OTS: Mierovú cenu Sunhak za rok 2019 udelia Waris Dirieovej a Dr. Akinwumi Ay...

TASR, 23. novembra 2018 9:49

Mierovú cenu Sunhak za rok 2019 udelia Waris Dirieovej a Dr. Akinwumi Ayodeji Adesina

CAPE TOWN, Južná Afrika, 22. novembra 2018 /PRNewswire/ (TASR-OTS) -- Výbor mierovej ceny Sunhak oznámil mená laureátov ceny za rok 2019 - Waris Dirieovej a Dr. Akinwumi Ayodeji Adesina.

Waris Dirieová, aktivistka v oblasti ľudských práv a supermodelka, sa zaoberá najmä zvyšovaním povedomia o ženskej obriezke na celom svete. Ako ekonóm v oblasti poľnohospodárstva Dr. Akinwumi Adesina podporuje dobrú správu v Afrike prostredníctvom inovácií v poľnohospodárstve už viac ako 30 rokov a do veľkej miery prispieva k potravinovej bezpečnosti v Afrike.

Warisi Dirie sa narodila v rodine Nomádov a vo veku 5 rokov musela podstúpiť obriezku. V roku 1997 zverejnila svoj príbeh svetu a stala sa vyslankyňou OSN pre boj proti obriezke.

V roku 2002 založila nadáciu Púštny kvet a vďaka jej kampani 15 členských krajín Africkej únie v roku 2003 ratifikovalo Maputský protokol, ktorý presadzuje zrušenie ženskej obriezky. V roku 2012 Organizácia spojených národov jednohlasne odsúhlasila rezolúciu zakazujúcu vykonávanie ženskej obriezky a okrem toho si stanovila cieľ eliminovať tieto praktiky do roku 2030.

Druhým laureátom je Dr. Akinwumi Adesina, priekopník v oblasti produkcie ryže, ktorý zvyšuje prístupnosť úverov pre malých farmárov, vytvára príležitosti pre súkromných investorov v oblasti poľnohospodárstva, vykoreňuje prvky korupcie v sektore výroby hnojív a presadzuje dôležité poľnohospodárske stratégie.

Počas Afrického samitu venovaného sektoru výroby hnojív v roku 2006 zohral kľúčovú úlohu v príprave Abujskej deklarácie o hnojivách v priebehu africkej zelenej revolúcie, ktorá má za cieľ eliminovať hlad v Afrike do roku 2030.

Dr. Akinwumi Adesina je v súčasnosti prezidentom Africkej rozvojovej bankovej skupiny a presadzuje High 5 Strategy (stratégia "Ruku na to") skvalitňujúcu životy miliónov ľudí v Afrike.

Dr. Il Sik Hong, predseda výboru Sunhak, uviedol: "Mierová cena Sunhak vznikla z vízie "Jedna rodina v mene božom" a mierová cena Sunhak za rok 2019 sa cielene sústredí na ľudské práva a ľudský rozvoj v Afrike."

Mierová cena Sunhak je ocenením jednotlivcov a organizácií, ktoré významne prispeli k mierovému procesu a skvalitneniu života budúcich generácií. Laureáti mierovej ceny Sunhak získavajú aj hotovosť vo výške 1 milión USD. Slávnostný ceremoniál odovzdávania cien sa bude konať 11. februára 2019 v Soule, Južnej Kórei.

Foto: https://mma.prnewswire.com/media/785992/Waris_Dirie.jpg

Foto: https://mma.prnewswire.com/media/785993/Dr_Akinwumi_Adesina.jpg

KONTAKT: Kayeon Roh, +82-2-3278-5158, sunhakprize@gmail.com

Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring