OTS: CGTN: Po 5 rokoch prezident Xi opätovne ...

OTS, 25. apríla 2024 13:49

OTS: CGTN: Po 5 rokoch prezident Xi opätovne zdôrazňuje stratégiu rozvoja západného regiónu Číny

Peking 25. apríla (TASR/OTS) - /PRNewswire/ - Čínsky prezident Xi Jinping počas svojej inšpekcie v mestskej časti Chongqing v pondelok a utorok opätovne zdôraznil potrebu podporiť vysokokvalitný rozvoj západného regiónu Číny. Uviedol, že západný región má veľký význam pre modernizáciu celej krajiny.

Ide o najnovšiu iniciatívu čínskeho prezidenta na podporu regionálneho rozvoja krajiny. Xi, ktorý je zároveň generálnym tajomníkom Ústredného výboru Komunistickej strany Číny (CPC) a predseda Ústrednej vojenskej komisie, práve minulý mesiac dokončil inšpekciu provincie Hunan v strednej Číne. V Hunane razantne zdôrazňoval energizáciu ústredného regiónu a podporu rozvoja hospodárskeho pásu rieky Jang-c'-ťiang s cieľom posilniť vyváženejší regionálny rozvoj.

Západná oblasť Číny pozostáva z 12 regiónov na úrovni provincií, ktoré pokrývajú viac ako 70 percent rozlohy krajiny a žije na nich 27 percent čínskej populácie. Západný región je známy bohatými obnoviteľnými zdrojmi energie, ako je slnečná a veterná energia, a rôznymi podzemnými zdrojmi nerastných surovín, ako je vzácna zemina, bauxit, uhlie a zemný plyn, ktoré tvoria viac ako 70 percent celkových rezerv krajiny.

V marci 2019 prijal ústredný výbor CPC na zasadnutí k prehlbovaniu celkovej reformy, ktorému predsedal prezident Xi, usmernenie na podporu rozvoja západného regiónu v novej ére. Usmernenie uvádza, že do roku 2035 západný región dobehne východný región v oblasti verejných služieb, pripojenia infraštruktúry a živobytia ľudí. Východný región Číny zaznamenal v roku 2023 takmer trojnásobok HDP oproti západnému regiónu.

Päť rokov po prijatí tohto usmernenia Xi poukázal na to, že hoci západný región zaznamenal významné úspechy, stále čelí mnohým rozvojovým výzvam. Vyzval región, aby sa zameral na svoje konkurencieschopné miestne priemyselné odvetvia a urýchlil ich otváranie sa svetu.

Xi na sympóziu povedal, že 12 regiónov na úrovni provincií by malo rozvíjať moderné výrobné a strategické vznikajúce odvetvia, ako je nová energia a biomedicína na základe miestnych podmienok, a urýchliť priemyselnú transformáciu a modernizáciu. Dodal, že cestovný ruch a ďalšie odvetvia služieb sa môžu stať piliermi regiónu.

Xi dal jasne najavo, že čínska ekonomika prechádza zo zamerania na vysokú rýchlosť na vysokú kvalitu, takže každý región by mal rozvíjať svoju ekonomiku na základe svojich špecifických podmienok a využívať svoje komparatívne výhody. Počas inšpekcie v Chongqingu navštívil medzinárodné logistické centrum, komunitu v okrese Jiulongpo a centrum digitálnej mestskej prevádzky a riadenia. Miestni zástupcovia mu predstavili vývoj nového medzinárodného pozemného a námorného obchodného koridoru, projekty mestskej obnovy a samosprávy.

Obchodný koridor je hlavným kanálom medzi západným regiónom Číny a krajinami Združenia národov juhovýchodnej Ázie (ASEAN). V januári zahŕňal 490 prístavov v 120 krajinách a regiónoch a podľa správy o činnosti obce Chongqing sa jej objem nákladu v roku 2023 medziročne zvýšil o 21 percent.

Xi v utorok vyzval región, aby urýchlil budovanie koridoru a snažil sa lepšie integrovať s iniciatívou Belt and Road (BRI) s cieľom podporiť otváranie regiónu voči svetu. Predtým povedal, že aktívna účasť západného regiónu Číny na BRI by výrazne zlepšila prepojenie medzi východnými a západnými regiónmi Číny ako aj medzi Čínou a vonkajším svetom.

Doteraz sa v západnom regióne vytvoril model konektivity. Údaje Čínskeho národného štatistického úradu (NBS) ukazujú, že za posledných päť rokov bolo zo západného regiónu vypravených celkovo 35 000 nákladných vlakov medzi Čínou a Európou, čo predstavuje 50,5 percenta z celkového počtu v krajine. V roku 2023 sa celkový objem dovozu a vývozu západného regiónu v porovnaní s rokom 2019 zvýšil o 37 percent.

Keďže v západnom regióne vyvierajú veľké čínske rieky, ako je rieka Jang-c'-ťiang, Žltá rieka a rieka Lancang, a má mnoho vzácnych voľne žijúcich zvierat, Xi prisľúbil aj ochranu národnej ekologickej bezpečnosti.

Zdôraznil urýchlenie veľkých projektov na ochranu a obnovu ekosystémov, posilnenie programu Three-North Shelterbelt Forest Program proti piesočným búrkam a erózii pôdy v severnom regióne a podporu úspor energie a znižovania emisií uhlíka v tradičných odvetviach, ako aj čisté a efektívne využívanie uhlia.

Čína začala realizovať národnú stratégiu pre rozsiahly rozvoj západného regiónu v roku 2000. Od roku 2020 dosiahol priemerný ročný rast HDP regiónu 10,2 percenta, čím sa výrazne zmenšila hospodárska priepasť v porovnaní s ostatnými regiónmi. Viac ako 21,3 milióna hektárov poľnohospodárskej pôdy bolo premenených na lesy alebo trávnaté porasty, pričom miera pokrytia lesmi prekročila 19 percent, ako ukazujú údaje Národnej komisie pre rozvoj a reformy.

https://news.cgtn.com/news/2024-04-24/5-years-on-Xi-reasserts-China-s-western-region-development-strategy-1t3CJMNHteM/p.html

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.
Všetko o agentúre
Spravodajský servis
Mobilné aplikácie
Videá
PR servis OTS
Fotografie
Audioservis
Archív a databázy
Monitoring