OTS: Eustream vstupuje do stredoeurópskeho plynárenského hubu CEGH

TASR, 14. septembra 2012 13:03

Bratislava 14. septembra (TASR-OTS) - Slovenská spoločnosť Eustream nadobudla 15 % akcií v CEGH (Central European Gas Hub). Spojenie posilňuje pozíciu CEGH ako kľúčového uzla pre obchodovanie so zemným plynom v strednej a juhovýchodnej Európe. CEGH bude prevádzkovateľom virtuálneho obchodného bodu pre Rakúsko

Akvizícia 15% podielu akcií stredoeurópskeho plynárenského hubu (CEGH) spoločnosťou Eustream je ďalším dôkazom rastúceho významu CEGH pre strednú a juhovýchodnú Európu. Táto dohoda vytvára nové príležitosti pre rozvoj ďalších obchodných aktivít v regióne.

Stredoeurópsky plynárenský hub CEGH, ktorý poskytuje obchodníkom jednoduchý prístup k obchodovaniu s plynom, je jedným z najdôležitejších medzinárodných plynárenských hubov na európskom kontinente. Od založenia CEGH v roku 2005 vzrástol počet jeho členov na 147. Celkový objem obchodov dosiahol v roku 2011 až 40 miliárd metrov kubických a v prvej polovici roku 2012 sa objem v porovnaní s minulým rokom zvýšil o 23%.

"Vstup do CEGH je pre Eustream dôležitým míľnikom, ktorý prirodzeným spôsobom doplna našu tradičnú pozíciu hlavnej plynárenskej diaľnice do Európskej únie. Akcionárska účasť v poprednej stredoeurópskej platforme pre obchodovanie s plynom je logickým rozšírením našich podnikateľských aktivít ako jedného z najvýznamnejších prepravcov plynu v tomto regióne," povedal Gunnar Löwensen, člen predstavenstva spoločnosti Eustream, slovenského prevádzkovateľa prepravnej siete.

"Účasťou Eustreamu získava CEGH partnera, ktorý je spolu s viedenskou burzou schopný významne prispieť k rozvoju CEGH a zvýšeniu likvidity plynárenského hubu. S Eustreamom CEGH nadobudne väčší význam pre zákazníkov a prispeje k bezpečnosti dodávok v strednej Európe," zdôraznil Hans-Peter Floren, člen predstavenstva OMV pre plyn a elektrinu a predseda dozornej rady CEGH AG.

Po akvizícii vykonanej spoločnosťou Eustream vlastní OMV Gas & Power 65 % akcií CEGH a viedenská burza si ponecháva 20% podiel. V budúcnosti sa nevylučuje ani akcionárska účasť iných producentov zemného plynu.

CEGH sa stane prevádzkovateľom virtuálneho obchodného bodu pre Rakúsko

V júli 2012 prešiel CEGH na obchodovací systém Trayport ETS. Obchodníci môžu teraz využívať všetky výhody aplikácie Traypot Global Vision a obchodovať na viacerých trhoch súčasné, a to na jednej obrazovke. CEGH tiež plánuje na konci roku otvoriť v rámci viedenskej burzy svoju plynárenskú burzu pre denné obchodovanie "CEGH Gas Exchange Within-Day Market of Wiener Boerse", kde sa bude obchodovať s energiami na vyvažovanie plynárenských sietí. Na začiatku roka 2013 bude do prevádzky uvedený "entry-exit" systém a CEGH tak prevezme úlohu prevádzkovateľa virtuálneho obchodného bodu pre Rakúsko.

Doplňujúce informácie

Central European Gas Hub

Stredoeurópsky plynárensky hub (CEGH- Central European Gas Hub) je dcérskou spoločnosťou OMV Gas & Power GmbH a je jednou z popredných platforiem kontinentálnej Európy pre obchodovanie so zemným plynom. Medzinárodným plynárenským spoločnostiam poskytuje platformu pre obchodovanie v bode Baumgarten a v ďalších hraničných bodoch rakúskej siete. V roku 2011 CEGH dosiahol objem predaja takmer 40 miliárd metrov kubických a stal sa tak vedúcou obchodnou platformou kontinentálnej Európy. OMV, Wiener Boerse a Eustream sa zaviazali smerovať k tomu, aby sa CEGH stal jedným z najväčších plynárenských hubov kontinentálnej Európy a pokračoval v rozširovaní ponuky služieb.

OMV Aktiengesellschaft

S obratom skupiny vo výške 34,05 miliárd eur za rok 2011 a s 29 800 zamestnancami je OMV Aktiengesellschaft jednou z najväčších rakúskych priemyselných spoločností kótovaných na burze. V oblasti prieskumu a ťažby (Exploration and Produktion) je spoločnosť OMV aktívna v dvoch kľúčových krajinách – v Rumunsku a v Rakúsku, pričom udržuje vyvážené zahraničné portfólio. Na konci roku 2011 mala OMV zásoby ropy a plynu v objeme približne 1,13 miliárd boe (barrel of oil equivalent - ekvivalent barelu ropy) a ťažbu v objeme 288 000 boe/denne. V oblasti spracovania a marketingu (Refining and Marketing) má OMV rafinérsku kapacitu 22,3 mil. ton a na konci roku 2011 prevádzkovala približne 4500 čerpacích staníc v 13 krajinách, vrátane Turecka. V oblasti plynu a elektriny (Gas and Power), OMV predalo v roku 2011 plyn v objeme približne 272 TWh. V Rakúsku OMV prevádzkuje 2000 kilometrovú sieť potrubí s kapacitou približne 101 miliárd metrov kubických (rok 2011). S objemom obchodov vo výške približne 40 miliárd metrov kubických v roku 2011 sa CEGH, platforma OMV pre obchodovanie s plynom, zaradil medzi najdôležitejšie huby v rámci kontinentálnej Európy. OMV tiež posilnilo svoju pozíciu prostredníctvom vlastníctva 97 % akcií v Petrol Ofisi, poprednej tureckej spoločnosti v oblasti maloobchodu a obchodu.

Udržateľnosť

OMV je signatárom iniciatívy UN Global Compact a aktívnym podporovateľom hodnôt zakotvených vo svojom kódexe správania. Zahŕňa to aj silný zmysel pre zodpovednosť voči spoločnosti a životnému prostrediu, obzvlášť v ekonomicky slabých regiónoch. OMV rieši ekonomické, environmentálne a sociálne otázky súvisiace s podnikaním zodpovedne. Spoločnosť reportuje o svojich aktivitách v správe o udržateľnom rozvoji v súlade s princípmi iniciatívy globálneho reportingu (Global Reporting Initiative).

Eustream

eustream, a.s. (www.eustream.sk) je prevádzkovateľ prepravnej siete v Slovenskej republike a prepravca zemného plynu s kapacitou viac ako 90 miliárd m3/rok s celkovou dĺžkou prepravného systému 2 270 km. Od roku 1972 spoločnosť prepravila cez územie Slovenskej republiky viac ako 2 trilióny metrov kubických zemného plynu. Eustream tak úspešne pokračuje v 150 ročnej tradícii slovenského plynárenstva. Spoločnosť garantuje prístup do slovenského prepravnej siete transparentným a nediskriminujúcim spôsobom a zabezpečuje komplexné služby v oblasti prepravy zemného plynu. K jej obchodným partnerom patria medzinárodné energetické spoločnosti.

V prípade otázok kontaktujte: OMV Media Relations: Johannes Vetter, Tel.: +43 1 40440 21661, Email: johannes.vetter@omv.com www.omv.com EUSTREAM Public Relations: Danica Ricotti, Tel.: +421 2 6250 7233, Email: danica.ricotti@eustream.sk Vahram Chuguryan, Tel.: +421 2 6250 7134, Email: vahram.chuguryan@eustream.sk www.eustream.sk

Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

ji ala

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring