OTS: Charizmatický zakladateľ náboženstva zomrel

TASR, 3. septembra 2012 22:00

Hnutie zjednotenia smúti za svojím zakladateľom Rev. Dr. Son-mjong Munom

Bratislava 3. septembra (TASR-OTS) - Či už kázal proti komunizmu a ateizmu alebo za zjednotenie svetového kresťanstva a dialóg medzi náboženstvami - Rev. Dr. Son-mjong Mun patril k veľkým kontroverzným ale aj charizmatickým osobnostiam 20. storočia. Jeho nepriateľov, ale rovnako aj prívržencov a podporovateľov, sú celé légie. To ho zaraďuje do spoločnosti popredných osobností dejín náboženstva, ktoré boli všetky počas svojho života viac alebo menej intenzívne prenasledované a odmietané. Rev. Mun sám označil skutočnosť, že tak dlho dokázal znášať búrky verejného pohoršenia či štátom riadené prenasledovanie (koncentračný tábor, viacnásobné uväznenie, kruté mučenie), za "skutočný zázrak" a "ochrannú ruku Boha".

V pondelok 3. septembra 2012 o 1:54 miestneho času v Soule sa jeho srdce zastavilo v dôsledku ťažkého zápalu pľúc vyvolaného veľkým vyčerpaním. Nebolo mu dopriate dožiť sa naplnenia jeho najvytúženejšieho cieľa, opätovného zjednotenia Severnej a Južnej Kórey. Následky mučenia mu spôsobovali bolesti po celý život, a k tomu prišlo ešte jeho nepretržité nasadenie - a to až do poslednej chvíle - za rôzne mierotvorné projekty. Takéto zaťaženie neunesie nikto, obzvlášť nie ak trvá príliš dlho. Aj jeho, mnohými obdivovaná vitalita, tak napriek častej masáži, gymnastike a zdravému spôsobu života, viditeľne ochabovala. Napriek tomu prišiel pred niekoľkými týždňami zablahoželať nemeckému Hamburger SV k víťazstvu na futbalovom turnaji Peace Cup, ktorý sám založil a sponzoroval.

Pohrebné slávnosti sa uskutočnia 15. septembra v centre Cirkvi zjednotenia, ktoré leží neďaleko hranice so Severnou Kóreou. Na podujatí sa očakávajú tisíce nasledovníkov z celého sveta.

Otázka následníctva je vyriešená. Najmladší syn Rev. Muna, Hjong-džin Mun, prevzal vedenie hnutia už pred 3 rokmi. Mladý Mun je, podobne ako jeho otec, veľkým milovníkom čínskej kaligrafie. Dlhší čas žil v budhistickom i kresťanskom kláštore. Vedúce postavenie v hnutí má však aj naďalej manželka Rev. Son-mjong Muna, Hak-ča Han - matka 14 detí, a desiatky rokov jeho vedúca ženská predstaviteľka. Jej manžel ju vždy chválil ako príklad ideálnej manželky a matky, a vyjadroval jej svoju plnú dôveru.

Je pozoruhodné, že posledná svetová organizácia, ktorú Rev. Mun založil v júli tohto roku, je "ženská OSN". Pri jej inaugurácii predpovedal úsvit "nového veku mieru pod vedením žien". Vo svojej autobiografii "Hľadanie strateného mieru" (v slovenčine vyšla v roku 2011) formuloval tento charizmatický kazateľ princípy pre mierovú budúcnosť "globálnej dediny".

Kontakt: Miloš Klas Hnutie zjednotenia info@conilguk.sk

Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

lt

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring