OTS: Karol Ondreička v Galérii SPP

TASR, 23. februára 2018 15:19

Bratislava 23. februára (TASR-OTS) - Od štvrtka 1. marca 2018 si môžu návštevníci Galérie SPP pozrieť tvorbu významného slovenského výtvarníka Karola Ondreičku. Výstava s názvom Poézia grafiky potrvá do konca apríla 2018.

Výstava Poézia grafiky predstavuje prierez grafickou tvorbou významnej osobnosti slovenského výtvarného umenia Karola Ondreičku (1944 - 2003). Počas štúdia na oddelení ilustrácie a knižnej tvorby VŠVU ho viedol profesor Albín Brunovský. Karol Ondreička sa tak zaradil k jedným z najstarších a najvýznamnejších odchovancov grafickej špeciálky Albína Brunovského. Vo svojej tvorbe sa venoval knižnej ilustrácii, grafickej tvorbe a maľbe. Ilustroval takmer 200 knižných publikácií pre deti i dospelých, za ktoré získal mnoho ocenení doma aj vo svete.

Dôležité miesto v tvorbe Karola Ondreičku malo ex libris, ktorému je venovaná aj časť výstavy. Osobitý štýl autora je založený na poetickom spojení fantázie a skutočnosti. Často vo svojich dielach zobrazoval vzťah muža a ženy, ktorí sa ocitajú v jedinečných životných situáciách na pozadí grafickej abstrakcie, symbolov a metafor. Vo svojej tvorbe využíval kombinácie grafických techník, vďaka ktorým dosiahol zamatové prechody svetla a tieňa. Ako sám autor povedal: „Do svojich obrazov sa usilujem transponovať svoj životný pocit, hľadám priestor na poetické ozvláštnenie sveta. A objavujem tam tušené tajomstvá."

Slávnostná vernisáž sa uskutoční vo štvrtok 1. marca 2018 o 18.00 h v Galérii SPP na ulici Mlynské nivy 44/c v Bratislave. Výstava diel potrvá do konca apríla 2018.

O autorovi: Karol Ondreička (*23. 4. 1944, Čachtice - †11. 11. 2003, Bratislava) - Akademický maliar, grafik, ilustrátor, pedagóg. Študoval na Pedagogickej fakulte v Nitre (1962 - 1966) a neskôr na VŠVU v Bratislave (1968 - 1974) na Oddelení ilustrácie a knižnej tvorby u prof. Albína Brunovského. V roku 1984 absolvoval študijný pobyt vo Veľkej Británii na Loughborough University, School of Art and Design, East Midlands. O päť rokov neskôr sa stal docentom. Od roku 1979 pôsobil na VŠVU ako pedagóg na katedre grafiky. V rokoch 1989 - 1990 zastával pozíciu rektora na VŠVU a v roku 1991 bol vymenovaný za profesora. Po odchode z VŠVU vyučoval kresbu a grafiku na Pedagogickej fakulte Univerzity J. A. Komenského v Bratislave, kde sa významnou mierou podieľal na formovaní štruktúry Katedry výtvarnej výchovy. Bol spoluzakladateľom grafického združenia G-Bod.

Galéria SPP bola otvorená na začiatku nového milénia a za uplynulú dekádu sa v nej uskutočnilo viac ako 150 výstav popredných domácich a zahraničných umelcov vo výtvarnom umení, sochárstve, skle, keramike, či textile. Medzi najúspešnejšie patrili výstavy Anderle & Brunovský, Vojtecha Farkaša a Alexeja Vojtáška či Kataríny Alexyovej-Fígerovej. Galéria SPP sídli na ulici Mlynské nivy 44/c a je otvorená denne od pondelka do piatka od 11.00 do 18.00 h. Vstup je voľný.

Slovenský plynárenský priemysel, a.s. (SPP) je najväčším dodávateľom energií na Slovensku, ktorý v oblasti dodávky plynu priamo nadväzuje na viac ako 160-ročnú tradíciu slovenského plynárenstva a od roku 2012 úspešne pôsobí aj na trhu dodávky elektriny. Celkovo využíva spoľahlivé dodávky energií a ďalšie energetické služby SPP viac ako 1,3 milióna zákazníkov. Prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti SPP CNG, s.r.o., ktorá na Slovensku v súčasnosti prevádzkuje 9 verejných plniacich staníc, podporuje rozvoj využívania stlačeného zemného plynu (CNG) v doprave ako ekologickej alternatívy k tradičným palivám. Aktivity v oblasti spoločenskej zodpovednosti realizuje prostredníctvom EkoFondu, n.f. a Nadácie SPP. Od roku 2014 je vlastníkom 100 % akcií spoločnosti Slovenská republika, ktorá svoje akcionárske práva vykonáva prostredníctvom Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky.

Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

lk

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring
Zóna verejného záujmu