OTS: LyondellBasell a Neste začínajú s výrobou bio-plastov z obnoviteľných...

TASR, 18. júna 2019 12:23

OTS: LyondellBasell a Neste začínajú s výrobou bio-plastov z obnoviteľných materiálov v komerčnom rozsahu. Po prvý raz sa polypropylén a polyetylén s nízkou hustotou na báze biomasy vyrábajú súčasne v komerčnom rozsahu.

Rotterdam, Holandsko, 18. júna (TASR-OTS)(PRNewswire) - LyondellBasell (NYSE: LYB), jedna z najväčších spoločností zaoberajúcich sa plastmi, chemikáliami a rafináciou na svete, a Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki), najväčší výrobca obnoviteľnej nafty na svete z odpadu a zvyškov, dnes spoločne oznamujú, že začali paralelnú výrobu polypropylénu a polyetylénu s nízkou hustotou na báze biomasy v komerčnom meradle.

Spoločný projekt využíva obnoviteľné uhľovodíky firmy Neste pochádzajúce z trvalo udržateľných biologických surovín, ako sú odpadové a zvyškové oleje. V rámci projektu bolo úspešne vyrobených niekoľko tisíc ton plastov na báze biomasy, ktoré sú schválené na výrobu potravinových obalov a na trh prichádzajú v rámci novej rodiny značiek Circulen a Circulen Plus z dielne produktovej série obehovej ekonomiky firmy LyondellBasell.

„LyondellBasell má inovatívny duch, ktorý trvá desaťročia, a takýto úspech je dôkazom konkrétnych krokov, ktoré prijímame na podporu obehového hospodárstva," povedal Richard Roudeix, viceprezident divízie olefínov a polyolefínov pre Európu, Áziu a zahraničie v spoločnosti LyondellBasell. „Využívaním obnoviteľných zdrojov prispievame k boju proti klimatickým zmenám a pomáhame našim zákazníkom dosiahnuť vlastné environmentálne ciele."

„Sme nadšení, že môžeme plastovému priemyslu ponúknuť viac bio-materiálov do ponuky. S nadšením sa prizeráme, ako obnoviteľné uhľovodíky od Neste perfektne fungujú v komerčnej výrobe polymérov na báze biomasy a ponúkajú možnosť náhrady fosílnych materiálov," uviedol prezident a výkonný riaditeľ Neste Peter Vanacker. „Táto priekopnícka spolupráca s LyondellBasell predstavuje významný míľnik v komercializácii obnoviteľných polymérov a chemikálií od Neste so zameraním na vývoj obnoviteľných a obehových riešení pre trvalo udržateľné značky budúcnosti."

Odvetvie na prvom mieste

Tento úspech je výnimočný tým, že kombinuje unikátnu obnoviteľnú surovinu od Neste a technické schopnosti spoločnosti LyondellBasell. Flexibilita spoločnosti LyondellBasell umožnila uviesť do praxe novú obnoviteľnú surovinu vo výrobnom závode v nemeckom Wesselingu, ktorá sa premenila priamo na polyetylén a polypropylén na báze biomasy. Nezávislá tretia strana testovala polymérne produkty s použitím uhlíkových indikátorov a potvrdila, že obsahujú viac ako 30% obnoviteľného obsahu.

Počas skúšobného obdobia dodala spoločnosť LyondellBasell niektoré z obnoviteľných produktov viacerým zákazníkom, medziiným firme Cofresco, spoločnosti skupiny Melitta Group a značkám ako Toppits® a Albal®, poprednému európskemu dodávateľovi značkových výrobkov v oblasti fólií pre domácnosť. Spoločnosť Cofresco plánuje použiť polyetylén na báze biomasy Circulen Plus na výrobu trvalo udržateľných materiálov na balenie potravín.

O spoločnosti LyondellBasell

LyondellBasell (NYSE: LYB) je jednou z najväčších spoločností v oblasti plastov, chemikálií a rafinácie na svete. LyondellBasell, so svojimi pobočkami na celom svete, vyrába materiály a výrobky, ktoré sú kľúčom k odpovediam na moderné výzvy, ako je zvýšenie bezpečnosti potravín vďaka ľahkému a flexibilnému baleniu, ochrana čistoty vody prostredníctvom silnejších a univerzálnejších potrubí, zlepšenie bezpečnosti a palivovej úspornosti mnohých osobných a nákladných vozidiel na cestách a zaistenie bezpečnej a efektívnej funkčnosti elektroniky a spotrebičov. LyondellBasell dodáva svoje výrobky viac ako stovke krajín a je najväčším svetovým výrobcom polymérnych zlúčenín a najväčším licencovaným dodávateľom technológií polyolefínov. V roku 2019 sa LyondellBasell prepracoval na zoznam „Najobdivovanejších spoločností na svete" časopisu Fortune. Viac informácií o LyondellBasell nájdete na: www.LyondellBasell.com.

O spoločnosti Neste

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) vytvára udržateľné riešenia pre potreby dopravy, obchodu a spotrebiteľov. Široká škála obnoviteľných produktov umožňuje našim zákazníkom znížiť emisie v ovzduší. Sme najväčším svetovým výrobcom obnoviteľnej nafty rafinovanej z odpadu a zvyškov, a obnoviteľné riešenia ponúkame aj odvetviu letectva a výroby plastov. Sme tiež technologicky vyspelá rafinéria vysoko kvalitných ropných produktov. Chceme byť spoľahlivým partnerom so širokými odbornými znalosťami, výskumom a udržateľnou prevádzkou. V roku 2018 dosiahli príjmy spoločnosti Neste výšku 14,9 mld. EUR. V roku 2019 sa Neste umiestnil na treťom mieste globálneho zoznamu najudržateľnejších spoločností na svete. Viac informácií nájdete na: neste.com 

Foto - https://mma.prnewswire.com/media/924002/LyondellBasell_Neste.jpg

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/562522/LyondellBasell_Advancing_Possible_Logo.jpg

Kontakt:

LyondellBasell:

International, Andreas Anker, Sr. Manager, Corporate Communications

Tel.: +49 2236 72 1595

Andreas.anker@lyb.com

alebo

Amerika, Kimberly Windon, LyondellBasell, Director, External Communications

Tel.: +1 713 309 4738

Kimberly.windon@lyb.com;

Neste:

Lars Börger, Vice President, Brand Owner Management, Renewable Polymers and Chemicals

Tel.: +41 754 37 9996

lars.borger@neste.com

Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring