OTS: Huawei a UNESCO rozširujú projekt Otvorené školy do nových krajín

TASR, 19. apríla 2024 9:37

Druhá fáza bude prebiehať v rokoch 2024 až 2027 v Egypte, Brazílii a Thajsku

Paríž 19. apríla (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - UNESCO a spoločnosť Huawei včera na seminári UNESCO (https://www.unesco.org/en/futures-education) o digitálnej budúcnosti vzdelávania spustili druhú fázu projektu Technologicky otvorené školy pre všetkých (TeOSS) a oznámili, že druhá fáza bude prebiehať v rokoch 2024 až 2027 v Brazílii, Thajsku a Egypte. Prvú fázu už využili tisíce pedagógov v Egypte, Ghane a Etiópii.

Cieľom projektu TeOSS, ktorý je v súlade so 4. cieľom trvalo udržateľného rozvoja OSN (https://sdgs.un.org/goals/goal4), je budovať vzdelávacie systémy odolnejšie voči krízam, inkluzívnejšie a odolnejšie voči budúcnosti, a to využívaním technológií na poskytovanie digitálnych zdrojov, odbornej prípravy a politickej podpory pedagógom a študentom.

„Tvárou v tvár bezprecedentnej digitálnej transformácii stojí vzdelávanie na čele a využíva technológie nielen na rozšírenie prístupu, ale aj na nové definovanie samotnej povahy vzdelávania a vedomostí pre budúce generácie," povedala Stefania Giannini, zástupkyňa generálneho riaditeľa UNESCO pre vzdelávanie. „Vďaka partnerom, ako je Huawei, môžeme využiť túto digitálnu revolúciu na vytvorenie inkluzívnej, spravodlivej a na človeka zameranej budúcnosti vzdelávania."

Zhrnutie 1. fázy otvorených škôl

Fáza I programu TeOSS prebiehala v rokoch 2020-2024 v Egypte, Etiópii a Ghane. UNESCO a Huawei podporili ministerstvá školstva troch afrických krajín pri navrhovaní, implementácii a hodnotení systémov otvorených škôl v troch pilotných projektoch.

V rámci tohto procesu sa zástupcovia ministerstiev z troch krajín včera na seminári UNESCO podelili o pokrok, osvedčené postupy a skúsenosti z prvej fázy.

„Cieľom projektu je riešiť vzdelávacie výzvy integráciou digitálnych vzdelávacích platforiem a digitálneho obsahu, ktoré sú v súlade s učebnými osnovami a digitálnymi kompetenciami učiteľov. Snaží sa tiež podporovať modely otvoreného vzdelávania prostredníctvom národných politík digitálneho vzdelávania," povedal Hegazi Idris, poradca ministra pre gramotnosť a celoživotné vzdelávanie, Ministerstvo školstva a technického vzdelávania, Egypt.

• V Egypte podporuje TeOSS 950 000 pedagógov K-12 prostredníctvom Národného centra dištančného vzdelávania.

• V Ghane TeOSS zlepšil národné vzdelávacie platformy pre študentov a pedagógov v celej krajine. V 10 pilotných školách projekt využilo 1 000 učiteľov a 3 000 študentov.

• V Etiópii využíva TeOSS 12 000 študentov a 250 pedagógov na 24 vybraných pilotných stredných školách.

Na seminári UNESCO diskutovali zástupcovia Brazílie, Thajska a Egypta o kľúčových národných problémoch v oblasti vzdelávania a o tom, ako ich môže pomôcť vyriešiť druhá fáza projektu TeOSS.

„Thajsko spustilo digitálne Thajsko s cieľom dosiahnuť digitálne vzdelávanie prostredníctvom pripojenia, obsahu a kompetencií," povedal Suthep Kaengsanthia, stály tajomník ministerstva školstva Thajska.

„Brazília si stanovila cieľ zabezpečiť do roku 2026 univerzálne pripojenie na vzdelávacie účely vo všetkých verejných základných školách v krajine," povedala Barbara Bacellar Rodrigues de Godoy, poradkyňa pre riadenie projektov v oblasti základného vzdelávania, ministerstvo školstva, Brazília.

TeOSS je v súlade s doménou vzdelávania v rámci iniciatívy digitálneho začlenenia TECH4ALL (https://www.huawei.com/en/tech4all) spoločnosti Huawei, ktorej cieľom je využiť technológie na podporu spravodlivosti a kvality vzdelávania.

„Spoločnosť Huawei je plne odhodlaná spolupracovať s UNESCO, vládami a všetkými zainteresovanými stranami na vývoji technologických riešení, ktoré môžu umožniť inkluzívny a udržateľný digitálny svet," povedal Liu Mingju, riaditeľ programovej kancelárie TECH4ALL v spoločnosti Huawei.

Foto: https://mma.prnewswire.com/media/2390837/UNESCO_Huawei_TeOSS_project_country_representatives_UNESCO_Digital_Futures_Education_jpg.jpg

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring