OTS: FAUNASMAGÓRIA v Galérii SPP

TASR, 17. júna 2019 17:08

Bratislava 17. júna (TASR-OTS) - Môžu mať kreslené postavičky svoje vrtochy? Výtvory umelkyne a oceňovanej detskej ilustrátorky Martiny Matlovičovej sú jednoznačným dôkazom, že fantázia nemá hranice a opustiť zabehnuté predstavy môže byť zábava.

Potvrdzuje to aj jej najnovšia prierezová výstava „FAUNASMAGÓRIA“, ktorou priestor Galérie SPP vyplnila deväťdesiatimi unikátnymi dielami. Práve v týchto dňoch je výstava voľne sprístupnená a potrvá až do konca augusta.

Ilustrácie, koláže na dreve, či smiešne figúrky predstavujú zhmotnenie jedinečného umeleckého videnia autorky. „Martina nešpekuluje, robí veci intuitívne. Jej tvorba je preto spontánna a veľmi úprimná. Navyše každá postavička, ktorú vytvorí, je takpovediac osobnosťou. Má svoju povahu, emócie, príbeh, ale aj svoju charakteristickú módu a vrtochy“, hovorí Barbara Brathová, kurátorka výstavy.

Tvorba Martiny Matlovičovej je blízka nielen deťom, ale aj dospelým. Je dynamicky aktuálna, hľadá inšpiráciu v každodennom živote a nebojí sa hľadať nápady aj v československej minulosti. „Vo svojej tvorbe povýšila nedostatky na vtip a vyhýba sa zobrazovaniu dokonalosti. Naopak, jej figúrky sa neboja byť tučné, neforemné, nevadia im fyzické nedostatky, veľké uši, malé prsia, či krivé nohy. A so zasadením do zvyčajne polotrápnych situácií, rozprávajú svoje vtipné príbehy“, opisuje kurátorka výstavy. Autorkini akryloví hrdinovia sú jednoducho sympatickí a smiešni, podozrivo sa podobajúci na ich malých aj veľkých obdivovateľov.

Martina Matlovičová obohatí priestor Galérie SPP aj svojimi jedinečnými a kreatívnymi workshopmi pre deti na motívy knihy Tomáša Janovica - Drevený tato.

Výstava je voľne sprístupnená do 31. augusta 2019 počas pracovných dní, od 11.00 do 18.00. Viac informácií nájdete na www.spp.sk

O autorovi:

Martina Matlovičová sa narodila v roku 1975 v Bratislave. Študovala Vysokú školu múzických umení, katedru animovanej tvorby. Od roku 1999 sa venuje voľnej tvorbe a knižnej ilustrácii. Za svoju tvorbu získala niekoľkokrát ocenenie v súťaži o Najkrajšie knihy Slovenska, Cenu ministerstva kultúry Slovenskej republiky za najkrajšie ilustrácie v roku 2009. V tom istom roku sa Martina stala držiteľkou ceny Zlaté jablko BIB za knihy Tracyho tiger a Drevený tato. V Prahe získala dvakrát ocenenie Zlatá stuha (2010, 2013) za ilustráciu detských kníh - A pak se to stalo a Chrochtík a Kvikalka na cestě za blýskavým prasátkem. Jej najnovšou cenou za ilustračnú tvorbu pre deti a mládež je Cena Ľudovíta Fullu z roku 2015.

Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring