OTS: Hlavné mestá posilňujú svoj hlas v Európskej únii

TASR, 21. apríla 2015 16:53

Bratislava/Viedeň 21. apríla (TASR-OTS) - Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal dnes (utorok 21. apríla) vystúpil na stretnutí primátorov hlavných miest členských štátov Európskej únie vo Viedni. Rokovanie primátorov európskych metropol s komisárkou pre regionálnu politiku EÚ Corinou Cretu malo za cieľ zintenzívniť diskusiu o posilnení úlohy miest v európskych politikách a zefektívniť dialóg medzi mestami a  Európskou komisiou o vytvorení tzv. urbánnej agendy EÚ.

„Vítam konferenciu primátorov ako platformu, kde sa hlavné mestá spájajú a potvrdzujú tak dôležitosť miest v európskom kontexte," uviedol primátor Nesrovnal v úvode svojho vystúpenia. Ako ďalej podotkol, mestá sú nielen zdrojom, ale i riešením ekonomických, sociálnych a environmentálnych výziev. Preto práve mestá zohrávajú kľúčovú úlohu pri naplnení cieľov Európa 2020 o inteligentnom, udržateľnom a inkluzívnom rozvoji.

„Mestá majú zodpovednosť vytvárať priaznivé podmienky na trhu práce, ktoré budú následne prispievať k ozdraveniu ekonomiky. Musíme otvorene povedať, že na jednej strane čelíme kráteniu a obmedzeniam mestského rozpočtu, ale na druhej strane existujú silné nástroje regionálnej politiky EÚ, ktoré mestám umožňujú úspešne financovať strategické projekty,“ povedal primátor Nesrovnal. Inak tomu nie je ani v Bratislave, kde sa vďaka Bruselu darí napredovať v nosných infraštruktúrnych projektoch.

Primátor Bratislavy zároveň ocenil proaktívny prístup novej Európskej komisie vo vzťahu k mestám smerujúci k zvyšovaniu finančnej podpory a vytváraniu nových investičných stimulov.

Na záver stretnutia primátori prijali tzv. „Viedenskú deklaráciu – Silný hlas v Európe“, ktorá nielenže odzrkadľuje jednotný postoj k  aktuálnym mestským výzvam, ale i vyzýva Európsku úniu na posilnenie urbánnej dimenzie v jej politikách.

Dnešná konferencia, ktorú organizoval primátor Viedne Michael Häupl, je v poradí už štvrtým fórom primátorov hlavných miest za posledné tri roky. Do diskusie sa okrem eurokomisárky C. Cretu zapojili primátori Amsterdamu, Atén, Bukurešti, Ľubľany, Luxemburgu, Ríma, Sofie, Viedne ako i námestníci primátorov ostatných hlavných miest európskej dvadsaťosmičky.

Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

lt zll

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring