OTS: CGTN: Vzťahy medzi Čínou a KDR vstupujú do komplexného ...

TASR, 30. mája 2023 11:23

OTS: CGTN: Vzťahy medzi Čínou a KDR vstupujú do komplexného a hlbokého rastu s plnou vitalitou

Peking 30. mája (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - V roku 2015 Čína a Konžská demokratická republika (KDR) nadviazali strategické partnerstvo obojstranne výhodnej spolupráce, ktoré poskytlo strategické smerovanie pre ďalší rozvoj bilaterálnych vzťahov.

Povýšením väzieb na komplexné strategické partnerstvo spolupráce v piatok v Pekingu obe tieto krajiny usilujú o zrelé, stabilné a prelomové vzťahy medzi Čínou a KDR, z ktorých budú mať prospech oba národy.

Počas stretnutia s prezidentom KDR Felix-Antoineom Tshisekedi Tshilombom, ktorý je v Číne na štátnej návšteve, čínsky prezident Si Ťin-pching ocenil plodnú spoluprácu, ktorú obe krajiny dosiahli, a dodal, že obe strany si vytvorili úzku komunitu spoločných záujmov a spoločnej budúcnosti.

Strategickí partneri kráčajúci bok po boku

V priebehu rokov sa priateľská spolupráca medzi Čínou a KDR nestále prehlbuje podpísaním série dohôd a memoránd o porozumení, ktoré sa vzťahujú na poľnohospodárstvo, zdravie, obchod, infraštruktúru a ďalšie oblasti.

Čína je už mnoho rokov po sebe najväčším obchodným partnerom KDR a zdrojom zahraničných investícií. V roku 2022 dosiahol objem bilaterálneho obchodu 21,898 miliardy USD, čo predstavuje medziročný nárast o 51,7 %.

Spolupráca medzi oboma krajinami v oblasti infraštruktúry tiež priniesla plodné výsledky.

Čína pomáha pri výstavbe projektov, ako je Palác ľudu, kde sídli národné zhromaždenie a senát, Štadión mučeníkov a Stredoafrické kultúrne a umelecké centrum, ktoré budú dokončené do konca tohto roka.

Nemocnica priateľstva Číny a KDR je významným projektom bilaterálnej spolupráce v oblasti medicíny a zdravotníctva. Od svojho dokončenia v nemocnici ošetrili veľké množstvo pacientov a účinne zlepšili zdravotný stav konžského ľudu.

Na piatkovom stretnutí Si Ťin-pching povedal Tshisekedimu, že Čína bude spolupracovať s KDR, aby sa navzájom podporovali, hľadali spoluprácu, podporovali rozvoj a spoločne napredovali na ceste rozvoja a revitalizácie.

Vysokokvalitný rozvoj Číny poskytne KDR viac príležitostí na spoluprácu a širší trh a podporí väčší rozvoj bilaterálnych vzťahov, povedal Si Ťin-pching a dodal, že Čína bude, ako vždy, pomáhať KDR v jej hospodárskom a sociálnom rozvoji.

Tshisekedi ocenil Čínu za jej dlhodobú pomoc a cennú podporu hospodárskeho a sociálneho rozvoja KDR a povedal, že priateľská spolupráca medzi oboma krajinami obstála v skúške času a dosiahla plodné výsledky, ktoré stoja za to, aby si ich obe strany vážili.

Čínsko-africká komunita so spoločnou budúcnosťou

V súčasnej medzinárodnej situácii musia Čína a Afrika posilniť solidaritu a spoluprácu viac ako kedykoľvek predtým, zdôraznil Si Ťin-pching.

Si Ťin-pching vyzval na spoločnú ochranu spoločných záujmov rozvojových krajín a povedal, že Čína pevne podporuje Afriku v úsilí o dosiahnutie nezávislej cesty rozvoja a v tom, aby sa stala dôležitým prvkom svetovej politiky, ekonomiky a civilizácie.

Čína v rámci Fóra o spolupráci medzi Čínou a Afrikou (FOCAC) na samite FOCAC v Johannesburgu v roku 2015 oznámila 10 hlavných plánov spolupráce medzi Čínou a Afrikou a 8 hlavných iniciatív na samite v Pekingu v roku 2018, čím sa vzťahy medzi Čínou a Afrikou posunuli na novú úroveň.

V prejave na otváracom ceremoniáli 8. konferencie ministrov FOCAC, ktorá sa konala v Dakare v roku 2021, Tshisekedi povedal: „Afričania a Číňania stoja dnes bok po boku ako starí priatelia," pričom vyzval obe strany, aby si uvedomili „spoločnú ambíciu zdieľať osud, solidaritu, spravodlivosť a byť príkladom vo vzťahoch medzi dvoma národmi."

Si Ťin-pching sa zaviazal implementovať deväť programov čínsko-africkej spolupráce oznámených v Dakare a vyzval k spoločnému úsiliu na podporu spoločného budovania v rámci iniciatívy Jedno pásmo, jedna cesta na podporu Afriky s cieľom dosiahnuť trvalo udržateľný rozvoj a vybudovať čínsko-africkú komunitu so spoločnou budúcnosťou v novej ére.

https://news.cgtn.com/news/2023-05-26/China-DRC-ties-enter-comprehensive-deep-going-growth-with-full-vitality-1k7VqkD2Pyo/index.html

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring