OTS: Falcon 40B zo SAE dominuje rebríčku: získava prvé ...

TASR, 30. mája 2023 10:50

OTS: Falcon 40B zo SAE dominuje rebríčku: získava prvé miesto na svete v najnovšom nezávislom overovaní open-source modelov umelej inteligencie

Abu Dhabi, 30.mája (TASR/OTS) – (BUSINESS WIRE) – Falcon 40B, prvý rozsiahly open-source model umelej inteligencie zo Spojených arabských emirátov, s obsahom 40 miliárd parametrov, ktorý minulý týždeň spustil Technology Innovation Institute (Inštitút technologických inovácií – TII) v Abu Dhabi, sa dostal na prvé miesto v najnovšom rebríčku Open Large Language Model (LLM) spoločnosti Hugging Face. Hugging Face, americká spoločnosť zameraná na demokratizáciu umelej inteligencie prostredníctvom otvorených zdrojov a otvorenej vedy, sa považuje za definitívneho globálneho nezávislého overovateľa modelov umelej inteligencie.

Modelu Falcon 40B sa podarilo poraziť etablované modely, ako sú LLaMA od spoločnosti Meta (vrátane jej modelu 65B), StableLM od Stability AI a RedPajama od spoločnosti Together, a dosiahol tak prestížne umiestnenie. Index sa zameriava na štyri kľúčové kritériá z Eleuther AI Language Model Evaluation Harness, konsolidovaného rámca, ktorý posudzuje generatívne jazykové modely podľa: AI2 Reasoning Challenge (25 snímok), súboru otázok z prírodných vied pre žiakov základných škôl; HellaSwag (10 snímok), testu úsudku zdravého rozumu, ktorý je jednoduchý pre ľudí, ale náročný pre modely SOTA; MMLU (5 snímok), testu na meranie presnosti textového modelu pri viacerých úlohách; a TruthfulQA (0 snímok), testu na meranie pravdivosti jazykového modelu pri generovaní odpovedí na otázky.

Rebríček otvorených LLM od Hugging Face je nástroj na objektívne hodnotenie, prístupný pre komunitu umelej inteligencie, ktorý sleduje, klasifikuje a vyhodnocuje LLM a chatboty pri ich spustení.

Model Falcon 40B, vycvičený na jednom bilióne znakov, predstavuje pre Spojené arabské emiráty významný prelom na ceste k vedúcemu postaveniu v oblasti umelej inteligencie a umožňuje široký prístup k objemu modelu na výskumné aj komerčné využitie. Nový rebríček potvrdzuje úspešnosť tohto modelu pri zvyšovaní transparentnosti, inkluzívnosti a prístupnosti umelej inteligencie pre väčšie dobro ľudstva.

Vďaka tomuto najnovšiemu vývoju sa TII podarilo zabezpečiť SAE upevnenie pozície, pokiaľ ide o generatívne modely umelej inteligencie, a pridať sa tak k exkluzívnemu zoznamu krajín, ktoré pracujú na podpore inovácií a spolupráce v oblasti umelej inteligencie.

TII sa už pustil do práce na svojej ďalšej verzii Falconu – modeli umelej inteligencie 180B. Ak sa chcete dozvedieť viac o aktuálnom open-source modeli AI 40B, navštívte stránku: FalconLLM.TII.ae. Pôvodnú správu o modeli Falcon 40B nájdete tu: Inštitút technologických inovácií SAE uvádza veľký jazykový open-source model „Falcon 40B“ na výskumné aj komerčné využitie.

Viac informácií nájdete na stránke www.tii.ae

*Zdroj: AETOSWire

Fotografie/Galéria Multimédií dostupná na: https://www.businesswire.com/news/home/53408574/en

Originál tohto textu je oficiálna, záväzná verzia. Preklad uvádzame len ako pomocný text, odvolávajúci sa na originál, ktorý je jediným právne záväzným dokumentom.

Kontakty

Jennifer Dewan

Vedúca riaditeľka pre komunikáciu

jennifer.dewan@tii.ae

Zdroj: Technology Innovation Institute (Inštitút technologických inovácií)

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring
Zóna verejného záujmu