OTS: Eustream ukončil výstavbu slovenskej časti slovensko-maďarského plynovodu

TASR, 27. marca 2014 13:37

Bratislava 27. marca (TASR-OTS) - Spoločnosť Eustream, prevádzkovateľ slovenskej prepravnej siete plynu, ukončila výstavbu slovenskej časti plynovodného prepojenia spájajúceho plynárenské sústavy Slovenska a Maďarska presne v súlade s harmonogramom. Potrubie na slovenskej strane, ktorého výstavba sa začala na jar minulého roku, je už naplnené plynom na prevádzkový tlak.

Úspešné tlakové skúšky preukázali, že všetky zvary a ostatné technické práce boli vyhotovené kvalitne, plynovod je pripravený na použitie a po finálnom prepojení na maďarskú časť sa môže začať spoločná testovacia prevádzka. Testovacia prevádzka novovybudovaného prepojenia sa očakáva v najbližších mesiacoch.

Plynovodné prepojenie Slovenska a Maďarska spojí vysokotlakové prepravné systémy medzi Veľkými Zlievcami na slovenskej strane a maďarskou obcou Vecsés na predmestí Budapešti. Obojsmerný plynovod s ročnou kapacitou 4,38 miliardy kubických metrov bude mať dĺžku 110,7 kilometra (z toho 92,1 kilometra na území Maďarska a 18,6 kilometra na slovenskom území). Výstavba plynovodného prepojenia sa v rámci Slovenska realizovala v katastrálnych územiach celkovo deviatich obcí: Veľké Zlievce, Malé Zlievce, Olováry, Glabušovce, Zombor, Kiarov, Želovce, Záhorce a Slovenské Ďarmoty.

Strategický význam plynovodu

Slovensko-maďarský plynovod má nielen charakter nových obchodných príležitosti, ale aj strategický význam pre celú krajinu. Slovensku zabezpečí prístup k plánovaným južným plynovodným koridorom alebo k LNG terminálu v Chorvátsku. Maďarsko získa nový prístup k západoeurópskym plynárenským sieťam. Projekt, ktorý je súčasťou plánovaného európskeho severojužného koridoru, prispeje k európskej energetickej bezpečnosti a diverzifikácii prepravných trás. Medzištátne prepojenie prepravných sústav Slovenskej republiky a Maďarska je prioritou nielen pre Eustream a jeho maďarského partnera, ale aj pre národné vlády a Európsku komisiu. Finančná podpora v rámci Európskeho energetického programu pre obnovu (EEPR) je 30 miliónov eur. Celkové plánované investičné náklady prevyšujú sumu 170 miliónov eur (z toho na slovenskej strane asi 21 miliónov eur).

Niekoľko zaujímavostí

-počet potrubí: 1507 ks -celková dĺžka dodaných potrubí: 19.335 m -celková hmotnosť: 4.009.089 kg ocele -5 križovaní ciest a 1 križovanie železnice -14 križovaní vodných tokov vrátane rieky Ipeľ -4 križovania hydromelioračných zariadení  

Trasa SK-HU plynovodu

eustream, a.s. (www.eustream.sk) - Eustream je prevádzkovateľom prepravnej siete na zemný plyn v Slovenskej republike. Jeho hlavným poslaním je preprava zemného plynu na Slovensko a cez jeho územie na európske trhy. Od roku 1972 Eustream prepravil viac ako 2 bilióny metrov kubických plynu. Eustream vlastní a prevádzkuje vysokotlakový prepravný systém, ktorý pozostáva zo 4 až 5 paralelných potrubí v celkovej dĺžke viac ako 2220 km a štyroch kompresorových staníc s celkovým inštalovaným výkonom takmer 600 MW. Spoločnosť poskytuje prístup do siete všetkým užívateľom transparentným a nediskriminačným spôsobom v súlade s európskou a slovenskou energetickou legislatívou a poskytuje svojim zákazníkom širokú paletu služieb a produktov súvisiacich s prepravou zemného plynu. Obchodnými partnermi Eustreamu sú kľúčové energetické spoločnosti z celej Európskej únie aj mimo nej.

Kontakt: Vahram Chuguryan hovorca spoločnosti Eustream +421 (2) 6250 7134 vahram.chuguryan@eustream.sk

Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

lt pop

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring