OTS: Jeruzalemský patriarcha prijal členov NAPS na osobitnej audiencii

TASR, 22. marca 2017 10:43

OTS: Jeruzalemský patriarcha prijal členov NAPS na osobitnej audiencii

Bratislava 22. marca (TASR-OTS) - Duchovný vodca, v správe ktorého sú najvýznamnejšie kresťanské svätyne Svätej Zeme, Jeho Blaženosť patriarcha Teofil III., udelil členom Rady Inštitútu NAPS - Naše Aktivity Pre Slovensko, osobitnú audienciu. Patriarcha Jeruzalema, Betlehema a Celej Palestíny prijal hostí zo Slovenska v sídle Jeruzalemského patriarchátu v centre tohto starobylého mesta.

„S Jeho Blaženosťou sme hovorili o aktuálnom spoločenskom a cirkevnom dianí na Slovensku i vo Svätej Zemi. Patriarchu Teofila III. zaujali medzinárodné ekumenické aktivity nášho inštitútu. Pri listovaní knihy o výsledkoch doterajšej práce NAPS sme s Jeho Blaženosťou zistili, že máme mnoho spoločných známych," povedal úsmevne pre médiá zakladateľ a prezident Inštitútu NAPS, Peter Solej. "Stretnutie prebiehalo skutočne vo veľmi srdečnej a neformálnej atmosfére. Patriarcha sa zaujímal aj o dianie v našom rodinnom a pracovnom živote. Jeho Blaženosti sme si dovolili venovať kríž z nášho internetového obchodu www.nebonazemi.sk," doplnil Peter Solej. Patriarcha Teofil III. venoval hosťom zo Slovenska ikony Matky Božej Jeruzalemskej a Božieho Hrobu nachádzajúceho sa v miestnej bazilike.

Členovia Rady Inštitútu NAPS uskutočnili v závere uplynulého roka aj pracovné cesty do Vatikánu a Istanbulu, kde sa stretli s dvoma najvýznamnejšími predstaviteľmi kresťanstva na Zemi: Ich Svätosťami pápežom Františkom a Ekumenickým patriarchom Bartolomejom I. Konštantinopolským. Výsledkom týchto návštev má byť osobná účasť kardinála Kurta Kocha, prezidenta Pápežskej rady pre napomáhanie jednoty Kresťanov a osobného legáta Ekumenického patriarchu na 13. ročníku NAPS Medzinárodného ekumenického koncertu. Ten je pripravovaný na jeseň tohto roka v Bratislave.

Inštitút NAPS (www.naps.sk) založil pred dvanástimi rokmi Peter Solej, vtedy ako najmladší autor odbornej knihy. Občianske združenie realizuje svoju činnosť v oblasti ekumenizmu, kultúry, vzdelávania i postavenia žien v spoločnosti. Jeho najväčším každoročným podujatím je už spomínaný medzinárodný ekumenický koncert. Uplynulý dvanásty ročník tohto podujatia sa uskutočnil v septembri 2016 v Bratislave pod spoločným patronátom prezidentov Maďarska a Slovenskej republiky. Ostatné tri ročníky podujatia organizoval NAPS s Magistrátom hlavného mesta SR Bratislavy a koncert bol záverečným podujatím Kultúrneho leta v hlavnom meste. Aktivity občianskeho združenia sa v minulosti uskutočnili aj v Prešove, Košiciach či v Banskej Bystrici. V roku 2012 sa NAPS stal historicky prvým partnerom medzinárodného centra dialógu Al Liqa'a, ktorý v Bejrúte ustanovil a založil melchitský patriarcha Gregor III. za pomoci sultána Ománu. Všetky doterajšie podujatia inštitútu boli realizované bez vstupných poplatkov, resp. za dobrovoľný príspevok, výťažok z ktorého putoval na charitu.

Čestným členom NAPS bol aj nedávno zosnulý prvý prezident SR Michal Kováč.

Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring